На море в Гърция 2025

• 61 876
  • 752
  •   2
Отговори
# 510
Сега в края на март, на Амулияни дали има работещо заведение за обяд, вечеря ?

Искаме да прекараме няколко дни там, но ако няма работещо заведение, ще сменим дестинацията.

# 511
  • София
Здравейте ,
някой бил ли в  Атина по Великден , дали е възможно нищо да не работи ?
Или само в деня след празника почиват ?
Благодаря

# 512
Здравейте ,
някой бил ли в  Атина по Великден , дали е възможно нищо да не работи ?
Или само в деня след празника почиват ?
Благодаря

Миналата година бяхме в Паралия Катерини на Великден за 4 дни от четвъртък до неделя. Вечер всичко работи. През деня отварят по-късно.
Например пред хотела имаше сергии за чанти и магазин за сувенири - работеха от обяд натам.

Аз бях изненадана, че Лидл работеше, защото тук в Бг не работят магазините в неделята от празничните дни. По спомен от 8 до 12 ч и всичко беше опоскано. Аз бях тръгнала за клементини ли, не помня какво бях харесала на брошурата.

В аптеката също си пазарувахме, но не помня дали е било събота или неделя. Ако е било неделя, сме уцелили дежурната, нямам спомен.

В Атина като столица би трябвало също всичко да работи по туристическите места.

# 513
  • София
В Атина бяхме по Нова Година и на 1.01 в 11ч. в центъра почти всички заведения работеха. Беше пълно с хора. Но за Акропола и музеите трябва да се провери, може би ще са затворени.

# 514
  • Пловдив
Влизам с предупреждение за пътна полиция на Маказа, преди Комотини. На връщане бяха от другата страна на града, на влизане от Фанари.
В неделя се сдобихме с пътна глоба след 20 години шофиране в Гърция. В този участък не било 90, а 80 км ограничението, пък ние сме се били движели със 101км/ч. Да кажем, че беше недоглеждане от наша страна, макар че камерата с насочване отчиташе скоростта на колите доста далеч и не съм сигурна и дали е била нашата скорост точно. Както и да е, щели да се смилят над нас и да не ни свалят номерата. Сега въпросът е как ще платим тази глоба. Ще трябва да ходим до Комотини на място в доста неудобно работно време.
Вероятно е на реципрочен принцип, защото от наша страна триножниците бяха строени по трасето.
Да не си помисли някой, че съм против правилата. Напротив, спазваме ги винаги. Но такова търсене за какво да се глобим до сега в Гърция не съм виждала и леко ми развали вкуса.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 09:26 от jul

# 515
Какъв е размерът на глобата, може ли да споделите?

# 516
  • Sofia
В Гърция е нормално да се движиш с много над лимита. Те, самите гърци, хвърчат с 300. Но щом са започнали да правят повече проверки, просто и там ще си пускам Waze-а. В България винаги работи, когато се движа междуградско. Досега ми е спестил може би десетки фишове. Simple Smile

# 517
Някъде четох, че Waze в Гърция е забранен и има глоби. Ние преди пускахме, но миналата година не посмях.

# 518
  • Sofia
Някъде четох, че Waze в Гърция е забранен и има глоби.

За пръв път чувам. Звучи ми като фейк новина. Какво значи да е "забранен"? То, ако е така, няма да има как да се използва на територията на Гърция.

# 519
  • Пловдив
Alia1- 60 евро. А трябвало според тях да ни глобят 150 евро+сваляне на номерата+2 месеца без книжка. Това с номерата и книжката щеше да е върхът за 21 км превишаване извънградско.
Blаck Cat, ние ги видяхме /имаше ги и в Waze/, но не мислехме, че сме с превишена скорост. Докато ни пишеха документите видях как засичат други коли поне на километър-два отдалечени. Може пък в онзи участък да сме карали с леко превишение. Ако е била нашата скорост, защото той ми показа камерата - има само скорост, няма номер на автомобил.
За Waze дето бил забранен аз питах миналата година за официален източник, нищо не излезе. Сега беше пуснат и беше на екран при проверката - нищо не каза за него. Иначе друга кола спряха и те си бяха в нарушение от всякъде /превеждах /- без колани отпред и отзад, дете без седалка, скорост..... изброиха всички нарушения, та вярвам, щеше да спомене и нашия Waze.
п.с. не мога до открия глобите от официален източник. Не че нещо мога да променя.

# 520
Същото мога да кажа и аз,   след влизането в Шенген , първите седмици още, видях 3 патрулки около Драма. Едните гледаха с бинокъл. Преди това патрулка спряла и снимаща, еле пък полицай с бинокъл в този регион НЕ бях виждал.

Waze не е забранен, но гърците не го ползват. Аз го ползвам за навигиране и ми е постоянно пуснат, имам постояенен интернет в колата. Ако пък видиш полиция отбелязана - сърбин, румънец или българин ги е отбелязал Simple Smile

# 521
  • Пловдив
Въпросният бинокъл е камера. С това ни засякоха, доста далекобойно.

# 522
Възможно е, странно голям беше за бинокъл. Бърза справка с AI:

Цитат
As of December 2024, Greece has implemented new traffic regulations to enhance road safety. A significant change is the reduction of speed limits in urban areas from 50 km/h to 30 km/h, with exceptions for major thoroughfares.

Exceeding the speed limit by up to 20 km/h: Fine of €40.
    Exceeding the speed limit by 21 to 30 km/h: Fine of €100.
    Exceeding the speed limit by more than 30 km/h: Fine of €350 and a driving license suspension for 60 days.

In Greece, the police can confiscate license plates for several traffic violations. Here are the most common reasons:
1. Parking Violations

Illegal parking in disabled spaces, sidewalks, or pedestrian crossings
    Parking in bus lanes or fire hydrant areas
    Double parking that blocks traffic

2. Speeding & Reckless Driving

Exceeding the speed limit by more than 30 km/h
    Dangerous overtaking or aggressive driving behavior

# 523
Не мога да се сетя къде го видях това за забраната и защо го възприех сериозно, та чак не пуснахме Waze. Казвали са ми също, че и в Германия е забранен - може да го пуснеш, но ако те видят - глоби.

# 524
  • Sofia
А трябвало според тях да ни глобят 150 евро+сваляне на номерата+2 месеца без книжка.

Мдам, какви са тия зверски наказания за леко превишение?! Абсурд, нещо ми намирисва тук. Възможно е да са пробвали да ви сплашат и това, което са ви казали, да няма общо с действителността. Някой, запознат с гръцките закони, може да поясни. На мен не ми се вижда възможно да е така.
Иначе, аз, като видя, че някъде са се заложили минцифайки, намалявам до много под лимита, затягаме коланите, оправяме фарове, абе, всичко под конец. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт