Азиатска козметика и грим - тема 30

• 52 216
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Преди малко четох ,че женшенът сега точно трябва да се пие при грипни нашествия,хора разказват колко скъпи са някои негови разновидности и колко силна е лечебната енергия от корена му даже и от 30-40 см разстояние,така че от азиатците само може да се учим.
Да ви похваля емулсията Ottie gold prestige,слагам след тонер и прави едно меко пухкаво усещане на подхранена кожа.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 18:30 от Calabria

# 196
Като сте рекли женшен, ще го дояждам и моя. Доста съм хапнала от него, надявам се, че има ефект.

Извадих и моя Imperial Youth Master да го започвам, бях го забравила,  с онези джиджаните маски и с професионалиста  по подмладяване ще грейна Joy

Привършвам ретинола на iope, спогодих се с него като апликация, от антиейдж ефектите не ги забелязвам, но да кажем, че щом кожата няма промяна към по-лошо също е добър ефект, задържам положението, тена се поизсветли и стана по-равномерен.

Агент, ако не бях гледала видеото, което пусна вчера, това въобще нямаше да го отразя. Корейчетата го измислили специално за пръстчетата.
https://www.yesstyle.com/en/info.html/pid.1131988521

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 12:56 от zari65

# 197
  • Prismatica Aerie
Най-сетне имам малко време да пусна материала за витамин С, който е готов отдавна, но съм постоянно в движение и не можех да го оформя за публикуване.

Предложения за серуми с аскорбинова киселина -  чист витамин С
( С Flowers Lemon са отбелязани серумите, които съдържат етерични масла от цитруси или кората им, т.е. потенциални фотосенсибилизатори. Тук съм писала защо това не е ок, НО, в крайна сметка допускаме, че концентрацията е минимална и си ползваме серумите с удоволствие!
Написала съм процентното съдържание и съставките със синергичен ефект в съответната формула.)

TIRTIR - Pure Vitamin C24 Serum - 24% Ascorbic Acid
COSRX - The Vitamin C 23 Serum - 23% Ascorbic Acid+3-O-Ethyl Ascorbic Acid,  Glutathione, Adenosine
Isntree - Hyper Vitamin C 23 Serum - 23% Ascorbic Acid +vit.E
innisfree - Vitamin C 23 Ampoule - 23% Ascorbic Acid, Glutathione, Ferulic Acid, Tocopherol, Adenosine
TIA'M - Vitamin C24 Surprise Serum - 22% Ascorbic Acid+2% Ethyl Ascorbyl Ether,  Glutathione, Ferulic Acid, Tocopherol
FRANKLY - Vitamin C 21 Concentrated Brightening Serum - 21%  Ascorbic Acid, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Niacinamide
medicube - AGE-R Vita C Pro Ampoule - 21% Ascorbic Acid, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid
Benton - Vitamin C Serum - 20% ascorbic acid + 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Еctoin,  Glutathione, Tocotrienols,  Ferulic Acid, Adenosine
TIA'M - Vita C Source - 20% Ascorbic Acid, Glutathione, Niacinamide, Zinc PCA, Tocopherol, Ferulic Acid 🍋
MIZON - Real Vitamin C Ampoule - 19%  Ascorbic Acid , Arbutin 🍋
Dr. Different CEQ Anti-Oxidant Serum  - 17% Ascorbic Acid,  Arbutin, Ferulic Acid , Tocopherol,  Adenosine
Cos De BAHA - VA Vitamin C 15 Serum - 15% Ascorbic Acid, Arbutin
Dr.G - VITAceutical 15+ Ampoule - 15% Ascorbic Acid, Tocopherol, Ferulic Acid
ARIUL Green Vitamin C Toning Ampoule - 15% Ascorbic Acid
medicube - Deep Vita C Ampoule Set - 14.5% Ascorbic Acid, Tocopherol, Glutathione
COSRX - The Vitamin C 13 Serum - 13% Ascorbic Acid+ 3-0-Ethyl Ascorbic Acid, Glutathione, Adenosine, Niacinamide, Tocotrienols, Tocopherol
MISSHA - Vita C Plus Spot Correcting Concentrate Ampoule - 10% Ascorbic Acid, Tranexamic Acid, Arbutin, Niacinamide, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Ascorbyl Glucoside 🍋
belif Super Drops Vitamin C 8%  - 8% Ascorbic Acid 🍋
ISA KNOX LXNEW Vita Max Ampoule - 5.5% Ascorbic Acid+2.5% 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Ferulic Acid, Tocopherol, Niacinamide
BEYOND - Angel Aqua Vita C 7% Brightening Ampoule - 5.2% Ascorbic Acid+1.8% 3-O-Ethyl Ascorbic Acid
Purito SEOUL - Pure Vitamin C Serum - 5% Ascorbic Acid, Niacinamide
JUMISO - All Day Vitamin Pure C 5.5 Glow Serum - 5% Ascorbic Acid, Ferulic Acid, alpha-arbutin
Dear, Klairs - Freshly Juiced Vitamin Drop - 5% Ascorbic Acid🍋
SOME BY MI - Galactomyces Pure Vitamin C Glow Serum - 3% Ascorbic Acid

