ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 834
  • 940
  •   1
Отговори
# 915
Здравейте!
Бих искала да попитам как стоят нещата с трудоустрояването - в смисъл по-точно след като се подадат документите, трябва ли да се ходи на работа или дават болнични. Питам защото баща ми беше опериран на врата от стеноза, но не се очертава да може да се върне на работа, а в две години е взел над 360 дни болнични, и в момента ТЕЛК му позволиха да ползва 2 месеца. Дали при подаване на документите пак биха могли да дадат разрешение за още болнични или няма да са му нужни при подаване на документите ?
Извинявам се за объркващото писание, ако някой е запознат, моля да сподели Simple Smile

# 916
  • Пловдив
Здравейте!
Бих искала да попитам как стоят нещата с трудоустрояването - в смисъл по-точно след като се подадат документите, трябва ли да се ходи на работа или дават болнични. Питам защото баща ми беше опериран на врата от стеноза, но не се очертава да може да се върне на работа, а в две години е взел над 360 дни болнични, и в момента ТЕЛК му позволиха да ползва 2 месеца. Дали при подаване на документите пак биха могли да дадат разрешение за още болнични или няма да са му нужни при подаване на документите ?
Извинявам се за объркващото писание, ако някой е запознат, моля да сподели Simple Smile
 Не може да е в болнични и да подава документи за ТЕЛК. Прочетете първи пост на темата.

# 917
La Fresa Няма нужда да чака, щом е отворено през ССЕВ, значи се счита връчено.
Не,аз го отворих в ССЕВ,но го  изпратиха по пощата,за връчване...
В ССЕВ всъщност беше информативно,не беше ТЕЛК  ,който е в подходящ формат за сваляне.А навсякъде искат хартиено копие.Това да уточня.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 20:50 от неда2

# 918
La Fresa Няма нужда да чака, щом е отворено през ССЕВ, значи се счита връчено.
Не,аз го отворих в ССЕВ,но го  изпратиха по пощата,за връчване...
Е, то бива, бива, ама чак толкова да са малоумни техническите сътрудници. Имам чувството, че са избирани с конкурс!

# 919
  • Добрич
AyLinna, не е проблем, когато подава документи да бъде в болнични, аз подадох документи малко преди да ми свършат болничните.

Когато се подават документи за ТЕЛК след болничен направлението се взема от ЛКК, а не от личния лекар. Лекарката от комисията, като ми изготви направлението ме посъветва да не чакам да ми свърши болничният, а да подавам веднага документи за ТЕЛК, защото докато ми дойде редът за дата, болничните вече ще са свършили.

Важно е, в деня на ЕР лицето да не е в болничен.

За работещите датата на инвалидизация съвпада с датата на ЕР.

За безработните датата на инвалидизация съвпада с датата на подаване на ЕР. Ако тогава са били в болничен, се посочва първия ден след болничния ( пише го в ал. 2. на члена за датата на инвалидизация в наредбата за медицинската експертиза).

Цитат
Чл. 70. (1) Дата на инвалидизиране се определя, когато се определя процент трайно
намалена работоспособност (вид и степен на увреждане).
 (2) Когато лицето е било във временна неработоспособност и е преминало
непосредствено в инвалидност, за дата на инвалидизиране се приема денят, от който е
приключила временната неработоспособност по болничните листове.
 (3) Когато лицето поради увреждането си е трудоустроено на работа с по-ниска
квалификация, за дата на инвалидизиране се приема датата на преминаване на лицето на
тази работа. Това обстоятелство се установява по наличната медицинска документация и
документите за трудов стаж.
 (4) (Изм. – ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 3.08.2018 г.) Когато лицето не е ползвало
отпуск по болест или не е осигурено, датата на инвалидизиране се определя въз основа на
медицинските документи и здравословното му състояние при освидетелстването. Когато
липсва медицинска документация и здравословното състояние на лицето не дава
достатъчно основание, за дата на инвалидизиране се определя датата на издаване
протокола на ЛКК.
 (5) Когато лицето работи или се намира в платен или неплатен отпуск, за дата на
инвалидизиране се определя датата на освидетелстването.
 (6) Датата на инвалидизиране може да бъде по-късна от датата на освидетелстването
само когато лицето е било в отпуск по болест и се е явило за освидетелстване преди
изтичането му.
 (7) (Изм. – ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 3.08.2018 г.) Отпускът при временна
неработоспособност в размер 30 календарни дни, ползван на основание чл. 42, ал. 3 от КСО, се взема предвид при определяне датата на инвалидизиране.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 22:05 от Вела

# 920
  • Ланкър, планините Овнерог
Да, зависи от кол-вотот болнични. Моето направление го издаде ЛЛ, след като се върнах на работа, но бях само 3м в болничен и не съм минавала ЛКК (3-те м бяха от различни болници по различни причини).

# 921
AyLinna, не е проблем, когато подава документи да бъде в болнични, аз подадох документи малко преди да ми свършат болничните.

Когато се подават документи за ТЕЛК след болничен направлението се взема от ЛКК, а не от личния лекар. Лекарката от комисията, като ми изготви направлението ме посъветва да не чакам да ми свърши болничният, а да подавам веднага документи за ТЕЛК, защото докато ми дойде редът за дата, болничните вече ще са свършили.

