индуцираното раждане

• 715
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте искам да Ви попитам за индуцираното раждане болезно ли е колко е дълаг процеса на раждането или е индивидуално.

# 1
По принцип казват, че е по-болезнено от естествено тръгнало раждане.
Индуцираното раждане се предизвиква със система (окситоцин) и всичко приключва за няколко часа. И пак зависи от много неща.
При мен:
1 -  Индуцирано раждане на термин, включиха система, която обаче течеше много бавно (дойде лекарката и я пусне бързо - след нея акушерката мине - това що толкова бързо и го намали - даже по едно време беше спряло). Общо една банка изтече за малко над 4 часа, като същинското раждане започна чак след пълното и изтичане, тогава вече имах пълно разкритие. Аз си бях поискала упойка (епидурална), та си усещах всичкото контракции, без болката само. По едно време отпусна упойката заради бавната система и много ме болеше, но сложиха още малко упойка и родих без проблем. Всъщност от момента, в който дойде екипа и ми казаха айде вече да раждаш, почвай да напъваш , до излизане на бебето минаха 20-25мин. (Тука допълвам, че такова допълнително слагане на упойка не препоръчват, зашото може да спре раждането. При мен се наложи заради дългото чакане, иначе една упокйа си е достатъчна. А чаках, защото имаха много раждания за деня (17) и ме оставиха за последно. Включиха ми система в 14 часа, а родих в 18,30.)
2 - Второто ми раждане беше насрочено секцио заради седалищно застанало бебе. Обаче през нощта преди секциото, получих контаркции, които не бяха особено болезнени, но чести и силни. Беше 2 часа през нощта, секциото ми беше за 8 и реших да чакам. Обаче към 3 се притесних пък да не стане нещо с бебето и отидох за проверка. Оказах се с пълно разкритие и щях да родя нормално ако не беше толкова накриво това бебе Simple Smile Но мога да кажа, че болката не беше нищо особено.

Ако трябва пак да избирам - нормално раждане (независимо дали е тръгнало само или е индуцирано, с епидурална упойка е идеалния вариант според мен.

# 2
От опит бих казал недей, по-добре секцио. Мен ми предизвикаха раждането с хапче в супер добра частна болница в София. 7 часа ме държаха и накрая изненада... Бебето не може да излезе голямо е. Айде секцио. Не мога да ти опиша какво е да раждаш 7 часа и накрая да завършиш секцио. След това проучих въпроса. При предизвикване с хапче половината пъти следва раждане, но при другата половина спешно секцио. Никой не ми каза. То бебето не е искало да излезе най-вероятно защото е голямо. Нямам идея. Но вече чуя ли индукция бягам с 200. Дори и да се реша на естествено раждане, ако пак забременея, ако се стигне до предизвикване ще приема секцио.

А да слагаха ми упойка, но не ме хващаше🙂. Контракциите започнаха веднага на 3 час бяха силни останалите 4 няма да ги коментирам...

# 3
  • Телиш/Плевен
Индивидуално е, защото всеки организъм реагира различно и за различно време. Дали е по-болезнено, нямам база за сравнение, но предполагам, че да, защото окситоцинът изкуствено забързва процеса, а вероятно при естествено протичане нещата биха били по-поносими.
На мен ми включиха система с окситоцин в 7 сутринта, изтече цялата, но нищичко не се случи. Едва на втората система започнах да получавам разкритие и родих към 12:30 ч. на обяд, значи пет часа и половина общо. Като време е добре за първо раждане, но ако имах избор, едва ли щях да се съглася на индукция, винаги съм била за максимално естествен процес. При мен се наложи, защото в деня на термина нямах абсолютно никакви признаци за наближаващо раждане, нямах дори подготвителни контракции, а околоплодните води бяха намалели и си беше време за раждане.

# 4
Индуцираното раждане много често завършва със секцио.
Защо искат да го предизвикват? Ако няма медицинска причина и е за удобство на лекаря, не се съгласявайте.

# 5
Индивидуално, както при всяка жена и за всяко нейно раждане. Моето раждане беше индуцирано заради преносване и отне 4 часа, като контракциите започнаха още на 5 минута от пускане на системата с окситоцин. Не смятам, че беше дълго раждане, имайки предвид, че е първо. Избрах си и епидурална, нямам и база за сравнение на болката. Мога да кажа, че за сега най ме е боляло от зъб. Grinning

# 6
Второто ко раждане беше индуцирано.В 11:30 ми пуснаха система, в 14:45 родих.До 8см разкритие нямах никакви болки.

# 7
От опит бих казал недей, по-добре секцио. Мен ми предизвикаха раждането с хапче в супер добра частна болница в София. 7 часа ме държаха и накрая изненада... Бебето не може да излезе голямо е. Айде секцио. Не мога да ти опиша какво е да раждаш 7 часа и накрая да завършиш секцио. След това проучих въпроса. При предизвикване с хапче половината пъти следва раждане, но при другата половина спешно секцио. Никой не ми каза. То бебето не е искало да излезе най-вероятно защото е голямо. Нямам идея. Но вече чуя ли индукция бягам с 200. Дори и да се реша на естествено раждане, ако пак забременея, ако се стигне до предизвикване ще приема секцио.

А да слагаха ми упойка, но не ме хващаше🙂. Контракциите започнаха веднага на 3 час бяха силни останалите 4 няма да ги коментирам...
За коя болница става въпрос?

# 8

Надежда

# 9

Надежда
Ооо неее... Утре съм там. Термина ми е на 14. 10 и си мисля, че ще го предизвикат.

# 10
Затова не е хубаво да се слушат драматични чужди истории.Всичко ще е наред.Две деца съм родила с предизвикани раждания, бебета на по 4 и над 4кг и всичко беше наред.Да не говоря , че ги родих за 3-4ч общо.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 21:16 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт