На море в Гърция 2025

• 61 946
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
viki_kk, преди да изберете местата, където ще се позиционирате на острова, според мен трябва да решите кои места точно искате да посетите. Имате достатъчно време и може да обиколите много места, особено ако сте с кола. В Лентас не съм била и не мога да дам мнение, но и на мен ми се срува отдалечно от повечето места, с изключение на Матала. Най-близо в този район на югоизток съм била в Ирапетра и след нея, в тази посока (мога да препоръчам страхотно настаняване в Achlia). Този район е доста по-различен, спокоен, не толкова развит и на някой може да се стори дори скучен, в сравнение с западната част. Нашето пребиваване в Achlia беше свързано с посещение на плажа Вай, Сития и Агиос Николаос. Готиното беше, че на всяки завой имаше огромен, самостоятелн плаж на наше разположение. Много спокойно и безлюдно. Не бих, обаче, препоръчала настаняване там, особено за първо посещение на острова. По-скоро бих избрала от предложените Палеохора, Сугия. Оттам ще са ви близо Елафониси, Кедродасос, остров Гавдос. Районът около Ханя също е препоръчителен. Оттам посетихме Балос, Фаласарна, дори Ретимно. На мен Ираклио също не ми допадна, но близо до него има два строхотни аквапарка Simple Smile.
Ако имах 18 дни, като вас, бих избрала нещо около Ханя, Палеохора и Агиос Николаос.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 15:21 от mladamama

# 211
Ако имах 18 дни, като вас, бих избрала нещо около Ханя, Палеохора и Агиос Николаос.
Това разделяне като за първо посещение - или А. Николаос може да се смени с нещо на южния бряг по- на изток. Единият вариант е около Плакиас, както Тодоричка е писала - удобен и за разглеждане на Ретимно, Превели, Триопетра.
А другият около Агия Галини, Каламаки, Камилари (имат бърза връзка с Ираклио по хубав път). Матала може да се види също оттам, но е лудница и затова не препоръчвам за настаняване.
Лендас наистина е доста изолирано, вероятно е подходящо за 3-4 дни, ако човек иска да "подивее" на спокойствие, плажовете в тази част не са пясъчни обаче.

# 212
Китен ми звучи идеално като за вас. И барчетата му барчета, и песъчливият плаж, и магазинчета с глупости. Колата се паркира първия ден и не се пали до последния.
Сигурна съм, че има тема.

Мерси за заядливия коментар, спамът ви е забавен, но за съжаление тоя виц съм го чувал преди 10 години.
... през деня жените да имат някакви магазинчета да разглеждат глупости.

Колко си приятен... Grinning
Не съм тръгнал да твърдя, че всички жени това правят, аз ли съм виновен, че в нашата група обичат да се спират на всяка сергия Yum

Благодаря за насоките от останлите, погледнах набързо първо Сарти, че там има единодушие, след това ще проверя останалите предложения.

# 213
Pumpum,
наистина отношението към жените е доста снизходително (особено като за първи пост в преобладаващо женски форум! Simple Smile), но все пак да дам акъл и аз - мисля, че Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Неи Пори ще ви паснат повече, отколото селищата на Халкидики.
Все пак и аз смятам, че ако държите на полуострова, Сарти е най-подходящото място.

# 214
  • София
Аз пък да кажа, че последно преди две лета бях в Сарти в първата десетдневка на юли и по улиците буквално не можеше да се разминеш от хора. По-зле от Китен в разцвета му. Същото в Неос Мармарис. Така че за там - юни или септември, ама след 6-ти. За плажа няма вероятност да е пренаселен, достатъчно широк е!

# 215
Ами то като видиш гъстотата на застрояване и бързо ти става ясно защо е така.

А Сарти зимата е ghost town, почти няма целогодишно население. Всичко са ваканционни имоти.

# 216
Здравейте,

За първи път мислим да ходим на Корфу.
С две деца сме и ми е много трудно да намеря хубав хотел от западната страна, където пише ,че има по подходящи плажове за деца

Дали някой посещавал о.Корфу,може да ни препоръча хубаво място за отсядане?

