Студенти в Нидерландия - 24

• 49 396
  • 728
  •   1
Отговори
# 585
Valka, не съм наясно с процедурата, трябва да я разпитам другата седмица като отида. Мисля не е късно, нашият договор беше от юни 2024, тя подаде края на 2024 или началото на 2025 за оценяване (всички жилища имали оценка и на база това трябва да се определи наема, не че го правят). След това си спомням, че директно си поиска от хазяина намаляване, като каза, ако й откажел, щяла да се обърне към комисия ли, институция ли. Той нещо я заплашва с продажба на имота, което тя директно обори, защото договорът за наем оставал и след продажба. Знам, че се съветва с някого, който й прегледа всички документи (намериха й дори нищожни клаузи). При тях са отделни договори с всяка съквартирантка, но само една е основен получател на данъците.

# 586
  • София
Може се включи Liubka, тя е с девойка в Бреда за сравнение на наема. Цените обаче се вдигнаха сериозно последните години. Моята си издейства намаляване на наема впоследствие (има система за оценяване на всяко жилище и ако смяташ, че е несправедливо това, което плащаш, може да се мине през комисия, която задължава намаляването).

Може ли повече информация за това намаляване на наема? До кога може да се поиска такова?

Синът е разбрал наскоро за такава възможност, но твърди, че след 6 месеца е вече късно. Живеят в апартамент 4 момчета, с обща кухня и санитарен възел. Договорът е един с четиримата, а не всеки с индивидуален.
Valka, разпитай, но доколкото си спомням вашият наем беше за ограничен период. Така се води краткосрочен и мисля попада в друга "графа". Те май и точно затова го правят така наемодателите, за да могат да отдават на по-високи цени.
Сега, доколкото четох, скоро законово са ограничили още повече тавана на наемите в сегмента на студентските жилища, уж с цел да държат цените приемливи, но са постигнали обратен ефект. Много собственици продават имотите си, защото не им е рентабилно. Така още повече се задълбочава жилищната криза при наемите, защото имотите, досега били под наем, отиват за продажба и не се купуват от инвеститори за отдаване, а на т.нар. first time buyers, заради малкия им размер и сравнителна ценова достъпност.

# 587
  • София
Ние получихме известие за ежегодното увеличение на наема от 01.07.
Миналата година беше увеличен с 5,8 %, тази - с 5%.

# 588
Ние получихме известие за ежегодното увеличение на наема от 01.07.
Миналата година беше увеличен с 5,8 %, тази - с 5%.
Аз се включвам да споделя, че със сина ми се прибрахме и след два дни, от съквартирантите му, научихме, че апартаментът, в който живя 4 години, е продаден. Помислих, че извадихме голям късмет, но се оказва, че новите собственици не прекратяват договорите на останалите наематели. Доколкото разбирам от Peruanka, имат някакви ограничения да го направят. Ще видим дали ще ги запазят договорите и наема.
Реално за тези 4 години не е увеличаван наем изобщо. Един път ни поискаха доплащане за електричество, при бума в цената.

# 589
Така ми каза и детето - при консултация са й потвърдили, че дори да има продажба, договорите за наем остават и новите собственици ги поемат. В такива случаи наемателите са защитени. Има и къде да се обърнат за защита в този случай.
На детето договрът беше двугодишен без да има клауза за автоматично удължаване. Не знам дали се брои краткосрочен или въобще какъв е, но факт - намалиха наема.

# 590
Да се похваля  с прием ИИ магистър в Амстердамския университет. Има ли някой с впечатления от тази магистратура? Обаче дъщерята е много изненадана - още приемът на документи не е приключил, а е получила имейл, че е одобрена. Вижда й се много странно. Трябва да потвърди до две седмици, но тя очаква отговор от няколко други университета доста след този срок. Въпросът е възможно ли е сега да приеме, а по-нататък, ако е приета и другаде и реши да избере друг университет, да откаже на Амстердам? Ще има ли някакви негативи?

