На море в Гърция 2025

• 59 640
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Благодаря ви от сърце! За паркинга ще търсим платен паркинг, много сложно с това местене на 4 часа, а и предполагам, че е лудница.

Едит: къде в България можем да заредим за последно преди влизане в Гърция? Оплакаха ми се, че горивата били по-скъпи, ама чак пък толкова ли?

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 09:38 от Петенце

# 736
  • някъде ... тук ...
До Солун таксите са  1.90 + 1.90 + 0.30.
Звънче е показала как се минава.
Бензиностанции има няколко точно преди границата.
Дизелът е малко по-скъп от тук, за бензина не съм гледала. Направи ми впечатление, че гръцкото гориво е по-скъпо по-близо до БГ. Колкто по-на юг слизаш, поевтинява. Обикновено в Гугъл мапс излизат и цени на горивото по по-големите гръцки бензиностанции.

# 737
  • Варна
Оплакаха ми се, че горивата били по-скъпи, ама чак пък толкова ли?

ОКОЛО лев/л. за всички 3 основни горива е по скъпо

# 738
Пуснах отделна тема,но ме посъветваха тука да вляза.Искаме да си направим една мини екскурзийка до Гърция с кола от Бургас.Никога не сме ходили досега.Идеята ми е да минем през Маказа,Кавала и после Солун.Но ме притесняват пътни такси.От къде и колко трябва да платим?Правилата по пътищата също.Какви документи за колата да носим задължително.
Къде да паркираме и нощуваме в Солун.
Единия ден е за разглеждане на Солун.Искам да посетим и някой таверна с музика за вечеря.
Другия ден е да посегим Едеса и водопадите и може би Позар.И пещерата Алистрати като се прибираме.До Метеора незнам дали да ходим?Или до Халкидики?Там коя част не е за изпускане.Приемам всякакви съвети и препоръки.За кое колко време да отделим.Всичко ми е толкова непознато и се притеснявам много.

# 739
В предишните няколко поста има подобен въпрос и е отговорено подробно за паркирането в Солун и за тол таксите. По вашия маршрут са 2 или 3 пункта по 1.90 евро, ако не се лъжа.
Струва си да се отбиете и в самия Кавала. Спира се на платен паркинг на пристанището. Старият град и крепостта са точно над него.
За документите пише на 1-ва стр. какви са необходими. Правилата не се различават съществено от тези в България - гледайте си знаците за скорост най-вече. Забранено е шофирането по джапанки и шофьорът да държи дълго време нещо освен волана в ръка - напитка, телефон (тези са по-особените).
В Солун - таверни с жива музика има в Лададика до пристанището, но само в петък и събота. Вероятно ще ви трябва резервация.
Планът, който сте си поставили, е доста амбициозен. От Солун за ден можете да посетите или Халкидики, или Едеса, или Лутра Позар. Едното. Метеора е далече.
Пещерата Алистрати е между Серес и Драма и ще трябва доста да се отклоните от пътя си на връщане.

# 740
Честно да ви кажа за Солун има много малко писано и в нета и в фейсбук.Поне това,което на мен ми излиза с търсачката.Тези тол такси предварително ли се плащат.Ще стигнем бариера,на която пише какво дължим ли?Как точно става?За Солун четох,че е само трудно да се паркира на центъра.Не разбрах синя зона ли е,свободно паркиране ли е?
Явно аз съм ви подвела.Исках да кажа,че не сме ходили в Гърция с кола.Иначе преди 2019 бяхме на екскурзия до Тасос и Кавала.
По принцип ще имаме 2 дена и половина пълни и 1 отделно само за пътуване на отиване и на връщане.
От Солун до Едеса ми дава около час и нещо път и до Позар още 30мин.Единия ден може на това да посветим.Само незнам много време ли ще ни отнеме разглеждането на водопада в Едеса и после в Позар четох,че има спа зона.Може да отдъхнем там за час,два.За Солун разбрах,че 1ден стига.И вече навръщане мислех да минем през Алистрат и да се прибираме.А град Серес заслужава ли си да се посети.В случай,че решим да се прибираме през Кулата.

