Избор на Airfryer - тема 4

  • 31 711
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Чудя се ,решаващи ли са максималните 240 гр. при Нинджата за сметка на 200 при Филипса.
За всяко домакинство е различно. Два различни уреда, дори от една и съща марка, с един и същ обем, настроени на една и съща температура, готвят леко или доста различно и за различно време, като разликата във времето може да достигне 20%. Ако става дума за различни марки пък, спокойно надминава 50%. Замразени картофи в един уред може да отнемат 15 минути, а в друг и 25 мин да не им стигат.

Предимството на високата температура е, че ако нещо ви става бавно на по-ниска, може да увеличите градусите ако го искате по-бързо. Иначе е нужна само за кървящ roast beef с прегоряла кора. Всичко останало се пече на поне 20°С по-малко, отколкото във фурна. Баницата се слага на 200° максимум и после може и да се намали температурата за да не загаря отвън, а да е сурова вътре.

Филипс пекат много добре и само 4 поста над вашия писах, че:

Градусите на хартия не винаги имат общо с резултата. Имам рецепта за хляб, която е за уред Филипс и се пече на 120° за 15 минути ако не се обръща за долна кора. В една Ninja трябваше да пека на 160° за да стане същото, а в един карфурски и на 180° не беше готов след 20 минути.

Филипс вече може би не са върха на сладоледа, но не са лоши. Който и да изберете от двата, ще обръщате всичко. Ако искате въпросния roast beef- Ninja-та. Ако не държите на така приготвена храна, ще сте доволни и от двата, мисля. Разликата във всичко приготвено е минимална и би я забелязал само човек, който има и ползва и двата уреда. Покритието на Нинджа май е по-добро.
Ползвам го често и бих инвестирала в нов, като че ли Косори и Нинджа са най-нашумели сега... Виждам,че вече има модели и с долен реотан. И с две кошници. Може ли да се ползва само едната?
Към какво бихте ме насочили?
На ваше място бих потърсила нова кошница или поставка щом сте доволни. Филипс са много хубави уреди и бързо и равномерно готвят. Питайте в представителството. Потърсете в сайтове за въора употреба неработещ уред, който се продава или подарява за части. Ако кошницата му е здрава, защото е готвено на хартия, въпросът ви е решен.

Косори и Нинджа не са много по-добри от Филипс, въпреки показаното от инфлуенсъри, на които вероятно са платили. Просто Филипс нямат нужда от агресивна реклама. Гледайте и функциите! Примерно повечето Филипс, които съм виждала, имаха функция да държат храната топла, а Нинджа и Косори нямат функцията във всички уреди.

В уредите с 2 кошници може да се ползва само едната. То това е и смисъла. Някои имат синхронизация, така че ако готвите продукти с различно време и температура, храната в двете чекмеджета да е готова по едно и също време. Има и такива с едно чекмедже, което може да се раздели на две или да се ползва цялото. Само дето е тежко за вадене. Заемат много място на плота и това трябва да се знае.

За мене долният реотан е просто задължителен и не бих купила уред без такъв реотан. По-важен ми е от температурите над 200°С. За 250 и 300° си имам фурна. Искам да не разбърквам малко храна през 10 минути, както и мъфини и други тестени боклуци да се надигат качествено, а това не става баз долен реотан. За друг човек не е така. Функция да държи храната топла не ми е важна, а за ядящи по различно време е задължителна. 

Ако ще купувате без долен реотан - вероятно няма да сте впечатлени, защото повечето Филипс пекат много по-равномерно, безшумно и даже правят следи от кошницата по долната страна на месото.

# 721
  • Мнения: 2 682
Аз се загледах по намаления Инстант пот с двете кошници, която може да стане една голяма. Спира ме единствено покритието и това, че е с един реотан.

# 722
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Този е с много прилично покритие, 4 реотана и голямо чекмедже от 10 или 11л, което се разделя на 2. Също опушва с дървесина, но много леко, не колкото специализиран уред: 220лв с безплатна доставка:
https://www.amazon.de/-/en/Cecotec-Oil-Free-Temperature-PerfectC … ogy/dp/B0DGL8CVPD

Ролс ройса на големите - 4 реотана, с максимум 240°С. Разделя се на равни части, добро покритие:
https://www.amazon.de/-/en/TwinFry-Flexible-Chambers-Distributio … ure/dp/B0DJH7TPFY

Преди да си купите такъв, проверете дали чекмеджето се побира в миялна! Също помислете имате ли място за чекмеджето на плота. Такова чекмедже не може да се вдига и храната да се изсипва другаде. Първо е тежко и второ е огромно и обемисто. Вижте уред с такъв обем в магазин.

От air fryer-ите на Instant pot нещо не съм впечатлена. Мултикукърите им са хубави.

