На море в Гърция 2025

• 61 919
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
23.09. Андрос
След два дни обикаляне по летища и пристанища решаваме да тюленстваме цял ден на плажа. Simple Smile
Сложила съм си в отметките разни хубави плажове между Гаврио и Баци (Псили Амос, Агиос Петрос и т.н.) и даже ги оглеждам от автобуса предния ден. Но тогава има вятър, шезлонгите са обърнати и няма ни един човек.
Обаче вече нещо ни домързява да пътуваме и решаваме да се посветим на градския плаж на Баци. Simple Smile Гледала съм му снимки в нета, за мой вкус е населен, но ще го мислим на място.

Пътят ни към плажа минава все по крайбрежната, което хем е красиво, хем удобно, че селцето е на баир.
Скрит текст:

Забелязваме, че някои работещи вчера заведения днес вече са тръгнали към зазимяване.
Скрит текст:

Малко преди десет няма много хора по улиците. Това Баци все повече ми харесва!
На плажа – същата картинка! Каквото съм гледала в стрийт вю-то, вече не съществува. В пясъка зеят дупки от извадени чадъри, а шезлонги има само към хотел Chryssi Akti, който май е най-големият в селото (на два етажа, но пък доста дълъг към вътрешността). Шезлонгите са пълни с народ, обаче извън този „оазис на цивилизацията“ на плажа има трима човека.
Скрит текст:
Все пак бар Asterix е оставил няколко мрежести шезлонга, на които пише 5€ за комплект, но така и никой не идва да ни иска пари. По-късно правим лек обяд с бири при тях. Наблизо има вишка със спасител, ни вятър, ни вълни, градусите вече са 27, а до края на седмицата се покачват до 30. Водата – приятна. Може би се заемат още 2-3 комплекта шезлонги от гърци, но е много тихо. Идилия.
Скрит текст:
След плаж се разхождаме из селото и до големия супермаркет горе на шосето. Долу в селцето така и не попадаме за читав магазин. Няма и уау ефект по заведенията на Андрос – стандартна гръцка храна, средна хубост и цени. Може такъв да ни е късметът.
Скрит текст:

24.09.

Баци вече го обиколихме надлъж и шир и ни се ходи накъде пеш. Не сме само ние такива. Докато пием сутрин кафе на терасата, в ненормално ранен час в обратна на селото посока на групи се изнасят немски баби, видимо облечени и обути за леки планински разходки. Ние не сме подготвени, но до близкото село Kato Aprovatou ще стигнем и по сандали.
Скрит текст:

Има асфалтиран път, минаващ през махаленския ни плаж с камъните и разни други заливчета, сред които и малък хотелски плаж.
Скрит текст:

Стигаме до място, което така да харесвам в Гърция – забутан плаж с таверна (Ταβέρνα Αγ. Μαρίνα, Στιβάρι, Άνδρος).
Скрит текст:

Достъпен с кола, но далеч от главния път. Сутрин даже има няколко баби. Вървим по пясъка, продължаваме по камъни, стълби и отново асфалт.
Дори в края на лятото Андрос е доста зелен за Циклад, а на път към Хора си има горички.
Целта на разходката ни е антично поселение Ипсили, но на място установяваме, че работи само три дни в седмицата, а ние не сме дошли в правилния ден. Simple Smile
Скрит текст:

Разхождаме се из близкото село, връщаме се до хотела, че сме забравили нещо, и в ранния следобед обратно на Агия Марина на плаж.
Една трета от плажа е с камъни във водата, но имаме достатъчно избор откъде да заходим. Simple Smile
Скрит текст:
Водата тук е по-топла и от селския плаж. Безплатни шезлонги от таверната, сянка под дървото – какво му трябва на човек?
Скрит текст:
Единственият минус на късното море е по-краткият ден. Но плюсовете са безброй.

(следва Тинос)

# 196
25.09.
Фериботът Андрос-Тинос тръгва около девет сутринта от Гаврио, а ние сме в Баци. Има съобразен с ферибота автобус от Хора за Гаврио, който в онази посока минава по горния път на нашето село, но на нас не ни се катери с куфарчето до там. Затова се насочваме към стоянката с таксита на крайбрежната, които карат до Гаврио за 15€ (проучваме по-рано това). Обаче на две минутки от нас ни спира дядо с такси и ни казва, че ще ни откара за 10€, но да не казваме на никого. Simple Smile

Фериботът е същият, с който идваме от Рафина, но този път няма толкова хора, като повечето са гръцки бабички, вероятно тръгнали на поклонение в Тинос.

Престоят ни в Тинос е около 22 ча́са и първоначално не беше в плановете, но фериботите не се съобразяват с нашите желания.
Пътуването трябваше да включва Андрос и Сирос, но между тях няма директен ферибот. Вариантите бяха да се пристигне на Тинос в 11 преди обяд и да се хване среднощен ферибот за Сирос. Предпочете се вариантът Андрос-Тинос (в 11 ч, 19€) и на другата сутрин – смешен стар кораб „Артемис“ Тинос-Сирос (4€).
Този кораб миналото лято се движеше само в четвъртък през Андрос, Тинос и Сирос, а цените на билетите бяха доста ниски, като вероятно са по-приемливи и за кола.
В момента за лятото няма разписание (излизаше месец за месец миналото лято), но същият кораб зимата върти Лаврио-Сирос през Кеа и Китнос.

Скрит текст:
Та Тинос... Макар и за малко – нов остров за нас. Единствената нощувка е добре да е в града, по възможност близо до пристанището. Отварям Букинг и се изненадвам неприятно – тесни стаички тип на баба ми тръгват от 75€ на вечер...
Но с наближаването на края на сезона се появяват няколко обекта на един собственик. Забождаме стайче за 40€ в тясна уличка близо до крайбрежната и сме доволни. Оценка на хотела  – 9+. Като за толкова пари – малка стая, но приятна, с кафемашина, безплатни пакетирани вредности за закуска и богат избор на хубава козметика в банята.
Скрит текст:
И един минус конкретно за нашата стая.
Разположението.
Виждаме балкона и дълго се смеем.
Скрит текст:

Седиш и си махате с готвача. Вечер с клиентите от таверната. Не се шегувам. Simple Smile
Но те се разотиват след 12, а ние не си лягаме рано.
За една вечер бива. Пък и ни настаняват веднага.

Клиенти в градските хотели на Тинос вероятно има целогодишно. Причината – църквата Панагия Евангелистрия, привличаща поклонници от цяла Гърция. Някои от тях изминават целия път от пристанището до църквата на колене по ето тази пътека.
Скрит текст:
И ние виждаме няколко, но по обясними причини не съм ги снимала. Пък и ми идва потискащо и тъжно някак.
Скрит текст:
За влизане в църквата се вие дълга опашка от хора с големи свещи (продават тях и сходни артикули на улицата с пътеката на доста по-ниски от България цени). Отказваме се да чакаме. Разхождаме се из двора и тръгваме по случайна стълба, която ни въвежда странично в църквата и от този край няма никого. Явно си има ритуал за влизане, може би минават през чудодейната икона, но не сме религиозни и оглеждаме църквата просто като красив обект.
Скрит текст:

Тъкмо минава обяд и е време за плаж. В града такъв няма, затова от църквата качваме още малко височина и хващаме полето в източна посока. Grinning
Скрит текст:

Там по пътя уж има няколко заливчета и таверна. Пече, та се не трае. Ще мечтаем ние за лек ветрец, но няма.
Минаваме покрай ужасно каменист плаж Παραλία Αγίου Μάρκου, на който си се къпят хора.
Скрит текст:

Обаче нас ни зове таверна Μαϊστράλι малко по-натам. Пък и пред нея според картата има малък плаж. Таверната е чудесна, има две-три маси клиенти, хапваме от местния артишок и сме предоволно отпуснати, когато в края на обяда стоварват цял автобус с баби-поклоннички. Какофония!
Скрит текст:

Разхождаме се до разкопките на плаж Киония, но да гледаме камъни след три километра по жегата и виното на обяд някак не ни се струва удачно и се отправяме към плажа пред таверната – Τσαμπιά παραλία.
Скрит текст:
Вероятно много хора ще му намерят кусури, но ние намираме място с повече пясък и малко камъни и се къпем над час. Водата – вълшебна и топла.
Скрит текст:

После – обратно пеш към града по крайбрежието. По-късно разходка из симпатичните улички на града и коктейл с десерт за вечеря. Френска реч се чува отвсякъде.
Скрит текст:

На горната снимка е нашата улица, хотелът е в дъното вляво

(следва Сирос)

# 197
  • София
Благодарим ти, Розова маслинка, че запази разказа си и ни радваш с него посред зима!

# 198
  • Варна
Благодарим ти, Розова маслинка, че запази разказа си и ни радваш с него посред зима!

БРАВО , Розова маслинка , НЕка и други пишат така.

# 199
https://afitis-hotel.gr
Здравейте! Има ли някой с отзиви за този хотел? Насочили сме се към него тази година и все пак търсим мнение.

# 200
  • Русе
https://afitis-hotel.gr
Здравейте! Има ли някой с отзиви за този хотел? Насочили сме се към него тази година и все пак търсим мнение.
Тук не сме много по хотелите.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1024434.495

# 201
Четох, четох, накрая ми писна все да съм намерил локация и като търся мнения, да видя, че не е за мен, затова се надявам някой да даде конкретни отговори.

