Португалия - 4

• 9 190
  • 152
  •   2
Отговори
# 135
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Резервирах вече билети за началото на май до Порто (София-Милано-Порто и обратно) със самостоятелно прекачване и чекиране на Милано.  На отиване имаме 4ч престой, на връщане 7ч. Цената е добра според мен - 298 евро.
Сега питането ми е ориентировъчно за времето между 9 и 17 май. Каква връхна дреха е подходяща? Ще съм за първи път с ръчен куфар и трябва да обмисля какво да взема.
Другото ми питане е някой организирал ли е екскурзия за 1 ден до Коимбра и Авейро и до Амаранте, Гимараеш и Брага. Ще имаме една  неделя и една събота свободни и искам да ги си организирам  екскурзии извън Порто. Кое градче си заслужава и кое да пропуснем? С влак или автобус да пътуваме?

# 136
Здравейте! Извинете, че нахлувам в темата направо с въпроси. Ще пътуваме служебно 6 колеги до Лисабон с Луфтханза през Мюнхен на 1март. От това, което прочетох, разбрах, че няма нужда в Мюнхен да се чекира багажа, само в София. Иска ми се да посетим Фатима. От Лисабон до Фатима как е най-добре да се стигне?

# 137
  • Варна
Здравейте! Извинете, че нахлувам в темата направо с въпроси. Ще пътуваме служебно 6 колеги до Лисабон с Луфтханза през Мюнхен на 1март. От това, което прочетох, разбрах, че няма нужда в Мюнхен да се чекира багажа, само в София. Иска ми се да посетим Фатима. От Лисабон до Фатима как е най-добре да се стигне?

Eто отговора на изкуствения интелект, в случая използвах Claude:

От Лисабон до Фатима (около 130 км) има няколко удобни начина:
С кола е най-лесно — около 1 час и 20 минути по магистрала A1 или A8/A19. Дава ти максимална гъвкавост.
С автобус е най-популярният избор за туристи. Компанията Rede Expressos предлага директни линии от автогара Sete Rios в Лисабон. Пътуването е около 1,5 часа, а билетите са евтини — около 12–14 EUR еднопосочно. Автобусите са чести, особено около религиозни празници.
С влак не може директно — ще трябва прехвърляне в Entroncamento или Leiria, което прави пътуването по-дълго и неудобно. Не се препоръчва.
Организирана екскурзия от Лисабон е добър вариант ако искаш да включиш и Баталя, Алкобаса или Назаре по пътя — много туроператори предлагат еднодневни обиколки.
Ако пътуваш само до Фатима и обратно, автобусът с Rede Expressos е най-практичният избор.

# 138
  • Свищов
Понеже ние бяхме също служебно, но в Томар, ни организираха единият следобед тур до Баталя и Алкобаса. Много ни хареса, особено Баталя. Манастирът там е произведение на изкуството, та препоръчвам тази отбивка при възможност.

# 139
като сте купили на един билет с прекачване, не с нискотарифни компании багажа се чекира в началото и се взима в края
(има изключения, ама вас не ви засягат)
също ако питате на гишето или погледнете етикета за багажа, ще разберете къде трябва да си вземете багажа

ако не сте религиозни, няма какво да гледате във Фатима

# 140
Ето и отговора на естествения интелект Wink

Ако имате шофьор в групата направо взимайте един по-голям рент-а-кар за ден и не го мислете. Друга опция (както направих аз) - Леирия и от там с Убер/Болт за никакви пари и 20-25 минути.

Друго инфо от личен опит - рейсовете на Фликсбус до Коимбра спират междинно във Фатима.

П.П. И от цялата прекрасна Португалия защо точно във Фатима:) Там освен "стадиона" друго няма. Ако толкова искате поклонническа обиколка, проверете Томар, Баталя, Алкобаса. И вълните в Назаре може да хванете ако сте с коли направите плана добре.

# 141
Имайте предвид, че манастирите в Баталя и Белем са в ремонт.

# 142
Страхотни сте, момичета, благодаря ви! Тъй като сме 6 дни, от които 3 имаме на разположение за свобоен избор за разходка, затова мислех за Фатима. Основно ще сме в Лисабон. От  Лисабон до Синтраи Кашкайш с влак ли е по-удобно и предварително ли се взимат билетите? Извинете ме за досадните и "тъпи" въпроси

# 143
  • София
От  Лисабон до Синтраи Кашкайш с влак ли е по-удобно и предварително ли се взимат билетите? Извинете ме за досадните и "тъпи" въпроси
С влак, да. Не е нужно предварително, това са обикновени регионални влакове.

# 144
  • Някъде по Дунава
Сега питането ми е ориентировъчно за времето между 9 и 17 май. Каква връхна дреха е подходяща? Ще съм за първи път с ръчен куфар и трябва да обмисля какво да взема.
Другото ми питане е някой организирал ли е екскурзия за 1 ден до Коимбра и Авейро и до Амаранте, Гимараеш и Брага. Ще имаме една  неделя и една събота свободни и искам да ги си организирам  екскурзии извън Порто. Кое градче си заслужава и кое да пропуснем? С влак или автобус да пътуваме?
Да си побутна питането.

# 145
Момичета, пак с въпроси нахлувам -  относно облеклото и обувките. Освен маратонки, необходимо ли е да вземем боти или обувки? А относно якета - по-тънички или дебели? Благодаря ви предварително за отговора

# 146
Февруари (не този, миналият) беше за къс ръкав , 15 градуса. Тънко яке и маратонки е достатъчно, зависи колко сте зиморничави, разбира се.
Аз през деня бях по къс ръкав само с ветровка или тънко яке, а за вечерта тънко плетиво  или суитчър под якето. Валя само един преди обед, през останалото време слънчево и топло, хванахме тен даже.
Тази година обаче сякаш е малко по-хладно.

# 147
Скрит текст:
Февруари (не този, миналият) беше за къс ръкав , 15 градуса. Тънко яке и маратонки е достатъчно, зависи колко сте зиморничави, разбира се.
Аз през деня бях по къс ръкав само с ветровка или тънко яке, а за вечерта тънко плетиво  или суитчър под якето. Валя само един преди обед, през останалото време слънчево и топло, хванахме тен даже.
Тази година обаче сякаш е малко по-хладно.
deede, много ти благодаря за бързия отговор, поуспокоих се, че боти и дълго яке не ми се мъкнат.

# 148
Според мен не са ти нужни, ние сме свикнали на друг климат.
От друга страна, със сигурност ще видиш португалци с дълги пухени якета и шалове. За тях 13-15 градуса са тежка зима. ( лисабон имам предвид, нагоре и по-студено става)

Беше наистина смешно ние по къс ръкав,  пийваме биричка, наслаждаваме се на хубавото време, да ни подминават опаковани във шуби местни.

# 149
  • Някъде по Дунава
Резервирах нощувки за Порто през Букинг. Те си дръпнаха сумата. Сега от мястото за настаняване искат да се чекирам онлайн като посоча данни от личната си карта. За първи път ми искат такава информация от квартира. Това практика ли е в Португалия?

Общи условия

Активация на акаунт