# 723
  • Мнения: 3 628
Аз се загледах по намаления Инстант пот с двете кошници, която може да стане една голяма. Спира ме единствено покритието и това, че е с един реотан.

Всъщност е една голяма кошница, която може да се раздели на две. Ни изцапате ли половината ще миете цялата, също и трябва да я вадите и слагате цялата в уреда. Не се получават физически 2 отделни кошници, а една голяма разделена с преграда.

# 724
  • Мнения: 2 838
Аз от месеци обмислям да си купя втори уред ,който да е за новата кухня,а стария да отиде във ваканционната къща. Понеже този който имам е тип фурна и съм страшно доволна,реших и втория да е такъв,но имах дилема дали да е фурната на Косори или Инстант пот. В крайна сметка поръчах косорито от амазон и имам големи очаквания че ще е по-добър от сегашния ми фраер,който е някаква куча марка. Везните за Косорито бяха наклонени от това,че в амазон си харесах кукър косори и реших да ги поръчам една марка,пък дано не съжалявам.

# 725
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Кукърът на Cosori не е хубав и покритието на купата е отвратно. Ако можеш да канселираш поръчката, направи го ASAP и си избери друг! Не виждам смисъл от купа с покритие като не пече кекс. На Cecotec кукърът е класи над него и Deluxe даже тегли. Имат и модел с шапка за air fry, която беше намалена на 107€ доскоро, но вече е 140.

Фурничката на Cosori пече доста добре и има долен реотан. Само ще сменяш скарите ако готвиш на 2 етажа, но няма да обръщаш храна. Няма шишчета, но май може да се докупят. Мисля, че ще си доволна.

# 726
  • Мнения: 16 814
Кукърът на Косори си е повече от чудесен. Не пече кекс, но кваси мляко, примерно. На покритието не знам кое не му е наред. Кекс ще пече фраерът 😊

# 727
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
На две приятелки покритието на Косори започна да пада още на втората година. Моят прави 14г през март и още купата е като нова. Покритието е като на Cookeo/Cook4me. След като няма да пече кекс или друго, не виждам смисъл от съд с незалепващо покритие. За същите пари може да купи Instant pot с вечен съд от неръждаема стомана.

Не е същото. В мултикукър кексът се пече отдолу нагоре и бухва равномерно. Също печенето става бавно, по-бавно, отколкото във фурна и с много малко енергия. Докато се пече шум няма. Някои кексове не стават хубави в air fryer. В air fryer диаметърът е силно ограничен. Неудобството е, че трябва да се обръща ако няма горен реотан.

Мляко квасят всички мултикукъри. Машината ми за хляб също кваси мляко, та не е някаква супер важна функция.

# 728
  • Мнения: 16 814
Ще ме накараш, да го пробвам с пустия кекс Stuck Out Tongue Winking Eye

А за незалепващото покритие не знам, но съм срещала много оплаквания, че стоманените купи на Инстант пот загарят.

# 729
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Твоят air fryer се справя добре с кекс, но не всеки има тези възможности (долен реотан).

Инстант пот загаря, да. Точно това му харесвам, защото като налея отгоре винце, деглазира много добре и вкусът е невероятен. В моя това трудно се постига и затова някои ястия ги готвя в експрес тенджера. Моят вдига до 120°С и може би затова е здрава още купата. Научих се да го лъжа да вдига повече с копчето Start докато работи, но не мисля, че вдига до 180°. Прави кора на месо и лук, де.

Това е кекс от уред като моя. Даже и тенджерите са като сестри:



Таквоз чудо с диаметър 22-24см трудно ще се изпече равномерно в повечето air fryer. Около час го пека в моя, за който пише, че пече на 120° и няма гък, няма шум. После минавам за 3-4 минутки под газов грил.
Този е печен 90 минути в същия уред, който е Cuckoo А1010F.


Тук е ревюто за тези, които могат да отварят руски сайтове:
https://irecommend.ru/content/eto-spasenie-moego-utrennego-sna

Като бяха малки децата, слагах кекса, отивах да ги прибера от училище и като се върнем е готов. С air fryer същият обем става за 20-30мин макс и трябва да съм наблизо.

# 730
  • Мнения: 16 814
Е няма да ми хареса, бобът да ми намирисва на загоряло. Отделно и че на Косори всичко се мие в миялната.

Сега за пустия кекс. Стария ми кукър простТефал one pot, печеше кекс, но една идея си оставаше влажен. Кукърите смятам са за други тип манджа. Кекс и баница са меко казано компромис. Ма да знаеш, ще мятам един в Косорито 😀 Не виждам причина, да не го опече като Тефала. Нагряват по един и същи начин. Тефалът си отиде заради киселото мляко само.

