Penpaling или приятели за писма - има ли такива у нас?

• 1 551
  • 13
  •   1
Отговори
От няколко години интерес за мен представлява изкуството за писане на писма - имам си няколко приятелки от чужбина, с които си разменяме писма. Намерих ги в международен сайт "за пенпал запознанства". Разменяме си писма, грижливо декорирани и написани, дребни подаръци, стикери и скрапбукинг материали, цветни тикса и т.н. Бонус е упражняването на чуждия език. Simple Smile
В чужбина пенпалинг изглежда е много популярно занимание - следя множество блогъри, които споделят от интересни по-интересни идеи за скрапбукинг и декорация при писането на писма, пътуващи по традиционната поща.
Но има ли такива в България?
Отбелязвам, че не си търся приятелки за писма, но бих се радвала да намеря други с моето хоби, с които да си разменяме идеи и предложения. Simple Smile
Има ли други такива

# 1
  • София/Севлиево
Еха,къде ме върна.Преди 20 и 1-2 години си имах такава приятелка от Казанлък.Точно такъв тип писма си пишехме-на красива хартия с аромат и малки подаръчета (тогава нямаше голям избор,но пак се намираха).Не знаех,че в ерата на електронните устройства все още някой пише писма на ръка(но не съм се и интересувала).Ще ми бъде много интересно ако се включат и други съфорумци...

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 22:07 от Елислава

# 2
Ще споделите ли този сайт за "пенпал запознанства"? Навремето си пишех с русначета, полячета, деца от Чехия... А дъщеря ми е на възраст, на която това занимание с писма също ще и хареса...

# 3
  • София
Пишехме си с една бивша колежка от университета. Тя ми беше единственото писмено приятелче.
Но преди години се дигитализирахме.

# 4
Ще споделите ли този сайт за "пенпал запознанства"? Навремето си пишех с русначета, полячета, деца от Чехия... А дъщеря ми е на възраст, на която това занимание с писма също ще и хареса...

Аз използвам globalpenfriends, но знам, че има и други. Просто аз си имам няколко приятелки и не търся повече. Все пак писането на писма и скрапбукинга е важно да ми доставя удоволствие, а не да ме напряга. На мен ми отнема и доста време, защото аз имам нужда от малко повече време, за да си композирам писмата и да ги декорирам - аз може и да съм с две леви ръце, но и двете леви са много усърдни Joy
Една от дамите, с които си пиша, ми е споделяла, че си има penfriends откакто е била на 13-14г. За мен е впечатляващо!

Елислава, тъкмо в това дигитално време все повече хора търсят да общуват по традиционната поща, на мен ми е много приятно да получа нещо неочаквано в пощенската кутия, да лепя марки, да разглеждам тези, с които писмата от приятелките ми са пътували.

Има нещо много, много интригуващо и романтично. Впрочем чели ли сте "Нощен полет" на Екзюпери? Ето такова усещане имам, когато се занимавам с любимото ми хоби, каквото носи книгата.

# 5
Благодаря за отговора! Ще се пробвам в това начинание. А и рисуването и оформлението ми се отдават. Дано се получи добра кореспонденция.

# 6
Не е точно същото, защото реално няма постоянен контакт, но се сетих за https://www.postcrossing.com.
Някои потребители са с хиляди картички.

# 7
  • Разпиляна във въображението
Не е точно същото, защото реално няма постоянен контакт, но се сетих за https://www.postcrossing.com.
Някои потребители са с хиляди картички.

Имам регистрация там. Получавах прекрасни картички. Когато се роди третото ми дете, с порасването на другите, реших да замразя временно профила, но по-скоро стана за постоянно. Наскоро ги прибрах в кожена кутия, като си припомнях колко хубаво бе, когато отварях кутията и се изсипваха всичките тези цветове. По това време предложих на голямата ми дъщеря, ако иска да опита, но не прояви интерес.

И аз, преди доста години, си пишех с русначета. Даваха ни адресите от "Пионерския дом". Някои от писмата и досега съхранявам.

Стана ми любопитно и ще се разтърся за повече информация. Определено е по-вълнуващо истинското писмо, отколкото дигиталното.

# 8
Моите Валентински писма утре тръгват на път Simple Smile
Нямам търпение дамата в пощата да им налепи марки, стават много симпатични Heart Eyes

# 9
Тази вечер бяхме без детето и, освен че си направих маникюра, подготвих и тези две сладурчета, които заминават към Франция и Испания.

# 10
Преди години се регистрирах в postcrosing и няколко години пишех и получавах картички от цял свят. Сега имам кутия с колекция от тях и искам да ги даря на музей, за да продължат да живеят. Идеи за такива места ?

# 11
Не, но имам идея какво можеш да ги направиш - моето най-ново и супер любимо хоби - junk journal. От всяко място, на което ходя, от всяка възможна хартийка, си събирам това и онова, и всеки "траш" превръщам в "трежър". Вместо да пиша, лепя в дневник и се получава супер арт терапия, моментът на рециклирането е следващият много стимулиращ.  Ето няколко снимки за какво говоря:

# 12
Картичките са в албуми, но така пак не живеят втори живот.

# 13
Привет Simple Smile
Попаднах на темата в търсене на информация за български pen приятелчета Simple Smile

Явно няма много пишещи писма в родината ни, но ми се ще това да се промени.
Имах една страхотна дружка, с която години си разменяхме писма.
Като гледам какви прекрасни писма си разменят хората направо къде съм тръгнала...но пък може да се мотивирам да създам някоя хубост.

Общи условия

Активация на акаунт