# 741
Тези тол такси предварително ли се плащат.Ще стигнем бариера,на която пише какво дължим ли?Как точно става?За Солун четох,че е само трудно да се паркира на центъра.Не разбрах синя зона ли е,свободно паркиране ли е?
Четете!
Ясно е описано три-четири поста преди вашия. Бариера, до нея будка със служител, пише сумата на табло, плащате с кеш или с карта. Продължавате. Нищо сложно няма.

За Солун, ако спирате почасово, като нашата Синя зона - плаща се през приложение за телефон (отново описано в по-горен пост). Ако искате повече от 2-4 часа, търсите 'частен платен паркинг, има ги на картата в Гугъл или питате домакина. Може и да зададете в Букинг филтър за настаняване с осигурен паркинг, има такива и това е много удобен вариант (понякога е безплатно, понякога платено, зависи и от местоположението).
Покритите платени паркинги са около 20 евро на денонощие. Не се надявайте на свободно паркиране където и да е в Солун, особено щом ви е за пръв път.

# 742
  • софия
Едит: къде в България можем да заредим за последно преди влизане в Гърция? Оплакаха ми се, че горивата били по-скъпи, ама чак пък толкова ли?
Последно зареждаме на ОМВ, има и Лукойл. Трябва да се внимава за отбивката. Много пъти я пропускаме, че е доста преди бензиностанцията.

Паркирането в събота след 16.00 ч. е в неделя е безплатно. През останалото време: 21:00-8:00 ч. (9:00 ч. в събота).

# 743
  • София
По отношение на паркингите в Солун, бих препоръчала този

https://maps.app.goo.gl/obEu7e2owKZof2Gj6

Близо е до централната част на града, покрит е. Миналата година, през Април, ни таксува 10Е за малко по- малко от 24часа престой.

Преди да го открием, паркирахме на тези паркинги в центъра, където ти взимат ключовете и я паркират, бяха доста скъпи и някои от тях нямаха места в късния следобед вече.

# 744
  • софия
Още един, който е обществен (при късмет има място), и много близо до Аристотел.

Иначе в центъра сме си заплюли Платеа. Не взимат ключовете.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 14:23 от zvаnchе

# 745
Като сме тръгнали на тема паркиране в Солун, ако има някой да препоръча някой изпитан в района на Римския форум, цена няма да има!

# 746
Благодаря много!Може и предложения за настаняване с безплатен паркинг.
Аз чета,чета,ама стана каша в главата ми,а времето ме притиска.Ще тръгвам на 03.05.
До Халкидики какво може да се види?Заслужава ли си нещо там или само разходка?

# 747
Като сме тръгнали на тема паркиране в Солун, ако има някой да препоръча някой изпитан в района на Римския форум, цена няма да има!
https://maps.app.goo.gl/NoPBTuuVCsh6tUxM9
Но не е денонощен, затваря от 22 до 6 ч.

# 748
https://maps.app.goo.gl/NoPBTuuVCsh6tUxM9
Но не е денонощен, затваря от 22 до 6 ч.

Благодаря, само не знам дали е достоверна информациятя в мапс-а, че в неделя е затворен. Струва ми се странно.

# 749
  • София
Във връзка със забраните в Гърция и солените глоби да знаете, че ако пушите в колата в присъствието на дете до 12 години, глобата е 1500 евро и отнемане на книжката.
От миналата година излезе и нова забрана - за пиене на вода от шофьора по време на каране, която аз намирам за абсурдна, но не го правете, ако има полиция наоколо. Забранено е даже да се кара с палто или зимно яке (слава Богу не е актуално за летния сезон).

Общи условия

Активация на акаунт