ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 502
  • 940
  •   2
Отговори
# 930
Bella, обадиха се, че трябва да прикача справката за настоящия адрес, понеже е сменен от миналата година. Но през сайта им вече не може. Трябвало да отида до Картотеката им и да го представя на място. Може ли нещо да ме посъветвате?

# 931
jof Ако не ви се ходи, им я изпратете по Спиди/Еконт с обратна разписка.

# 932
Благодаря! Дадоха ми имейл, на който да изпратя документа.

# 933
  • София
Моля пуснете нова тема.
Тази ще бъде заключена след 24 часа.

# 934
# 935
Здравейте! От 2009 г. бях освидетелствана за параноидна шизофрения. През 2020 г. ми беше направена операция от карцином на шийката на матката. Явих се на поредния ТЕЛК през януари 2021 г., на който ми бе запазено основното заболяване, а ракът не бе вписан. Когато се явявах в края на 2023 г. на поредния ТЕЛК, председателят на комисията искаше да ми даде пожизнен срок. Но аз пожелах да се впише и онкологичното ми заболяване в ТЕЛК-а. Започнаха да ми цъцкат ТЕЛК-ове за по една година. Въпросът ми е при две заболявания, които са дефинитивни, защо трябва да чакам до 2030 г., за да стане ТЕЛК-ът ми пожизнен? И от кое да се откажа, като от едното човек се мъчи, а от другото умира? Само за протокола - пожизнен пенсионер съм по трудов стаж и възраст.

# 936
Някоя Най-вероятно имате или високо кръвно, или нещо друго, което дава +2/3% в ТЕЛКа. При следващото ви явяване подайте Декларация за отказ от придружаващи заболявания и решението ще бъде пожизнено.

# 937
Не, освен двете социално значими заболявания, нямам други вписани в решението. Към днешна дата за пш имам 80%, а за коли утери - 60%, като общо за двете са ми определени 92%.

# 938
Само за протокола - пожизнен пенсионер съм по трудов стаж и възраст.

След като на този етап сте пенсионер с ТЕЛК-ово решение, вече е ненужно да подавате за преосвидетелстване, т.к. по силата на чл.26 ал.3 от ЗХУ, правата черпени от последния Ви ТЕЛК са пожизнени, без значение определения срок в ЕР. Ненужно е да подавате за нови преосвидетелствания или да се отказвате от каквото и да е било. Вашият въпрос на практика е приключил.

чл.26 ал.3 от ЗХУ
Скрит текст:
(3) Лицата с определени вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто, установени след навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, както и лицата с намалена работоспособност, навършили възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване в срока на решението на ТЕЛК (НЕЛК), ползват правата по закона пожизнено независимо от определения в експертното решение срок.

# 939
Не уточних - категориен работник съм и се пенсионирах на 56 г. Според закона ТЕЛК-ът става пожизнен, когато се навършат годините по трета категория.

# 940
Някоя Щом няма друго вписано заболяване, пожизнен ТЕЛК ще ви дадат от петата година от операцията на онкологичното заболяване, т.е. следващото ви решение.

Общи условия

Активация на акаунт