Всякакви въпроси за пералнята - тема 20

• 27 421
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Аз ще им намеря предназначение на късите програми, само предложение за пералня ми трябва,  не за начин на пране😉

# 406
  • Пловдив
На програма пара и освежаване на комби АЕГ не се слага препарат, нали?

# 407
Аз ще им намеря предназначение на късите програми, само предложение за пералня ми трябва,  не за начин на пране😉

И старата и новата ми Бош имат такава кратка програма от 15 минутки, и бутон за намаляне на времето.. който може да се ползва на други  програми.
Предполагам и другите марки ще я имат...
Според мен прегледай слим моделите в сайта на Бош, Аег, Електролукс...програмите ги има...може да се провери за кратките
Виж дали те устройват като цена...размер и програми..и си избери някоя.
Или ако не искаш от тези марки..прегледай и други.
Аз ги разглеждах от сайта на Бош и Аег...после като си харесах модел го търсих къде е най-евтин по сайтовете.

# 408
Здравейте, моля за препоръка за най-обикновена пералня, защото нашето поредно Беко сдаде багажа скорострелно и нямам никакво време да търся, да чета и да сравнявам модели (извинявайте, просто така ми е писнало да се занимавам с перални….).
Не искам нищо специфично, просто да има кратка и дълга програма за памук. Това ползвам. Не ме интересува ни марка, ни цена, ни хиляди копчета.
Ще съм благодарна на всякакво съдействие.
Мисля, че тази ще върши добра работа:
https://www.tehnomix.bg/peralnya-electrolux-ew8f249ps

или
https://www.tehnomix.bg/peralnya-electrolux-ew8fn248ps
https://www.tehnomix.bg/peralnya-electrolux-ew7f349pw

Точно между тези модели се чудихме, първата ни беше абсолютен фаворит. Оказа се, че е само една бройка разопакована и такива не изпращат, трябва да се види и поръча на място в магазина. В момента даже е намалена на 900лв!
В крайна сметка днес поръчах тази:

https://www.tehnomix.bg/peralnya-electrolux-ew7f3494eq-9-kg-univ … mcare-1600-ob-min

Пак е 9кг, с universal dose чекмедже и пара. За мен беше важно да е по- плитка - тази е 60см, а другите 2 модела са по 64-65см. И един малък плюс - малко по- тихичка е - 72dB.
Дано да сме доволни в крайна сметка след толкова избиране 😀

# 409
Здравейте, в процес съм на търсене на пералня за жена ми, след известно гледане, в момента се колебая измежду тези два модела, които изглеждат доста еднакви.

1) BOSCH WGG25401BY, 10 кг, 1400 об/мин, която в момента намирам за 1200лв
- Има функция "Юрган", която липсва при другата
- Тежи 74.5кг

2) Bosch WGG2540NBY, 10 кг, 1400 об/мин, която е намирам за 1229лв
- Има "лесно гладене подпомогнато с пара", която липсва при другата (може би това е Iron Assist?)
- Тежи 72.5кг

Има ли и други разлики които пропускам? В момента повече клоня към първата, заради повечето килограми.
Досега главно разучавах моделите на Бош, но виждам, че и доста се препоръчват моделите на AEG/Electrolux, там нищо не съм гледал, в ценовия диапазон от 1000-1200лв бихте ли препоръчали нещо друго, което смятате, че би било по-добро от тези?

Текущата ни пералня е едно 10 годишно Gorenje W8424 с капацитет 8кг (64л барабан), на което жена ми пере много. Когато я купувахме, тя искаше пералнята да поддържа повече "кг", затова и сега се насочих към 10кг модели на Бош,  които са с 70л барабан, за да го усети като "upgrade" спрямо текущата, почвам обаче да се замислям дали има смисъл от това или взимайки някой 9кг модел с някоя от екстрите като i-Dos, "Добавена пара" или "AquaStop" не си заслужава повече от по-големия барабан?

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 20:51 от asdator

# 410
  • Велики Преслав
Аз не се сещам за пералня Бош, правена след 2004 година без механичен аквастоп.

# 411
Не разбирам от перални, ориентирам се от това, което пише в официалния сайт на Бош.

Измежду 34-те модела листнати там, ако се филтрира по "Защита от протичане" -> "AquaStop" само 11 модела имат тази екстра, до колкото виждам тя представлява следното:

Цитат
Гаранцията на Bosch AquaStop осигурява защита срещу щети от вода за живота на уреда. Нашите перални с AquaStop система включват специален двустенен маркуч за подаване на вода, предпазен клапан и подов резервоар с поплавъчен ключ, които предотвраряват всякакъв вид протичане, независимо дали е в захранващия маркуч или е теч от машината.

За останалите модели, на защита от протичане пише: "Защ. от вода с множество елем."

# 412
Питай жената /или искаш да я изненадаш?/..кои функции са й водещи?
С какво пере-прахообразен, гел, капсули? Оттам и да има ли аутодоз или не.

# 413
Пере с изцяло течен препарат, не няма да е изненада, но разчита на мен да е избера. Коментирахме автоматичното дозиране, но и се стори "излишно" в предвид това, че пере с различен препарат за "бяло", "черно" и "цветно" пране, съответно в един ден ако реши да пусне и от трите вида, на какъв принцип ще се случи това?

# 414
Аз ползвам прахообразен и рядко гел, който слагам директно в барабана.
За мен лично такова чекмедже е излишно..писала съм и преди. Не мога да помогна.

Да кажат които го ползват.

# 415
Може да се зареди препаратът, който най-много се използва и при нужда да се дозира ръчно, когато е необходимо да се използва друг вид препарат. Аз използвам един препарат за всичко и нямам такъв проблем.

# 416
  • Somewhere beyond the moon and stars
Аз използвам iDos-a точно както Piole е описала, в случая - течен за бебешки дрехи. Използвам го и за бяло пране, защото избелва; а за цветно ползвам прах, който дозирам ръчно, т.е редуцирала съм до два основни.
Мен лично не ме улеснява особено, тъй като допълвам течен на всеки няколко пранета, освен това обикновено дозирам според обема пране и не е опция, на която бих държала при следваща покупка.

# 417
Течният съдържа само евентуално оптични избелители..но не и такива на кислородна основа.
Избелването е под въпрос...само оптично е.
А дезинфекцията я няма / сравнено с прахообразен с кислородни визирам/.

# 418
  • Somewhere beyond the moon and stars
Предполагам, че си права, от години го ползвам и е просто наблюдение от практиката - цветните дрехи изсветляват, а белите (примерно органичен памук от бебешките) стават по-искрящо бели след 1-2 пранета, отколкото като съм ги купила. Не знам на какво се дължи като химически състав.
Дезинфекцията не ми е важна на този етап, пък и аз ги пускам най-често на 60 градуса; разбира се, че няма да се дезинфекцират.

# 419
Течният съдържа само евентуално оптични избелители..но не и такива на кислородна основа.
Избелването е под въпрос...само оптично е.
А дезинфекцията я няма / сравнено с прахообразен с кислородни визирам/.
За мен оптично или не си е проблем. Тъмната ми блуза все ще е избеляла, независимо дали избелването е същинско или оптично и от опит мога да кажа, че цветовете не се възвръщат.
За бвло, кскто казваш, е съмнителна рсбота.

Общи условия

Активация на акаунт