Плъстене на вълна

• 1 152
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Poni69, здравей и добре дошла! радвам се, че темата представлява интерес за теб.
Ако разполагаш само с 2 цвята вълна и 1-2 свободни часа, то си готова за мокро плъстене.
Необходими материали:
Вълна - 2 цвята
топла вода
сапун
найлонов лист/плик
хавлиена кърпа, която вероятно ще се боядиса от червената вълна, така че е добре да е някоя за която няма да съжаляваш

Разстиламе 1 цвят от вълната по първия начин показан тук https://www.youtube.com/watch?v=caFy60bNLCw
след товавърху тези 2 пласта - по същия начин и цвят 2. Може да оставим няколко сантиметра от цвят 1 непокрити, за да се прелее и затвори при навиването, както тук https://www.youtube.com/watch?v=1PmsQ3lZ0os&t=132s
(тук е много грубо разстилането и овалването). Намокряме леко и внимателно със сапунена вода, поставяме отгоре найлонче, намокряме и него и само 1-2 минутки леко поглаждаме, за да се подредят власинките и да не е толкова бухнало, да пригладим, да няма възвишения. Отстраняваме найлона. Внимателно започваме да навиваме от края с два цвята - той ще е нашият център. Когато навием стегнато руло, ако ни се вижда сухо може да го намокрим, като накапем малко от сапунената вода върху него. Не прекаляваме с водата. Може да го завиете с найлонче и хавлиена кърпа, или направо така да започнете да го валяте върху масата, а към края може директно между дланите ви. В  процеса на работа то ще се свие, "ще отслабне". В края можете да му направите изплакване с хладка вода, като не спирате да го валяте между ръцете си. не го стискайте, изстисквайте, усуквате, огъвате. Трябва ви една хубава пръчица. Оставете го за поне ден върху равна повърхност и кърпа, за да изсъхне напълно. За нарязването ви трябва един наистина остър нож или скалпел, по възможност с едно движение да правите разрезите, за да не стават на вълнички - неравни.

При тези пръчици продължих с екпериментите - леко си завалях бяла пръчица, внимателно я завих в червена вълна, отново леко я завалях и отново в бяло, като продължих завалването до готовност.

А тук върху мартенски конец си наредих различни цветове вълна и леко и внимателно си "точих" до финала.
Ориентировъчен урок https://www.livemaster.ru/topic/788865-valyaem-sherstyanye-zhguty-prosto-i-bystro

# 16
Благодаря! Ще пробвам с удоволствие

# 17
  • София
Преди години ходих на няколко работилнички при Йовка Христова. (http://www.libvar.bg/index.php/project/yovkahristova/) Тя ме запали по тези стари техники на обработка на вълната и понякога правя вълнени декорации за лично удоволствие.

През есента често правя малки тикви и ги подарявам на приятели.

Вчера много харесах една лисичка, която видях в Pinterest, но не можах да оформя ушите й добре. Може ли да ми дадете съвет как да ги докарам триъгълни? Simple Smile

Как подходих - направих отделно тялото, главата и ушите и ги прикачвах едно към друго, всичко само с иглонабиване. Дали ще е по-лесно ако оформя главата в едно с ушите?!

# 18
О, чудни са тиквите и лисичката е мнооого сладка Heart Exl
Прилича ми на тази

Този урок ли следвахте? Не съм я правила, но никога не е късно.
Триъгълници правя, като прегъвам на триъгълник вълната. в единия край оставям власинките необработени, да висят, при прикрепяне към основния елемент ги разтварям, да покрият в случая част от главата, за да няма кой знае колко голяма разлика, да "прелива". С иглата оформям не само двете големи плоски страни, а и боцкам ръбчето, внимателно - отстрани  ( захващам "ухото" мужду палец и показалец - все едно държите 2 листа хартия и бодете между двата листа). Дали успявате да ме разберете...
Ще опитам да покажа в снимки, само да ми остане малко време.

# 19
  • София
О, чудни са тиквите и лисичката е мнооого сладка Heart Exl
Прилича ми на тази

Този урок ли следвахте? Не съм я правила, но никога не е късно.
Триъгълници правя, като прегъвам на триъгълник вълната. в единия край оставям власинките необработени, да висят, при прикрепяне към основния елемент ги разтварям, да покрият в случая част от главата, за да няма кой знае колко голяма разлика, да "прелива". С иглата оформям не само двете големи плоски страни, а и боцкам ръбчето, внимателно - отстрани  ( захващам "ухото" мужду палец и показалец - все едно държите 2 листа хартия и бодете между двата листа). Дали успявате да ме разберете...
Ще опитам да покажа в снимки, само да ми остане малко време.

Да, точно по тази снимка се опитах да направя моята.  Не успявам да си го представя много така по описанието ви. Когато имате време ще се радвам да го онагледите. Благодаря предварително!

# 20
# 21
  • София

А-хааа! Ясно. Разбрах и схванах идеята. Много, много благодаря, че отделихте време да ми покажете тази тънкост. Сядам да правя втората лисица. Simple Smile

# 22
Съжалявам, че нямам достатъчно време за цялата лисица. Нямах и подходяща заготовка, за това ползвах стиропорено облечено сърчице и гола топка. Но исках да онагледя, до колкото мога писанията ми горе.
Успех желая от Heart и да се похвалите тук Hug

# 23
  • София
Втората ми се получи много по-добре. Благодаря отново са съвета.

Някой не е ли направил вече мартеници? Покажете и се похвалете!
Аз тази година задължително мисля да изработя сама мартениците за подаряване.

# 24
AIissaa, разкошна лисичка Gift Heart  Голяма сладурана Heart Брошка ли ще бъде?

Мартенички тази година не съм правила, имам от преди, бях се поувлякла в правенето им.
Тази е една от любимите ми
Скрит текст:
Това пано правихме с едното ми момче за показване в училище преди няколко години
Скрит текст:

# 25
  • София
AIissaa, разкошна лисичка Gift Heart  Голяма сладурана Heart Брошка ли ще бъде?

Благодаря! Да, ще я направя на брошка.

rallii, мартениците са прекрасни! Много харесвам добявянето на още цветове към традиционните червено-бяло.

# 26
  • София
Бях писала преди, че покрай Баба Марта ще кача мартениците на приятелка, ако ми позволи.Е, даде ми зелена светлина, затова споделям. Всяка вечер( работи съвсем друго, по никакъв начин свързано с приложно изкуство) през последните две седмици боцкаше ли, боцкаше.Вчера ми се похвали, че най- накрая е прибрала вълната и сие.

# 27
  • Пловдив
Нова версия на щъркел и една "композиция" кокичета.

Направих ги за класната стая на малкия.

# 28
In4hi, уникален щъркел! А композицията си е цяла приказка Heart Децата и учителите ще останат очаровани Heart Eyes

Просто русалка, много хубави мартеници е сътворила твоята приятелка Heart Eyes

AIissaa, благодаря Heart обичам цветовете и ми е трудно да се ограничавам до два Blush

# 29
  • Пловдив
Една зайка за Великден от мен.

Общи условия

Активация на акаунт