Ascorbic Acid
Най-добре проучената форма, с най-много доказателства за ползи. Когато е правилно формулирана, при pH по-малко от 4 (2,6-3,2 е идеалният диапазон) и се използва в концентрации от 5% или повече, тази форма подпомага образуването на колаген в кожата, изсветлява хиперпигментации и защитава кожата от свободните радикали; помага за повишаване на ефективността на слънцезащитния крем; много мощен, когато се съчетае с други антиоксиданти, като вит. Е, ферулова киселина и др.; особено уязвим антиоксидант, когато е изложен на ултравиолетова светлина и въздух, затова опаковката е от съществено значение; за максимална ефективност е най-добре витамин С на водна основа да се използва в рамките на 3 месеца след отваряне.
- Работи най-добре между концентрация от 5-20%.
- Увеличава производството на колаген в кожата.
- Изсветлява пигментация и кафяви петна.
- Ако се използва под слънцезащитен крем, повишава неговата UV защита.
- Изключително нестабилен и се окислява много лесно в присъствието на светлина или въздух.
- Стабилен в разтвори с вода само ако pH е по-малко от 3,5 или в безводни формулировки.
- Vit E + C работят в синергия и осигуряват превъзходна фотозащита.
- Феруловата киселина удвоява фотопротективния ефект на Vit C+E и спомага за стабилизирането на Vit C.
- Силните вит. C серуми могат да причинят леко изтръпване на чувствителната кожа.

Форми на витамин С.
Скрит текст:
Други форми на вит. С.(деривати)

-- 3-O етил аскорбинова киселина (3-O Ethyl Ascorbic Acid) - силно стабилизирана форма и е както водо-, така и мастноразтворима. Предимствата ѝ са изсветляване и изравняване тена на кожата, успокояване и повишаване на еластичността; изисква pH 4–5,5 за оптимална стабилност.

--Аскорбил глюкозид (Ascorbyl glucoside) - стабилна, водоразтворима форма на витамин С; озарява, подтиска образуването на обезцветявания, счита се за по-нежна форма от останалите деривати;  действа между рН 5-8.

-- Аскорбил палмитат (Ascorbyl palmitate) - мастноразтворимо, недразнещо (pH-неутрално) производно на витамин С, което често се комбинира с по-мощни форми на витамин С за насърчаване на по-стегната кожа и намалява появата на обезцветявания;  получава се чрез комбиниране на аскорбинова киселина с мастна киселина, известна като палмитинова киселина; известен е също като аскорбил-6 палмитат и е ефективен до pH 6.

-- Магнезиев аскорбил фосфат ( Magnesium ascorbyl phosphate - MAP) - водоразтворима, но и липофилна форма; съдейства за по-дълбока хидратация на кожата, но не е толкова мощен антиоксидант, колкото чистия витамин С. Все пак се смята за една от по-стабилните форми; работи най-добре при pH между 5-6.

-- Натриев аскорбил фосфат ( Sodium Ascorbyl Phosphate - SAP) -  стабилно, водоразтворимо производно на аскорбиновата киселина; помага за намаляване на признаците на стареене и хиперпигментацията; не изисква ниско pH, за да бъде ефективен; работи добре с други форми на витамин С и витамин Е.

-- Тетрахексилдецил аскорбат (Tetrahexyldecyl Ascorbate - THDA) е разтворима в липиди (мазнини) форма на витамин С; спомага за запазване на колагена на кожата; най-ефективен, когато е формулиран при pH 6.
Имайте предвид, че дори по-стабилните форми на витамин С ще се разпаднат с течение на времето, ако редовно се излагат на топлина, въздух и светлина.  Опаковката е от значение: търсете непрозрачни, ограничаващи въздуха бутилки или контейнери с помпа, за да сте сигурни, че съставките остават стабилни.

