Родови сценарии

• 7 030
  • 109
  •   1
Отговори
# 30
  • Melmak
hechicera_когато пишеше за готвенето, изтръпнах. Аз готвя вече много години в къщи, имам клиенти, въпреки, че сега не ми е основна работа. Моите прадядо и прабаба са били преселници, голямо семейство, много деца и бедност. Майка ми разправя, че дори не е имало какво да ядат.

О, при много хора е било така. Многодетие, ако загине и единия родител, я от война, я от болест, после е било страшно. Преселниците също отработват много чрез пътувания.

При мен и двамата родители са в хранителния бизнес, цял живот с това се занимават и брат ми е с такова образование също.
Аз имам особена връзка с храната, не съм с такава професия, но умея да готвя. Разбирам, че до една степен е, защото вкъщи в семейство на кулинари се готви много и се научих. Но и сега се чувствам добре като го правя, не ям боклуци, не понасям гадни ресторанти. Имам високи критерии към храната, постоянно искам хората около мен да са сити. Като каня гости трупам маса, обичам да си хапвам и то все вкусни неща, качествени, приготвени с пиниз. Аламинути не уважавам.

# 31
А аз дори имах ресторант:laughing: За мен готвенето си е медитация, предавам чувствата и емоциите си чрез храната. Като по-млада въобще и не подозирах, че имам такава дарба, след като се омъжих започнах да готвя. Едната ми баба беше страхотна кулинарка, другата, при която бях израстнала и която много обичам, готвеше добре, но не чак толкова. Мама също е много добра.

# 32
  • София
Майка ми готвеше колкото да има нещо сготвено. Баба ми също - нищо уау, което да помня. И аз съм така - мога, ама не се престаравам. Готвя, каквото обичам аз и децата.

# 33
За мен пък е много вредно да се обяснява всичко през призмата на травмата, на негативното, на някаква лоша карма или родова обремененост. Води до едно лукаво, много фино и почти незабележимо душевно робство, както астрологията, всякакви предопределености и всичко, което отнема фокусът от свободната воля, вярата, надеждата и вътрешния ресурс на Аз-а.

Първо, няма как да знаем дали и колко са били травмирани тези преди нас. Има тежки събития в човешкия живот, да, но има и сила, устойчивост. Едно обективно трагично събитие може да те травмира, може и да не те.

Второ, съвременните поколения сме много по-кекави, разглезени и склонни към непрестанна самоанализа, самодиагностика, патологизиране на реалността и човешкия живот и съзерцание на пъповете си. Ако някой е травмиран, сме ние.

Защо се търси под вола теле, а ако се търси, защо да не е с положителна конотация? Ако имаме дарба за кулинария, защо да не е точно това — Божи дар, талант, благословия — която се предава в рода ни? Защо трябва да е непременно следствие от глад и мизерия, каквито абсолютно всички хора по света имат в рода си, ако погледнат достатъчно назад?

# 34
  • Melmak
Ама то в днешно време нищо негативно няма в това да си готвач. Нито учител, нито акушерка. Именно сега можем да допринесем с тези професии. Вярвам, че дори кулинарията много се развива и в България вече има хубави и качествени ресторанти, макар да са малко и отбрани.

Баща ми разви цял бизнес, свързан с производство на храна, даде работа на 30 човека персонал. Това реално са хубави неща.

Да бъдеш учител също е прекрасно, леля ми е, тя за децата живее. И то работи с 1-4 клас, в живота си друго не е правила и е много отдадена на професията си.

За акушерството знам, че при често загубвани рожби и детска смъртност след това се проявява тази професия, която всички знаем колко е благородна.

Не е въпросът да се гледа негативното. Въпросът е как в днешно време с новите ресурси, които имаме, можем да отработим травмата/ да пренапишем програмата.

Сега нямаме такава висока детска смъртност и имаме достъп до образование. Но паметта е там и съществува, ясно е, че и да не станеш учител, можеш да се образоваш дори прабаба ти да не е ходила никога на училище.

Има и позитивни програми, не са само негативни. Разбира се, малко повече се фокусираме на негативното, защото има нещо в нас, което ни терзае.

# 35
  • София
Аз си я знам моята травма - тъй като майка ми не беше достатъчно с мен, аз се престарах да съм колкото се може повече време с децата.