# 217
  • София
Благодаря Ви Тодоричка, Mladamama и Параход. Полезни насоки и добър ориентир ми дадохте, важно е, защото островът е далеч и много голям. Не сам за експерименти, че ще водим едно лудо тригодишно! Здрави да сте момичета, че отделяте от личното си време, за да съветвате, разучавате карти и т.н Благодаря

# 218
  • в града на вечния купон
Здравейте,
Планирам за 24ти май Кефалония.
Била съм на Лефкада,но не успях да стигна до Кефалония.
Въпросът е ставали май за плаж и евентуално препоръки къде да отседнал на острова.

# 219
  • София
Слънце може и да има. Водата едва ли ще се е затоплила достатъчно. На нас и през юни ни беше хладна.

# 220
viki_kk, благодаря, съвсем умишлено оставих разказа за зимата. Wink
=================================================================
Днес е последната част, тук са по-ранните:

Андрос 1
Андрос 2
Тинос

Сирос

26.09.

Тинос остава зад кърмата и след няма и час наближаваме Ермуполи. Снимката ми не я бъде, защото е с телефон с двукратно увеличение, а с телефон така не се прави.
Скрит текст:

Тинос

Ермуполи
Но повярвайте, всеки трябва да види великолепието на този град от кораб.
А после и по-отблизо.
На Сирос имаме около два дни и шест часа престой и исках да се базираме далеч от всякаква цивилизация. Получава се.
Настаняването обикновено е следобед, за плаж не сме чак толкова примрели, но пък за красив град – да.
Столицата на Цикладите посреща пътуващите с ферибот с чудно улеснение. Срещу пристанището има сграда с климатизиран салон, където можеш да си оставиш багажа, да си заредиш телефона, да ползваш тоалетна – всичко това съвсем безплатно. Пише, че е само за пътуващи с ферибот, но никой не ни търси доказателство. Обслужващият чичо е много мил.
Скрит текст:
Оставяме почти всичко, че тежък път ни чака, и се отправяме на разходка из Ермуполи.
Пием кафе пред площада на общината, минаваме през театъра, където има анимационен фестивал и така не успяваме да го видим отвътре и тръгваме нагоре по тесните улички.
Скрит текст:

Общината

Театърът
В Ермуполи има два хълма с църкви на върха – десният е православният, а по-високият ляв – католическият или Ано Сирос. Точно натам сме се запътили.
По-късно научавам, че имало автобус за Ано Сирос, но няма как да пропуснем удоволствието от разходката по колоритните улички.
Скрит текст:

Наклонът в града не е голям и неусетно стигаме до хълма на Ано Сирос.
Скрит текст:
Тук ни чака безкрайна слънчева стълба, но 28 градуса някак се траят. Лятото не знам...
Скрит текст:

Минеш ли стълбата, започва лабиринт от улички и дворчета. Изкачване пак има, но заради постоянната смяна на посоката не се усеща толкова.
Скрит текст:

Стигаме до самия връх на хълма, обаче католическият храм е затворен за ремонт. Православният е вдясно в ниското.
Скрит текст:
После вървим бавно надолу и оглеждаме всяко дворче, всеки детайл.
Скрит текст:

За обяд в Ано Сирос няма толкова отворени заведения като вечер, но си намираме едно с мезенца – Maison De Μεζέ и най-накрая попадаме на проста, но пък пръстооблизваща храна!
Скрит текст:

Слизаме до квартал Вапория, който оставяме за подробно разглеждане в последния ни ден преди следобедния ферибот, взимаме багажа и хващаме автобус за наше село.

„Нашето“ даже не е село, а спирка Agia Marina, преди плажа Μεγάλος Γυαλός на южния бряг на Сирос. Далеч от цивилизацията.
Автобусите на острова са чести и удобни, по-редовните въртят кръгов маршрут от Ермуполи през Вари, Посейдония, Финикас, Галисас и Кини. Както ни обяснява момичето, което държи нашите студиа, на връщане към Ермуполи ще видим всички селца и плажове на острова. Така и става.

Стаята я избирам още зимата само заради гледката – панорамно студио с две тераси на метри от морето. Не е първа новост, но съвсем емоционално подкрепям оценката им в букинг от 9+.
Скрит текст:

Не знам какво се случва в топ сезона, но при нас няма никакви клиенти в хотела и много малко случайни минувачи в околността. Пресичаме шосето и точно пред хотела има залив, където се къпем набързо.
Скрит текст:
После отиваме на разходка в района до Μεγάλος Γυαλός и тамошния магазин, за да си купим вода и каквото харесаме. Но в 17 ч. магазинът вече е затворил за днес, а няколкото заведения в близост за постоянно. Пътьом оглеждаме и плажовете. Има малко хора, има и шезлонги. Ще мислим друг вариант.
На 200 м от нас има таверна и следващия ден и половина ядем и пием там, а в хотела имаме закуска, която си избираш от дълго меню в приложение предната вечер. Simple Smile А уж бяхме извън цивилизацията.

