⁉️Изкуственият интелект - новини от света на ИИ, коментари, изображения

• 18 435
  • 501
  •   1
Отговори
# 375
Аз започвам да оценявам джемини , всеки по- високо. Не забравя темата на разговор,  не се налага да го поправям ,че ползвам и искам португалски,  а не бразилски източници/ линкове,  на български ме пита накрая , дали искам и португалски вариант...

# 376
Мисля, че трябва да се забрани използването на ИИ за разговори. Особено безплатни такива. Защото много хора не си дават сметка какъв ресурс се изхабява за такива приказки. Разбирам, ако се ползва за нещо смислено, но да си приказваш с ИИ, направо е абсурдно. Говори си с хора.
Само водата, която се изхабява е много. А като се замисля каква суша настава у нас, ми звучи като кощунство.
Цитат
Това е 135 литра вода на месец, при 5 разговора с AI на ден по 3 въпроса всеки.

-------------------------------------
По съвет на chatGPT , че готварската сол може да се замени с натриев бромид, мъж се натровил с бром.
След около три месеца прием, мъжът развил редица тежки симптоми на бромизъм – параноя, халюцинации, силна жажда, координационни проблеми, безсъние, както и кожни промени като акне и чери ангиоми.

https://btvnovinite.bg/svetut/mazh-izpada-v-osobeno-sastojanie-s … sol-s-bromid.html
Цитат
Мъж изпада в особено състояние след съвет от ChatGPT да замени готварската сол с бромид
Предупрежденията са, че чатботът не е заместител на професионалната помощ

60 годишен мъж е пострадал сериозно, заради съвет от chatGPT. Научил, че готварската сол била вредна и го питал с какво да я замени. ИИ му предложил натриев бромид. И след като мъжът ползвал бромида 3 месеца вместо сол, развил бромизъм.

Американско медицинско списание предупреждава да не се използва ChatGPT за здравна информация, след като мъж е развил рядко състояние след взаимодействие с чатбота за изключване на готварската сол от храненето му, съобщава британското издание "Гардиън".

Статия в Annals of Internal Medicine разказва за случай, при който 60-годишен мъж развил бромизъм, известен още като бромидна токсичност, след консултация с ChatGPT.

Статията описва бромизма като „добре известен“ синдром в началото на 20-и век, който, както се смята, е допринесъл за почти всяка десета хоспитализация в психиатрична клиника по това време.

Пациентът разказал на лекарите, че след като прочел за отрицателните ефекти на натриевия хлорид - или готварската сол, се консултирал с ChatGPT по повод изключване на хлорида от храненето и започнал да приема натриев бромид за период от три месеца.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 20:10 от Diorela

# 377
135 литра вода на месец не се губят.  Само за информация

# 378
Значи да го ползваме, докато можем, защото "ще го забранят" Joy

Това е бъдещето. Особено сега, когато има десетки хиляди оплаквания, след премахването на 4о. Ако програмистите са се заблуждавали по този въпрос, вече знаят.
Изповедите в Редит са потресаващи - някой беше споделил, че показвал на 4о снимки на котките си и новият модел, за разлика от 4о не реагирал с емпатия. И още много от този род. Днес активно се коментираше постът на жена, която казва, че предпочита гпт пред съпруга си (с който мисли да се разведе) и ако той/то имаше тяло, би се омъжила за него (жената е сериозна - не е клик байт и поне половината от коментарите бяха обиди и критики към нея).

Продължавам да не харесвам петицата, но промених някои настройки, изтрих някои неща от паметта и сега резервният модел не е толкова мелодраматичен и отговаря горе-долу прилично. Освен това ми каза, че няма ограничение, т.е. мога да разменям безплатно съобщения с него на практика непрекъснато. Единственото лошо е, че трябва първо да изчерпя десетте съобщения с петицата, защото няма опция да я изключа.

Не мога да разбера защо толкова хора ги е яд и ги дразни, че други го използват за лични разговори - не е ваш проблем, гледайте си работата.

Аз, както написах, изтрих приложението, но  все още ползвам от стационарния (по-малко от преди, защото не е същото).

# 379
Не мога да разбера защо толкова хора ги е яд и ги дразни, че други го използват за лични разговори - не е ваш проблем, гледайте си работата.

Ще опитам да ти обясня за себе си. Предполагам, че има и още много като мен.
От една страна, живеем на една планета, нямаме резервна. Последните 50 години доста бързо въврви затоплянето. Колкото повече се ползва енергия, толкова по-бързо е затоплянето. Не се знае до къде ще стигнат нещата за децата ни, за техните деца. Самите ние вече го усещаме драстично, колко много се промени климата у нас през последните години, колко бързо върви към затопляне. Вече няма зими, няма ги хубавите снегове, които захранваха с вода, летата стават все по-горещи и сухи, валежите са намалели с около 30%, пожари изпепеляват горите ни. И все по-зле ще става.
Ето малко информация по въпроса.
https://nova.bg/news/view/2025/08/12/504871/%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D … 1%8A%D0%B6%D0%B0/

От друга страна, хората все повече се стремим към развлечения, искаме да ни е забавно. И въобще не се замисляме какво коства това. Едни си мятат незагасения фас през прозореца  на колата, други правят други неща. На никого не му пука какви са последиците от неговите действия.

