ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 985
  • 940
  •   1
Отговори
# 885
След като от РКМЕ го потвърдят, статусът ще се промени на "За разпределение" и, като е разпределено, се променя на "Изпратено в ТЕЛК".

# 886
Здравейте. Излезе ми новото ТЕЛК решение от 8.7.2025. Качено е в Е- здраве и ССЕВ, но още не съм го получил официално, нито по имейл нито с обратна разписка. Някой има ли някаква представа колко време се чака, или да им звъня в Шумен.... Стария ми ТЕЛК, инвалиден стикер важат до 1.8.2025. Не виждам и в Е- здраве някъде са може да се сваля в PDF формат. А трябва все пак да ходя в социалните за ново заявление за помощи и инвалиден стикер.

# 887
Бо Борисов 706601 Проверете другата седмица в пощата и, ако не е изпратено, опитайте да се свържете с ТЕЛК комисията.

# 888
Извинявам се, че повдигам въпрос, който вече е бил коментиран, но точно когато ми трябва, не успявам да го намеря в темата. Та на въпроса: когато има плащане на пенсия от НОИ, но няма получено разпореждане (не се открива в нито една от електронните системи), как се процедира със здравните вноски? Става въпрос за неработещо лице, което до момента си плаща здравните вноски, дори и след датата на ЕР, защото от НАП продължават да ги изискват. Да се пише чрез системата за електронно връчване до НАП или НОИ със запитване ли?
Също така как може да се подаде искане към АСП за карта за Градския транспорт, като няма как да се приложи решението за пенсия? Едва ли ще свърши работа банковата справка за полученото плащане. Т.е. трябва да се чака НОИ да благоволи да качи решението?

# 889
bedrjih За здравните осигуровки, след като получите решението от НОИ, подавате в НАП искане за възстановяване на надвнесени суми.
За картата за градския транспорт се подава в ЦГМ, а не в АСП.
Към НОИ може да изпратите запитване през ССЕВ защо все още не е изпратено решението, въпреки че има плащане.

# 890
BellaSv, благодаря за отговора! Ще последваме съветите ти!
А за картата става въпрос за София - това също се коментираше наскоро. Тук в АСП трябва да се подаде молба за одобрение и оттам те пращали списъци до ЦГМ на одобрените за такива карти лица. И искат да е излязло решението за пенсия, не им е достатъчно ЕР на ТЕЛК.

# 891
  • Ланкър, планините Овнерог
В Социални услуги по живеене се подава за карта за ГТ. При нас са на съвсем отделен адрес от АСП.

# 892
Някой може ли подробно да обясни как става регистрираното в Е - здраве. Пик от НАП не е достатъчен. Иска се КЕП като избор на средство за автентикация и вариантите са четири.Как и от къде да се изкара този електронен подпис?

# 893
В здравна каса става.

# 894
сладка загадка Изтегляте B-trust mobile на телефона си и следвате стъпките, като влезете в него. След като сте готови, влизате в еЗдраве и избирате "Регистрация > Облачен КЕП" и пак следвате стъпките.
Другият вариант е на място в РЗОК, РЗИ, Информационно обслужване. Даже сега има и изнесени пунктове, като всяка седмица са различни. Например, тази седмица за София са до днес до 19:30 в The Mall и до 17:00 ч. на Централна автогара.

# 895
Извинявам се, че повдигам въпрос, който вече е бил коментиран, но точно когато ми трябва, не успявам да го намеря в темата. Та на въпроса: когато има плащане на пенсия от НОИ, но няма получено разпореждане (не се открива в нито една от електронните системи), как се процедира със здравните вноски? Става въпрос за неработещо лице, което до момента си плаща здравните вноски, дори и след датата на ЕР, защото от НАП продължават да ги изискват. Да се пише чрез системата за електронно връчване до НАП или НОИ със запитване ли?
Също така как може да се подаде искане към АСП за карта за Градския транспорт, като няма как да се приложи решението за пенсия? Едва ли ще свърши работа банковата справка за полученото плащане. Т.е. трябва да се чака НОИ да благоволи да качи решението?
Здравейте, колко време след подаване на документите в НОИ получихте плащане?

# 896
Здравейте, колко време след подаване на документите в НОИ получихте плащане?
4 месеца

# 897
Manka mg, реално 2 месеца и половина.

Сладка загадка, КЕП може да се извади и на флашка от офиса на B Trust, ако сте от София. Заявката може да се попълни онлайн на сайта им и на място на бул. Цар Борис III да се получи физическия носител.

Допълвам се, за да не подведа някого. Гита Ог е права - зявлението за карта за градския транспорт се подава в съответното Бюро за социални услуги по местоживеене в София. Ето адресите: https://www.sofia.bg/offices-for-social-services

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 16:30 от bedrjih

# 898
Днес стават точно 4 месеца откакто съм подала ЕР в НОИ и нямам никаква информация какво с случва, затова отидох да попитам. След чакане един час влязох, погледнаха в компютъра и казаха, че е задвижено. По- нататък предстои подписване  от шефа и чак тогава може да пратят писмо да ме уведомят. И аз ги попитах нали всичко това трябваше да се свърши за тези 4 месеца и те, а не, не било така🤔🤔🤔 е как е??? Дадоха ми телефон да звънна другата седмица, за да не ходя постоянно.

# 899
  • Варна
Днес стават точно 4 месеца откакто съм подала ЕР в НОИ и нямам никаква информация какво с случва, затова отидох да попитам. След чакане един час влязох, погледнаха в компютъра и казаха, че е задвижено. По- нататък предстои подписване  от шефа и чак тогава може да пратят писмо да ме уведомят. И аз ги попитах нали всичко това трябваше да се свърши за тези 4 месеца и те, а не, не било така🤔🤔🤔 е как е??? Дадоха ми телефон да звънна другата седмица, за да не ходя постоянно.
Сестра ми чака 6м.и нямаше решение. Накрая пуснах жалба чрез ССЕВ до Министерството на труда и социалната политика и след няколко дена имаше превод. При всяко посещение в Нои, отговаряха, че работят по него.

Общи условия

Активация на акаунт