# 36
Темата мирише на реклама . Модели на поведение може да сме попили, но с придобиване на ясно съзнание и изграждане на личния характер имаме възможност да решаваме кое да повтаряме и от кое да се отърваваме овреме.

# 37
Темата мирише на реклама . Модели на поведение може да сме попили, но с придобиване на ясно съзнание и изграждане на личния характер имаме възможност да решаваме кое да повтаряме и от кое да се отърваваме овреме.

+1.
Родът, от който произлизаме е много важен за нашата идентификация, да си знаем историята, нещо за нашите предци. Това е паметта за поколенията преди нас. Няма обаче нищо положително в това да си сложиш сам примката, като влизаш в лабиринти, създадени от други срещу заплащане.

Истинските неща не се измерват с пари. Майка Тереза вземала ли е пари?
Хайде да ги видя тези гуру да правят нещо безплатно и  безкористно.

Някой спомена за вземане на земята след  1944 г. Та това се е случило с почти всички хора. Същото и войни, глад, болести - все събития, които са засегнали така или иначе всички хора.

Но който се увлича по тези неща, няма проблем. Стига да не рекламира неща, към които хора с по-слаба психика или отчаяни биха могли да се подхлъзнат.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 18:58 от Valerie R

# 38
  • волно калдъръмче
Аида Марковска или другите гурута са стигнали до някакви нива на познание и ги споделят. Няма как да е безплатно нещо, в което си вложил ресурс - време, усилия да натрупаш знания и да развиеш умения. Като занаятчийството е, само дето продуктът няма материална форма. Допреди 25 години професията на психолога беше леко подценявана. Сега много повече хора търсят психологическа подкрепа и си плащат. Няма такова нещо като безкористно. Докато енергиите и респективно паричните потоци са в обращение, ще има движение напред.

# 39
За мен пък е много вредно да се обяснява всичко през призмата на травмата, на негативното, на някаква лоша карма или родова обремененост. Води до едно лукаво, много фино и почти незабележимо душевно робство, както астрологията, всякакви предопределености и всичко, което отнема фокусът от свободната воля, вярата, надеждата и вътрешния ресурс на Аз-а.
Ние не сме жертви на съдбата, всеки един от нас има възможността да промени съдбата си. Ако обясняваш проблемите си  с родовата обремененост, това означава, че просто бягаш от отговорност. Обаче животът ни учи точно обратното и успех имат тези, които взимат живота си в свои ръце. Ако има алкохолизъм в рода, тогава ти не пий, ако има аборти, спонтанни или предизвикани, тогава полагай грижи за изоставени деца. Осъзнаването, а не душевното робство ни правят свободни.

# 40
Модели на поведение може да сме попили, но с придобиване на ясно съзнание и изграждане на личния характер имаме възможност да решаваме кое да повтаряме и от кое да се отърваваме овреме.

+1.
Някой спомена за вземане на земята след  1944 г. Та това се е случило с почти всички хора. Същото и войни, глад, болести - все събития, които са засегнали така или иначе всички хора.
Не са живяли еднакво всички. Един ходил на война, друг - не ходил. Един бил беден, друг - богат. Някои страни нямали войни дълго време.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 01:28 от Pepina_n3

# 41
  • Melmak
Кое ви замириса на реклама?

Родовите терапевти са психолози. Не вярвам ако ходите на друг психолог да не ви взима пари.

# 42
Изследвайте датите на раждане в рода си, според мен ще забележите някакви закономерности. Има ги в удостоверения за наследници, справки от общината.
Особено, хората, които мислят, че родът не му влияе никак.

# 43
  • София
Изследвайте датите на раждане в рода си, според мен ще забележите някакви закономерности. Има ги в удостоверения за наследници, справки от общината.
Особено, хората, които мислят, че родът не му влияе никак.
Никаква корелация.
200 годишна софиянка съм, вадила съм удостоверения на бая народ, търсила съм бракоразводни дела от 1957- ма, вряла съм се в не един архив.

За мен тези, които търсят първопричини назад и нямат смелост да се изправят пред истината днес са слабаци. Социални илитерати.
Даже и не съжалявам за думите си.

# 44
Също хората в темата, които твърдят, че тези неща са "доказани" - от кого са доказани и по какъв метод?

Общи условия

Активация на акаунт