За втори път ще сме в Гърция, някъде из Халкидики, но изобщо не мога да се ориентирам за градче или дори кой ръкав да гледам.
Повечето пишещи тук им допада да си обикалят или ходят до любимия плаж с кола, но за мен това е пълен абсурд. Търся място, където всичко е на пешеходно разстояние. Ще търся апартаменти/хотел на 5 минути от плажа. Голяма група сме и е малко сложно на всеки да му хареса, но не търсим нещо извънземно, хубав песъчлив плаж, да има някое барче да пийнеш нещо, вечерта що-годе да има нещо красиво за гледане на разходка преди или след вечеря в таверните, през деня жените да имат някакви магазинчета да разглеждат глупости.

# 202
  • Sofia
... през деня жените да имат някакви магазинчета да разглеждат глупости.

Колко си приятен... Grinning

# 203
  • някъде ... тук ...
Вървете в Сарти. Това ми дойде на прима виста.
Иначе, Черното коте е даже много любезна...

# 204
  • София
Я пак да сменя темата с нещо далечно, че тези, на които просто им се мързелува, могат да го правят и от вкъщи!
Крит. Имам 5 нощи около балион, /редакция Балос, но от Хераклион, съм го прекръстила нощес на Балион😉/ или югозападната част, после къде ми препоръчвате да направя другите 5-6. Мисля към 18 нощи да планирам на 3 места. Харесах една мелница за настаняване в Лентас, ама е на 1 и 20 мин от Хараклион. Има ли смисъл да е в тази част южно или е по-добре в севрената? За западната знам, че препоръчвате на южната страна. И от 4 дяла на крит, кои три да видим, че няма да стигне времето за целия остров!

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 17:49 от viki_kk

# 205
  • софия
Четох, четох, накрая ми писна все да съм намерил локация и като търся мнения, да видя, че не е за мен, затова се надявам някой да даде конкретни отговори.

За втори път ще сме в Гърция, някъде из Халкидики, но изобщо не мога да се ориентирам за градче или дори кой ръкав да гледам.
Повечето пишещи тук им допада да си обикалят или ходят до любимия плаж с кола, но за мен това е пълен абсурд. Търся място, където всичко е на пешеходно разстояние. Ще търся апартаменти/хотел на 5 минути от плажа. Голяма група сме и е малко сложно на всеки да му хареса, но не търсим нещо извънземно, хубав песъчлив плаж, да има някое барче да пийнеш нещо, вечерта що-годе да има нещо красиво за гледане на разходка преди или след вечеря в таверните, през деня жените да имат някакви магазинчета да разглеждат глупости.
Китен ми звучи идеално като за вас. И барчетата му барчета, и песъчливият плаж, и магазинчета с глупости. Колата се паркира първия ден и не се пали до последния.
Сигурна съм, че има тема.

# 206
  • София
Я пак да сменя темата с нещо далечно, че тези, на които просто им се мързелува, могат да го правят и от вкъщи!
Крит. Имам 5 нощи около балион или югозападната част, после къде ми препоръчвате да направя другите 5-6. Мисля към 18 нощи да планирам на 3 места. Харесах една мелница за настаняване в Лентас, ама е на 1 и 20 мин от Хараклион. Има ли смисъл да е в тази част южно или е по-добре в севрената? За западната знам, че препоръчвате на южната страна. И от 4 дяла на крит, кои три да видим, че няма да стигне времето за целия остров!

Къде е балион? Това нищо не ми говори. Лентас ми се вижда доста изолирано, ние обичаме такива места, но като гледам къде е, ми се струва, че и пътуването там ще е доста бавно.
Пристигането и заминаването до/от Ираклио ли е? Или до/от Ханя?
Ние миналата година спахме общо на 6 места за около 20-22 нощувки. Полиризос, Вотсало, Сугия, Палеохора, Фаласарна и Ханя. От тези места Палеохора ми е любима, Сугия също много ни хареса. На изток сме стигали най-много до Ираклио, Херсонисос, място което по никакъв начин не бих препоръчала, освен ако не си падате по места пълни с англичани, стриптийз клубове, барове, с две думи чист Слънчак.
За тази част на Крит Агиос Николаос, или около Истро ми харесват, но все още не сме стигали до там, ние все запад, югозапад си се въртим. Плакиас, и района наоколо ми допадат, има и доста плажове, Превели и Триопетра също са там, едно селце Керамес загледах онзи ден в тази връзка, но още не съм наместила цялата програма и за момента пак имам нощувки в Палеохора и Платанос, и за десерт Ханя Simple Smile

# 207
  • Варна
Китен ми звучи идеално като за вас. И барчетата му барчета, и песъчливият плаж, и магазинчета с глупости. Колата се паркира първия ден и не се пали до последния.

Темата все пак е гръцка - и там има места подобни на Китен - набързо се сещам за Сарти и Паралия Катерини Simple Smile

# 208

Като за описанието, което имате вижте Катерини, Лептокария на Олимпийската Ривиера. Иначе за Халкидики - разгледайте Сарти, Никити (там плажа е компромис), Неа Каликратия.

# 209
  • Русе
Здравейте! Имам резервации за Крит и следя фериботните билети, от седмица са увеличени с няколко евро и май няма да е за последно.

Общи условия

Активация на акаунт