# 731
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Те може да загряват по един и същ начин, но клапанът ако е затворен и влагата не се изпарява, ще намериш каша. Зависи колко влага може да излезе на отворен клапан. Веднъж реших да правя сладкиш, в който се ръси грос, стърже се ябълка и се поръсва с олио. Все ми става сух в газовата фурна, а слагам повече ябълки, отколкото в рецептата. Сложих по-малко и след 30 мин отварям да надзърна - това чудо се надигнало от парата на ябълките и седи като грис-каша. Извадих, обърнах в тава и пекох във фурната, но си остана кашаво.

Правилно си забелязала, че не е за всякакъв кекс. Тежките, гъсти теста, ръжен хляб и подобни ги вади божествени, а мокрите за нищо не стават. То затова си има рецепти за конкретни мултикукъри. Аз си извадих за Cuckoo от руски сайтове и тези сладкиши си стават бомба.

Баницата в моя става изумително добре, да не повярваш. Нещо като къпана баница без хамалогията. С готови кори я правя. Правя суха плънка с едно яйце. Ако сложа такава във фурната, ще има брашно по корите вътре, а в тази, от парата няма. Само дето няма да си играя да вия баница за 2, 3 или 4 порцийки и си я правя във фурната.

Но, да, пробвай и пиши как е станало!

Тук много студенти карат с мултикукър с налягане, който има и капак за еърфрай и са много доволни. Изпичат се нещата и отдолу, и отгоре. Яла съм доста неща от такъв мултикукър и си излизат идеални, както от обособен еър фрай. Е, обръщат се ако не се ползва долен реотан.

Понеже нямам място, може да си купя Cecotec Olla GM fry deluxe ако сегашният кукър сдаде багажа и така да имам повечко опции.

# 732
  • Мнения: 16 814
Ела, да ми направиш един кекс ❤️ не мога да прочета тия сто писания. Защото е просто. Клапанът се отваря и затваря кокто искаш.  Което казва едно - познавай си уреда и имай реалистично очакване от него.
Суха плънка, течна плънка, добруджански бюрек - във фраер ще стане, в кукър не. Или компромисно нещо там. Да имаме реалистични очаквания от уредите. Аз не очачквам в еър фраер да получа читава пържола.  Пилешко бутче  - да, цяло пиле - да, пържола - не.

# 733
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Отвореният клапан на мултикукър с налягане не пропуска кой знае колко пара. Това е причината мултикукърите без налягане да пекат в пъти по-добре. Не всеки клапан може да се отваря. Моят се отваря и затваря автоматично и сам си вади парата след края на повечето програми. Ако искам да я вадя ръчно, натискам копче на екрана. Cookeo/Cook4me са с подобен механизъм. Механизмът ми е като на оризоварките с налягане на Cuckoo. Зависи и дали има двоен капак и от какъв материал е. Моят вътрешен капак е с покритие, по което остават капки вода като пека течен кекс. Ако е от неръждаема стомана и/или няма вътрешен капак е различно.

Децата ми искат air fryer точно за пържоли. Яла съм от air fryer и даже няколко пъти правих, но се побират 2, миже 3 с клизма. Станаха превъзходни. Фурната ми трудно докарва такива. Само трябва да са с кост и по-дебели. Тънките и без кост се пресушават. Аз ги начуквам с дървен чук, мариновам в подправки, зехтин, чесън, соев сос, мед и на другия ден ги слагам за 6 минути на страна на 230° или 9 минути на 200° в предварително затоплен уред. Тук ги има винаги на специални оферти и много студенти купуват 2 кила, мариноват в неделя и после ги ядат цяла седмица.

Кекс идвам да правя само срещу добруджански бюрек.

# 734
  • Пловдив
  • Мнения: 1 025


За мене долният реотан е просто задължителен и не бих купила уред без такъв реотан. По-важен ми е от температурите над 200°С. За 250 и 300° си имам фурна. Искам да не разбърквам малко храна през 10 минути, както и мъфини и други тестени боклуци да се надигат качествено, а това не става баз долен реотан. За друг човек не е така. Функция да държи храната топла не ми е важна, а за ядящи по различно време е задължителна. 

Ако ще купувате без долен реотан - вероятно няма да сте впечатлени, защото повечето Филипс пекат много по-равномерно, безшумно и даже правят следи от кошницата по долната страна на месото.
[/quote]

Невена, благодаря за изчерпателният отговор!
Филипсът наистина ми е супер, но все пак съм решила да се "обновя" Simple Smile
В случая най-много ме блазни долния реотан. Искам и хубаво покритие на кошницата и да е поне колкото сегашния ми 6.2л, даже може и малко по-голям.
Би ли ме насочила към някои модели? Благодаря ти предварително!

Общи условия

Активация на акаунт