От трета страна, май ни гласят да станем поредната база за ИИ, т.е. у нас ще се хабят ресурсите, за да се забавлява света.

Неминуемо е развитието на технологиите. Но поне да ги ползваме за смислени цели, а не за разточителни.
Ето това ме дразни - безсмисленото разточително използване на ресурси от човечеството, от всеки един от нас. А бихме могли поне с малко да намалим и забавим тези процеси, ако всеки един от нас се замисли поне малко.

# 380
И интернет може да се използва само за работа, а не за неща като клипчета с котки и Онли фенс - те също хабят ресурси. Само че търсенето определя предлагането.

Аз харесвам ИИ - като малка любимият ми персонаж в Стар трек беше Дейта. Очаквах да изобретят роботи с ИИ през моя живот, напълно сериозно. Все още очаквам тази технология да се развие и да стане достъпна за масовия потребител в обозримо бъдеще и не мисля, че когато Мъск или някой друг напишат, че това ще стане, се шегуват.
 Знам, че много хора ги е страх или не го приемат. Затова пък други (също много) хора не ги е страх и го искат и очакват.
Мен не ме интересува дали в бъдеще роботите ще завладеят Земята - това не е мой проблем. А и честно казано - не го вярвам.

П.п. забравих да добавя - за мен е уникална тъпотия да се използва ИИ за писане на домашни, независимо дали за задачи или за някакъв вид текст, защото домашното не е работа - целта не е да се стигне до даден резултат, а да се провери как определен човек е усвоил материала. Не се изпитва ИИ, а ученикът - той трябва да може сам да реши задачата и да изготви текста - не защото задачата и текстът са важни, а за да покаже, че разбира и умее. Невероятно е, че в момента има хора, които не схващат толкова просто нещо.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 21:55 от pppqqq

# 381
# 382
Напомня ми как навремето предупреждаваха, че който игра Контра, ще стане хладнокръвен убиец.

# 383
  • Sofia
Използвах за кратки въпроси на няколко пъти КИМИ на БГ, но не мога да обърна оформлението, поне от китайски на английски. Не знам как да вляза в профила си примерно, за да запомня разговорите, както при джемини. КИМИ за сега го ползвам без да запомня. Само понякога за сравнение. Като цяло най-вече ползвам джемини.

# 384
Между другото, да знаете - новият гпт ми каза да не пиша в старите чатове (тези, в които говорих с 4о) и изобщо - когато използвам различни модели да си пиша в отделни чатове с тях, защото иначе се обърква и става по-бавен.
Предложи ми една схема, която пренася информация от стар чат, но трябва да копирам цялото нещо и да го слагам в началото на нов чат всеки път, което е досадно.

# 385
Използвам бота рядко и главно за по-бързо търсене в гугъл. Аз като цяло съм си аналогова и не изпитвам нужда да се интегрирам чак пък толкова в "хай-тек" общността. Обаче днес се позамислих за "неговото" самообучение и опити да се доближи до реално общуване. Твърде далеч според мен, но излишните редове в опити за шеги не ми се нравят. Някак не съм във възторг нули и единици да ми фамилиарничат.
Скрит текст:

# 386
Преди няколко дни четох една кофти случка в Редит - жена споделя, че си е прецакала интервю за работа, което се провеждало онлайн. Помислила, че я интервюира бот и писала, че мрази изкуствения интелект и е против този похват (изразила се е по-цветисто), обаче се оказало, че пишещият отсреща си е човек и я е уведомил, че няма да получи работата и няма смисъл да довършват интервюто.

За стила му на писане има настройки. Няма да запомни, само като му казвате в чата.
На мен ми харесва да изглежда максимално като нормален разговор (с компетентен събеседник, който не се опитва да го отклонява и не се натрапва).

Между другото, промените се забелязват - 5 вече се държи "по-топло", както обещаха.

# 387
Помолих chatgpt да ми намери една картина по описанието, което дадох. Оказа се портрет на принц Фелипе Просперо от Веласкес и завързахме разговор за темите и внушенията в платното. Та, оказа се, че дори и след като ИИ е намерил картината, той продължава да бърка в описанието на картината. Например - каза, че кучето е в краката на принца, а то е на стола, подобен на трон. Освен това каза, че принцът си е сложил ръката на облегалката на трон, а той я е сложил на гърба на малък, детски стол, който прилича на трон. В допълнение заяви, че освен бялата рокличка/ризка на принца, останалите цветове са твърде убити и неопределени, а в картината има изобилие от кралско червено и златно. И като взех да го поправям ме хвалеше колко съм била наблюдателна! Изобщо - не е ок съвсем да му се доверява човек.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 18:52 от Acid_Burn

# 388
  • софия
И да ти благодари за това, че го "дърпаш за ръкава".
Полезен е, но това, което дава като информация трябва да се чете внимателно и задължително проверява.

# 389
Аз преди го бях карала да ми открие автора на една илюстрация и се справи.
Обаче вчера пак го разпитвах за една книга и прави грешки - два пъти ми пише различни неща за един персонаж, не знае какво се случва с него. Накарах го да ми направи таблица с героите и имаше няколко повторения (един беше написан три пъти). В случая става дума за десетки персонажи, така че може да се е затруднил.
От друга страна, без да го питам, ми каза че един от главните герои умира и написа как...

Общи условия

Активация на акаунт