Важно е, в деня на ЕР лицето да не е в болничен.

За работещите датата на инвалидизация съвпада с датата на ЕР.

За безработните датата на инвалидизация съвпада с датата на подаване на ЕР. Ако тогава са били в болничен, се посочва първия ден след болничния ( пише го в ал. 2. на члена за датата на инвалидизация в наредбата за медицинската експертиза).

Цитат
Чл. 70. (1) Дата на инвалидизиране се определя, когато се определя процент трайно
намалена работоспособност (вид и степен на увреждане).
 (2) Когато лицето е било във временна неработоспособност и е преминало
непосредствено в инвалидност, за дата на инвалидизиране се приема денят, от който е
приключила временната неработоспособност по болничните листове.
 (3) Когато лицето поради увреждането си е трудоустроено на работа с по-ниска
квалификация, за дата на инвалидизиране се приема датата на преминаване на лицето на
тази работа. Това обстоятелство се установява по наличната медицинска документация и
документите за трудов стаж.
 (4) (Изм. – ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 3.08.2018 г.) Когато лицето не е ползвало
отпуск по болест или не е осигурено, датата на инвалидизиране се определя въз основа на
медицинските документи и здравословното му състояние при освидетелстването. Когато
липсва медицинска документация и здравословното състояние на лицето не дава
достатъчно основание, за дата на инвалидизиране се определя датата на издаване
протокола на ЛКК.
 (5) Когато лицето работи или се намира в платен или неплатен отпуск, за дата на
инвалидизиране се определя датата на освидетелстването.
 (6) Датата на инвалидизиране може да бъде по-късна от датата на освидетелстването
само когато лицето е било в отпуск по болест и се е явило за освидетелстване преди
изтичането му.
 (7) (Изм. – ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 3.08.2018 г.) Отпускът при временна
неработоспособност в размер 30 календарни дни, ползван на основание чл. 42, ал. 3 от КСО, се взема предвид при определяне датата на инвалидизиране.

Много ви благодаря, ще го имаме предвид! Simple Smile

# 922
Подадох с електронен подпис документи за ТЕЛК на майка ми на 16.07.2025 г.
Още стоят на стаус потвърждение.
Нормално ли е, колко време се чака да ги обработят?

# 923
jof Изпратете запитване през ССЕВ до съответното РЗИ. Аз скоро имах работа с друга администрация и добре че им писах, та се задействаха.

# 924
В ССЕВ, като напиша РЗИ София, не излиза нищо. Как точно се казва РЗИ - Дирекция ли?
Намерих го Регионална здравна инспекция София град.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 15:14 от jof

# 925
jof Цялото се изписва : Регионална здравна инспекция - София град

# 926
Здравейте, четох,четох, искам да попитам.
Имам ТЕЛК за 80 процента инвалидност.
За да получа пенсия трябва да ида лично до НОИ или мога електронно да подам документи?
Друго, един работодател ми изгуби преди години трудовата книжка и разполагам с много УП-та, тях трябва да нося в НОИ, нали? В Тези уп-та е упоменат трудовия стаж и доход.
Имам и трудова книжка от последния работодател, но там заплата ми не е актуализирана откакто съм започнала, я увеличаваха няколко пъти. Т.е. фигурира сумата отпреди 5 години. Питах работодателите, ако я дам да я актуализират, чак октомври ще я върнат. Въпросът ми е как да докажа,че има осигурителен доход, актуализиран няколко пъти.
И трябва ли да нося медицинската документация, с която ме освидетелстваха в ТЕЛК на НОИ?
Благодаря предварително.

# 927
haidi Може и електронно с ПИК да подадете, но трябва да изпратите трудовите книжки (ако имате стаж преди 2000 г.) по Еконт/Спиди.

За УП-тата, ако нямате стаж преди 2000 г., няма смисъл да се разправяте с трудовите книжки, защото цялата информация я имат в НОИ.
Ако имате стаж преди 2000 г., купувате си нова трудова книжка от книжарницата, взимате УП-тата и отивате в Инспекция по труда, за да ви оформят новата трудова книжка.

За заплатите - НОИ има цялата информация след 2000 г., така че не се занимавайте.

Не се изисква медицинската документация, а само ТЕЛК решението при подаването в НОИ.

# 928
Целият ми трудов стаж е след 2000 година.
Значи те могат да си проверят служебно трудовия ми доход, така ли? Защото в нета срещам информация,че трябвало лично да се ходи на място, в НОИ, да се занесат документите за пенсия и тотално се обърках.
В Агенцията за социално подпомагане има ли смисъл да ходя да ми правят индивидуална оценка за тези 95 лв помощ, аз съм осигурена на целия ми доход, съпруга ми също, и ако има подоходен критерий,не го изпълняваме. Тая помощ  от АСП подоходна ли е?

# 929
haidi Значи въобще не се занимавайте. Подавате си заявлението, като след това, ако ви пратят съобщение да изпратите трудовите книжки, им връщате отговор, че искате да използват само наличната информация в РОЛ.

В АСП не ви гледат доходите, така че подавате и там заявление, като пак може електронно с ПИК.

Общи условия

Активация на акаунт