Как действат производните на витамин С
Скрит текст:
Производните на витамин С са специално формулирани, за да осигурят предимствата на аскорбиновата киселина, като същевременно преодоляват някои от нейните недостатъци, като нестабилност и потенциал за дразнене. Те са проектирани да бъдат по-стабилни и по-малко дразнещи, което ги прави подходящи за по-широк спектър от типове кожа и формулировки.
Начинът, по който действат производните на витамин С, е чрез процес на преобразуване, който се случва, след като се абсорбират в кожата. При абсорбиране те претърпяват ензимни или химични реакции, които освобождават аскорбинова киселина - активната форма на витамин С. Този процес се задейства от ензими, естествено присъстващи в кожата, като фосфатази и естерази, които разграждат производните до аскорбинова киселина.
Това постепенно и контролирано освобождаване на аскорбинова киселина гарантира, че кожата получава стабилно снабдяване с този мощен антиоксидант. Помага за неутрализиране на свободните радикали, стимулира производството на колаген и избистря тена, като същевременно минимизира риска от раздразнения. Чрез използването на производни на витамин С формулите за грижа за кожата могат да осигурят ефективна антиоксидантна защита и ползи против стареене с подобрена стабилност и поносимост.
Значението на pH
Скрит текст:
Един от критичните фактори за ефективността на витамин С е нивото на pH, при което той действа. Аскорбиновата киселина изисква pH от около 3,5 или по-ниско, за да бъде ефективна, което може да бъде твърде кисело за някои типове кожа, което пък води до дразнене. Обратно, много производни на витамин С са стабилни при по-високо pH, което ги прави по-малко дразнещи и по-подходящи за чувствителна кожа. Например, натриевият аскорбил фосфат (SAP) е стабилен при неутрално pH (около 6-7), докато магнезиевият аскорбил фосфат (MAP) работи добре при леко кисело до неутрално pH (5-7).

Серуми с деривати на вит. С

Cos De BAHA - VM Vitamin C MSM Serum - Sodium Ascorbyl Phosphate
Jumiso All Day Vitamin VC-IP 1.0 Firming Serum - Аscorbyl Tetraisopalmitate, Niacinamide, Tocopherol, Adenosine, Alpha-Arbutin, Ferulic Acid
SKIN&LAB - Vitamin C Brightening Serum - 1.5% 3-O-Ethyl Ascorbic Acid
Dr. Althea - Vitamin C Boosting Serum - 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Niacinamide, Tranexamic Acid, Tocopherols
Dr. Althea - Gentle Vitamin C Serum - 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, Adenosine
107 soseo VINBIOME Vitamin C Serum - 3-O-Ethyl Ascorbic Acid 15%, за него съм писала тук.
Misc Wrench Без претенции за изчерпателност и с извинения за евентуални неточности. Ще се коригирам в движение, защото пак хващам пътя. Ако забележите грешки, пишете ми.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 12:54 от Catalinne

# 198
Отдавна чета темата, не съм активна в ползването, но отскоро имам няколко продукта  по препоръка на Агент-а.
Огромни благодарности заположеният труд, Catalinne! Респект!

# 199
Catalline, благодаря неизчерпаем извор на знания. Flowers Hibiscus

Grinning Витамин С е от активите, които използвам много и ми е много полезен този обзор на продуктите, който направи.
Напоследък имам колебания между витамин С и мултивитаминните серуми, кое да предпочета. Първото ми дава по-добро изравняване на тена, второто по-добър озаряващ ефект с повече хидратация. За съжаление ефектите траят до месец след употреба при мен, но пък е чудесно, че при витамин С след малко време употреба се вижда някакъв ефект, когато е подходящия за кожата.
Високи концентрации не ползвам, на тях кожата ми реагира както при киселините и ретинола, посивява и повехва. 7-10% харесвам как работят при мен. Доскоро бях убедена, че е чудесна превенция за спукани капиляри и предполагам е така. Наскоро ми се появи нов спукан капиляр и а-ха да изхейтя, че витамин С не работи за тази цел се сетих, че всъщност от много време не съм ползвала. Понякога с това желание да пробвам нови неща, забравям важните.

