ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 37 999
  • 940
  •   2
Отговори
# 615
  • Sofia
Вела, благодаря ти за отговора!
Тоест трябва да се изготви нова производствена характеристика? Много неприятно, защото от 2 юни реално, ще преподпиша новите условия, а в медицинска експертиза ми излезе дата за разглеждане 5 юни. Какво да правя не знам? Да чакам нова производствена характеристика, ще отнеме много време. Има ли друг начин да уведомя ТЕЛК без да прилагам нова производствена характеристика?

# 616
  • Добрич
Katty D, предполагам,  че имаш екземпляр от производствената характеристика,  най-бързо ще стане да я препишеш, като смениш работното време и да я занесеш заедно с предната за сверка. Предполагам, че ще ти влязат в положението. В трудовата медицина се обади по телефона, обясни и помоли за съдействие. Ако ти си напишеш всичко, ще остане само да я сравнят и заверят и ще успееш да я подадеш веднага.

# 617
  • Sofia
Благодаря ти, Вела! При мен е кофти, че фирмата за която работя е бургаска и производствената характеристика е минала през месна служба по трудова медицина, а пък аз съм в тяхно представителство в София. При всички положения трябва да мине през Бургас, защото личен състав са там, както и всичко останало. Ще им се обадя в понеделник, за да измислим вариант. Ако не стане, ще се примиря, че НОИ може да върне решението и да се забави изплащането. Може и да отложат тази първата дата, която са ми дали ( някъде бях чела, че се случва) и ако стане така, ще имам време да представя новият документ.

Отново ти благодаря за включването и съветите! Бяха ценни за мен!

# 618
  • Добрич
Подпечатан и подписан документ, после сканиран, изпратен и след получаването разпечатан на цветен принт.

Ако са онлайн подадени документите даже няма нужда да се разпечатва.

# 619
  • Sofia
Подпечатан и подписан документ, после сканиран, изпратен и след получаването разпечатан на цветен принт.

Ако са онлайн подадени документите даже няма нужда да се разпечатва.

Вела, вярно. Благодаря ти за идеята!

# 620
  • София
Здравейте,
Днес е датата за разглеждане на документите. Подадени са само електронно. Кога и къде се получава информация за решението?

# 621
  • Ланкър, планините Овнерог
Процентите вече би трябвало да ги виждате и в ел.здравно досие.

# 622
Независимо как са подадени,решението ще получите,така както сте посочили в декларацията,при подаването.

# 623
Каквото и да е писала, ще го получи по пощата, защото комисиите са все още в 19 век и държат да има обратна разписка

# 624
  • Ланкър, планините Овнерог
Независимо как са подадени,решението ще получите,така както сте посочили в декларацията,при подаването.
Бях посочила, че искам електронно, викнаха ме да си го взема на ръка.

# 625
  • София
Но как разбирам, че нещо са гледали на съответната дата? В мед. Експертиза и здравното досие още не пише , че има ЕР. Имат ли срок в който трябва да издадат ЕР?
За получаването разбрах.

# 626
  • Пловдив
Но как разбирам, че нещо са гледали на съответната дата? В мед. Експертиза и здравното досие още не пише , че има ЕР. Имат ли срок в който трябва да издадат ЕР?
За получаването разбрах.

До сега винаги съм получавала информация по e- mail, че имам издаден нов ЕР.  Ще видим   този месец дали ще получа / ако пак не и сменят датата Simple Smile /.

Относно срока - това намерих за НЕЛК, но предполагам,че важи и за ТЕЛК.

От тук : https://www.nelk.bg/chesto-zadavani-vuprosi

Какъв е срокът за получаване на експертно решение от НЕЛК?
Отговор: По силата на чл. 47 ал. 1 от Правилника за организация на работата на органите за медицинска експертиза Националната експертна лекарска комисия постановява своите решения в срок 3 месеца от датата на постъпване на жалбата в НЕЛК. При временна неработоспособност срокът по ал. 1 е 15 дни ( ал. 2 от цитираната разпоредба).
След изготвяне на ЕР и неговата техническа обработка, екземпляр от същото се изпраща от страна НЕЛК на освидетелстваното лице, при спазване на чл.112а от Закона за здравето и чл.61, ал.1 от АПК , с писмо с известие за доставяне или по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и Закона за електронното управление, в три дневен срок.

Припомням  нещо ,което не се знае от всички.
Ако имате забавяне  инямате нов ЕР...пишете и си търсете правата !

УКАЗ № 9
„1. В чл. 26 се създава ал. 7:
„(7) Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване.“

(3) До 20-о число на месеца информация за забавяне в медицинската експертиза и за насрочената дата за преосвидетелстване в случаите по ал. 2 се изпраща от регионалните здравни инспекции на заинтересованите органи – НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Националната агенция за приходите и общината по настоящия адрес на лицето. В случаите, при които няма насрочена дата, структурите на съответната Регионална здравна инспекция изпращат допълнително информацията за определената дата.
https://legislation.apis.bg/doc/5127258/0

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 09:20 от Перах

# 627
Здравейте отново,
Моето ЕР излезе на 3.06. Благодаря  на всички в темата за информацията и за помощта и най-вече, че е възможно електронно подаване. Изпращането протече гладко, така че поне за това не мога да се оплача.
Доколкото разбрах, това, което получих от ССЕВ е окончателно, няма нужда да ходя някъде да търся ЕР.

Бих искала да попитам за действията оттук нататък. Как да си изкарам карта за градския транспорт в София? Трябва ли непременно да съм получила пенсия (за която също не съм много наясно, но ще чета) или все пак е възможно само с ЕР?
И за АСП - тези месечни помощи зависят ли от доходите по някакъв начин?
Благодаря ви много още веднъж.

# 628
Сигурна ли сте, че е ЕР ви е връчено по ССЕВ? Връчено не означава, че сте направили справка (Справка за всички експертни решения на лице/Справка за последното експертно решение на лице). Ако не ви е връчено, трябва да изчакате да дойде по пощата и след това НОИ, АСП (помощите не зависят от дохода) и градски транспорт.

# 629
О, благодаря за разяснението. А какво означава връчено? Очаква ли се аз нещо да направя, за да го получа?
Получих следния мейл:

Току що на профил ....... бе връчено ново съобщение/документи от ТЕЛК ПРИ ....... Можете да го получите като  като влезете в профила си на адрес https://edelivery.egov.bg

Влязох с ПИК на НАП и го изтеглих. Сега като чета пак мейла, май все пак е връчено, но съм абсолютно нова в тази материя, та да попитам.

А по предишния ми въпрос - градският транспорт е след НОИ и АСП, така разбирам. Жалко, понеже не съм сигурна колко бързо ще се оправям с другите институции, а това ми изглеждаше по-лесно.
Много, много благодаря за помощта ви!

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 11:47 от lalence11

Общи условия

Активация на акаунт