Penpaling или приятели за писма - има ли такива у нас?

• 1 265
  • 12
  •   1
Отговори
От няколко години интерес за мен представлява изкуството за писане на писма - имам си няколко приятелки от чужбина, с които си разменяме писма. Намерих ги в международен сайт "за пенпал запознанства". Разменяме си писма, грижливо декорирани и написани, дребни подаръци, стикери и скрапбукинг материали, цветни тикса и т.н. Бонус е упражняването на чуждия език. Simple Smile
В чужбина пенпалинг изглежда е много популярно занимание - следя множество блогъри, които споделят от интересни по-интересни идеи за скрапбукинг и декорация при писането на писма, пътуващи по традиционната поща.
Но има ли такива в България?
Отбелязвам, че не си търся приятелки за писма, но бих се радвала да намеря други с моето хоби, с които да си разменяме идеи и предложения. Simple Smile
Има ли други такива

# 1
  • София/Севлиево
Еха,къде ме върна.Преди 20 и 1-2 години си имах такава приятелка от Казанлък.Точно такъв тип писма си пишехме-на красива хартия с аромат и малки подаръчета (тогава нямаше голям избор,но пак се намираха).Не знаех,че в ерата на електронните устройства все още някой пише писма на ръка(но не съм се и интересувала).Ще ми бъде много интересно ако се включат и други съфорумци...

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 22:07 от Елислава

# 2
Ще споделите ли този сайт за "пенпал запознанства"? Навремето си пишех с русначета, полячета, деца от Чехия... А дъщеря ми е на възраст, на която това занимание с писма също ще и хареса...

# 3
  • София
Пишехме си с една бивша колежка от университета. Тя ми беше единственото писмено приятелче.
Но преди години се дигитализирахме.

# 4
Ще споделите ли този сайт за "пенпал запознанства"? Навремето си пишех с русначета, полячета, деца от Чехия... А дъщеря ми е на възраст, на която това занимание с писма също ще и хареса...

Аз използвам globalpenfriends, но знам, че има и други. Просто аз си имам няколко приятелки и не търся повече. Все пак писането на писма и скрапбукинга е важно да ми доставя удоволствие, а не да ме напряга. На мен ми отнема и доста време, защото аз имам нужда от малко повече време, за да си композирам писмата и да ги декорирам - аз може и да съм с две леви ръце, но и двете леви са много усърдни Joy
Една от дамите, с които си пиша, ми е споделяла, че си има penfriends откакто е била на 13-14г. За мен е впечатляващо!

Елислава, тъкмо в това дигитално време все повече хора търсят да общуват по традиционната поща, на мен ми е много приятно да получа нещо неочаквано в пощенската кутия, да лепя марки, да разглеждам тези, с които писмата от приятелките ми са пътували.

Има нещо много, много интригуващо и романтично. Впрочем чели ли сте "Нощен полет" на Екзюпери? Ето такова усещане имам, когато се занимавам с любимото ми хоби, каквото носи книгата.

# 5
Благодаря за отговора! Ще се пробвам в това начинание. А и рисуването и оформлението ми се отдават. Дано се получи добра кореспонденция.

# 6
Не е точно същото, защото реално няма постоянен контакт, но се сетих за https://www.postcrossing.com.
Някои потребители са с хиляди картички.

# 7
  • Разпиляна във въображението
Не е точно същото, защото реално няма постоянен контакт, но се сетих за https://www.postcrossing.com.
Някои потребители са с хиляди картички.

Имам регистрация там. Получавах прекрасни картички. Когато се роди третото ми дете, с порасването на другите, реших да замразя временно профила, но по-скоро стана за постоянно. Наскоро ги прибрах в кожена кутия, като си припомнях колко хубаво бе, когато отварях кутията и се изсипваха всичките тези цветове. По това време предложих на голямата ми дъщеря, ако иска да опита, но не прояви интерес.

И аз, преди доста години, си пишех с русначета. Даваха ни адресите от "Пионерския дом". Някои от писмата и досега съхранявам.

Стана ми любопитно и ще се разтърся за повече информация. Определено е по-вълнуващо истинското писмо, отколкото дигиталното.

# 8
Моите Валентински писма утре тръгват на път Simple Smile
Нямам търпение дамата в пощата да им налепи марки, стават много симпатични Heart Eyes

# 9
Тази вечер бяхме без детето и, освен че си направих маникюра, подготвих и тези две сладурчета, които заминават към Франция и Испания.

# 10
Преди години се регистрирах в postcrosing и няколко години пишех и получавах картички от цял свят. Сега имам кутия с колекция от тях и искам да ги даря на музей, за да продължат да живеят. Идеи за такива места ?

# 11
Не, но имам идея какво можеш да ги направиш - моето най-ново и супер любимо хоби - junk journal. От всяко място, на което ходя, от всяка възможна хартийка, си събирам това и онова, и всеки "траш" превръщам в "трежър". Вместо да пиша, лепя в дневник и се получава супер арт терапия, моментът на рециклирането е следващият много стимулиращ.  Ето няколко снимки за какво говоря:

# 12
Картичките са в албуми, но така пак не живеят втори живот.

Общи условия

Активация на акаунт