27.09.
Този ден е със сложната програма плаж, таверна, плаж, таверна...

Пред таверната има тясна плажна ивица – Παραλία Ταλαρά.
Отиваме на плажа, настаняваме се под два плетени общински чадъра, каквито се срещат по крайбрежието на Сирос, и си откарваме цял ден.
Скрит текст:

Има няколко пейки, оставени безстопанствени пластмасови столчета и максимум петима души в най-пиковия плажен час. Таверната е оттатък шосето, има обедно меню и идват доста хора с коли, предимно гърци.
Скрит текст:

Негърците на този остров са основно французи.
Надвечер се разхождаме из района и пак в таверната, където има купон и няколко шумни сбирки.
Скрит текст:

Нашият плаж
28.09.
Най-тъжният ден – денят на ферито за Атина.

Успяваме да се изкъпем сутринта на плажа, да хванем автобуса, да видим куп плажове от прозореца и да установим, че нашият е най-хубав. Не като големина и условия, а като колорит и липса на хора. Не че другите плажове са претъпкани. Като цяло са тесни и малки. И по-добре.

В Ермуполи оставяме багажа при чичото на пристанището и се запътваме към квартал Вапория. Събота е и народът се размърдва. За капак точно в този ден градусите са 30, а в Атина – 34!
Скрит текст:

Влизаме в църквата Св. Никола.
Скрит текст:

Разхождаме се из квартал Вапория и неблагородно завиждаме на къпещите се на Παραλία Βαπόρια.
Скрит текст:

За обяд по случайност сядаме в Ιθάκη του Αή – страхотно заведение в малките улички с гигантски порции, чудесно обслужване, страхотен печен на място хляб и по-ниски като за острова цени.
Скрит текст:

На Сирос има някаква типична за тук разядка с магданоз и местен вариант на критския дакос.

Сирос се оказва голямата ми любов за това пътуване.

Докато се назлъндисвам с билетите от Сирос за Пирея, маааалко по-евтиният Блустар (4.5 часа) се вдига до 50€ и направо взимам билети за Seajet (2:20 ч) за същите пари, който обаче закъснява с час и нещо, идва тъпкан с чужди туристи от Миконос и Санторини и пристигаме в Пирея около осем вечерта.
Скрит текст:

Там ни чака нечовешка жега, хаос, какофония и дълъг път до метрото, където в това чудно време вървят влакове без климатик. Месец по-рано се прекръстих и запазих нощувка малко преди сп. Larissa, че само нас чакаха в центъра на Атина в събота вечер. И там насред всички арабски заведения попадаме на гръцка кръчма с тиха жива музика без ни едно празно място, но на драгите гости-чужденци е грехота да не им извадиш маса.
Скрит текст:

Лично шефът (вдясно) се зае. Simple Smile
В горещата неделна сутрин се сблъскваме с неочаквани тълпи в метрото и затворени улици заради маратон. Следва полет и шоковите +13 градуса в София.
Но ние сме от по-топлите краища на България, пък и сме заредени с енергия до следващия път.

# 221
  • Пловдив
Розова маслинка, благодарности, попътувах тази сутрин в мъглата с вас Flowers Hibiscus
Дори може да съм се настроила и за работа Thinking

# 222
Здравейте,
Може ли да ни препоръчате място където може да отседнем с близък
пясъчен  плаж в Кефалония, тъй като сме с дете?
Благодаря ви много!

# 223
Лурдата, Кателиос, Миния (там малко заради шума е под въпрос заради самолетите), Лепеда.

Ласи също, ако не ви пречат англичани, комерсиализация и нагъчкани чадъри и шезлонги на висока цена, иначе плажът му е много хубав.

# 224
  • София
Права ли съм, че в началото на юни водата е по-топла на Халкидики, отколкото на Корфу? В коя част на Корфу е най-топла?

Общи условия

Активация на акаунт