# 591
Нека пак си прочете одобрението, не е за прием. Одобрение е за кандидатстване, че всички документи са й ок и я допускат. Изрично е записано, че процедурата по избор ще се проведе втората половина на месец май. Тъй като това е програма с ограничен прием, мейлите с одобрение ще бъдат изпратени едновременно на всички допуснати. По спомен на дъщеря ми беше на 18 май. Така че все още има време да дочака и другите университети.
По спомен само моете дете е в тази специалност от списващите. Ако има някой в анонимност, нека се включи Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:38 от chervenokoska_2

# 592
Нека пак си прочете одобрението, не е за прием. Одобрение е за кандидатстване, че всички документи са й ок и я допускат. Изрично е записано, че процедурата по избор ще се проведе втората половина на месец май. Тъй като това е програма с ограничен прием, мейлите с одобрение ще бъдат изпратени едновременно на всички допуснати. По спомен на дъщеря ми беше на 18 май.
Одобрението, че всички документи са ок, го получи преди около две седмици. Сега е получила условен прием, като условието е да се дипломира като бакалавър. Понеже и тя е прочела, че процедурата за избор ще е втората половина на м. май, в момента е доста объркана. Ако сега приеме, на по-късен етап може ли да се откаже? Ще има ли някакъв проблем?
Пак уточнявам, става въпрос за University of Amsterdam.

# 593
  • София/Велико Търново
Докато не си изпрати дипломата и платите таксата винаги може да се откаже.

# 594
Точно за този университет говоря, няма грешка, освен ако детето не ме лъже къде учи, но е малко вероятно 😉 И линк https://www.uva.nl/shared-content/programmas/en/masters/artifici … dmission-decision
Като се завърши бакалавър финално, приемащият униветситет ще получи инфото по служебен път. Не е необходимо да се изпраща нищо от самия студент. Срокът е до края на август за получаване на инфото.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 18:06 от chervenokoska_2

# 595
Точно за този университет говоря, няма грешка, освен ако детето не ме лъже къде учи, но е малко вероятно 😉 И линк https://www.uva.nl/shared-content/programmas/en/masters/artifici … dmission-decision
Като се завърши бакалавър финално, приемащият униветситет ще получи инфото по служебен път. Не е необходимо да се изпраща нищо от самия студент. Срокът е до края на август за получаване на инфото.
На този линк пише, че ранните кандидати имат по-голям шанс да си намерят квартира, в сравнение с по-късно кандидатстващите. Това навежда на мисълта, че преглеждат и одобряват кандидатите преди крайния срок. Не знам. Объркана съм.

# 596
  • София/Велико Търново
На този линк пише, че ранните кандидати имат по-голям шанс да си намерят квартира, в сравнение с по-късно кандидатстващите. Това навежда на мисълта, че преглеждат и одобряват кандидатите преди крайния срок. Не знам. Объркана съм.
Точно така е, приемат и одобряват кандидати през целия срок на кандидатстване, когато програмата не е нумерус фиксус и не е имало изпит. В този смисъл ако студента е кандидатства рано и са го приели рано може да стартира с търсенето на настаняване. Но най добре пишете на университета за всякакви въпроси. Доста са отзивчиви. Те ще ви дадат най-точният отговор. Във всеки случай не сте ли платили таксата не сте записани, така че по всяко време преди това може да се откажете.

# 597
  • Несебър
Здравейте!
 Търся квартира в Бреда от Август. Готова съм да плащам наем и от по-рано. Ще бъда студентка и се нуждая от студентско жилище. Ще се радвам, ако можете да ми помогнете!

# 598
А някой с магистър Изкуствен интелект в Делфт за мнение?

# 599
  • София
А някой с магистър Изкуствен интелект в Делфт за мнение?
Това не е ли нова магистратура, демек отскоро? Аз не виждам тук https://www.tudelft.nl/en/education/programmes/masters/cs/msc-computer-science или бъркам, да не е в някоя друга специалност, а не в компютърните науки? Редактирам се, видях я отделна е https://www.tudelft.nl/en/education/programmes/masters/dsait/msc … igence-technology и май е нова, макар, че извън компютърните науки за бакалавър не бях разглеждала, звучи добре заедно с data science.
От една година е виждам тази магистратура, можете да погледнете в reddit, там има дискусии на студенти и даже точно и по тази тема https://www.reddit.com/r/TUDelft/comments/1clgfcd/msc_dsait/
По спомен на охлювчето синът й е магистратура в областта на компютърните науки в Делфт, може да сподели впечатления.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:10 от bora

Общи условия

Активация на акаунт