Наскоро коментирахме картите на Фибанк, при поръчка от YesStyle, в Пейпал не можах да завърша поръчката с тази карта, с друга платих без проблем. Имах ходене до банката и питах какъв е проблемът - казаха ми, че вече от съобръжения за сигурност, заради многото измами  блокират плащания към страни извън ЕИЗ и ако ще ходя по такива страни е добре са предупредя в банката, за да не ми блокират плащанията. Отдавна се каня да ги сменям и вече е врече да свърша тази работа.

# 200
  • София
Каталин, супер изчерпателно инфо! Точно целях този месец да подновя запасите от витамин Ц, че имам само една отворена опаковка.

Зари, и без това ПейПал е собственост на неофашист. Бойкот до дупка!

# 201
Catalinne,много полезна информация и вложено време за синтезирането й.
Вчера платих в ebay на ПОС терминал,който не е в ЕС,но след няколко неуспешни опита с карта на ПИБ. Звъннах  им и ми казаха през приложението от лимити на карта да променя настройката на региона, от ЕС за целия свят  и така се получи.
Зари, може и при Вас това да е причината.

# 202
  • София
Catalinne, и от мен благодарности за усилията и за информацията.

Днес има голямо намаление (51%)  в YesStyle на един крем на D'Alba с бял трюфел, на който попаднах случайно, и се изкуших. Окомплектовах го с едно серумче/ампула, от изброените по-горе.

Серумите с витамин С след тонер се нанасят, нали?

# 203
Плащам с карта на ПИБ навсякъде, не съм имала проблеми. Но скоро ми се случи, след една поръчка до Iherb някой се е опитал да дръпне пари, от банката веднага ми се обадиха и като им казах, че не съм аз, ми блокираха картата. Към Yesstyle никога не съм имала проблем.

# 204
И аз не съм имала проблеми с тази карта на Фибанк, но се случи.
Grinning Въпросът е да го приема като знак да намаля шопинга или да сменя банката с друга.

# 205
...и без това ПейПал е собственост на неофашист. Бойкот до дупка!
Ако ще и на папата да е,аз си плащам всичко през Пей Пал.Кредитна карта нямам,дебитната ми карта сигурно паяжина хвана. В магазини и супермаркети плащам през Пей Пал,пари в брой не си спомням от кога не нося в себе си...
Банките в БГ нямат необходимите защити и се презастраховат.Живеем в 2025-та...

zari Ретинола,който Одил коментираше ли,този в готината лилава тубичка?

# 206
Catalinne, и от мен благодарности за усилията и за информацията.

Днес има голямо намаление (51%)  в YesStyle на един крем на D'Alba с бял трюфел, на който попаднах случайно, и се изкуших. Окомплектовах го с едно серумче/ампула, от изброените по-горе.

Серумите с витамин С след тонер се нанасят, нали?

С чист Вит.С след измиване, на суха кожа, изчаква се няколко минути (някои съветват даже 20 Мин, други не чакат толкова), продължава се с рутината. С деривати на Вит.С не се чака, те може след тонер и след друг серум. За тях не е нужно кожата да е суха.

# 207
  • София
Витамин Ц може и след някакъв хидратирщ тонер да се сложи, но хубаво да е изсъхнало лицето. Аз го ползвам като първа стъпка след измиване и изсъхване на 10 мин. на кожата.

# 208
Ванеса, ползвам на Iope ретинола 0,1% за него писах, за моята чувствителна кожа е Ок, за кожи привиквали към по-силни ретиноли може и да е слабичък.

Чудех си да пиша ли повече за разплащателните методи, но реших че няма да натежи в темата предвид че се пазарна в много валути.
Смятам за важно от разплащателното средство да има голямо покритие, ниски такси и да не те цака в превалутирането някакъв голям процент. Пейпал не отговаря на тези ми условия и напоследък го ползвам много по-рядко и предимно за сайтове, които не мога да платя по друг начин.
Grinning И съм като Харпи, колкото и да са ми широки пръстите нещо издразни ли ме мога напълно да игнорирам място или начин на пазаруване, ако ще да е с най-изгодните цени и супер неща и винаги.

# 209
  • София
Iope е първият ретиноид, който ползвах преди. Сега като се замисля от доста отдавна ползвам азиатска козметика, защото го поръчах някъде през 2017. На мен ми харесваше като продукт - лесно се нанасяше, не направи кожата чувствителна или реактивна. Но и не забелязах някакъв кой знае какъв резултат от употребата му. Сигурно с годините са го подобрили.

Общи условия

Активация на акаунт