ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 259
  • 940
  •   1
Отговори
# 690
Епикризите трябва да са преведени на български.

# 691
Епикризите трябва да са преведени на български.
Той има епикриза от болница в България, в която му пише диагнозата т.е. онкологичното заболяване, плюс хистология и пет скенер, който също е правен тук в България.

# 692
сладка загадка Мисля, че тези документи (трябва да са издадени през последните 12 месеца преди подаването) + направление от личния лекар са достатъчни. Като подава заявлението, трябва да отбележи, че получава пенсия и решението ще бъде пожизнено.

# 693
сладка загадка Мисля, че тези документи (трябва да са издадени през последните 12 месеца преди подаването) + направление от личния лекар са достатъчни. Като подава заявлението, трябва да отбележи, че получава пенсия и решението ще бъде пожизнено.
Епикризата е издадена преди 20 дни и понеже той е пенсионер вече, не ползва болнични, смятам в идните дни да му подам документите за ТЕЛК, за да се възползва от финансовата подкрепа, която за един пенсионер са голям плюс, имайки предвид каква сума получават пенсионерите в България!

# 694
Финансовата подкрепа е 44, 96 и 100 и няколко според групата инвалидност, не може да покрие нищо, но може да го запишете в Съюз на инвалидите по местоживеене.

# 695
  • Пловдив
Епикризата е издадена преди 20 дни и понеже той е пенсионер вече, не ползва болнични, смятам в идните дни да му подам документите за ТЕЛК, за да се възползва от финансовата подкрепа, която за един пенсионер са голям плюс, имайки предвид каква сума получават пенсионерите в България!

Виж първи пост на темата:

Наредбата за Медицинска Експертиза

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Необходими документи за ТЕЛК

ПРАВАТА НА ЛИЦА С УВРЕЖДНИЯ И ТЕЛК С И НАД 50%

# 696
Здравейте ,моля споделете колко време отнема след като излезе експертното решение до назначаване на социален асистент,ако ние сме намерили такъв?

# 697
Здравейте! ТЕЛК-а ми изтича на 01.07.2025. Късно получих известие за това и сега ще подам документи за преосвидетелстване на 17.06.2025. Дали ще ми направят проблем и ще ги приемат ли?

# 698
Да, ще ги приемат без проблеми

# 699
  • Пловдив
Lady12
 Точен отговор може да получиш от так, където подавате документи .

Диана Стратиева 781791
Ще ти приемат документите по всяко време, но  изплащането на пенсията ще е от датата на новия ЕР.

# 700
Здравейте!
Въпросът ми е свързан с продължаване на болничен след ТЕЛК решение. Само лекарската комисия, издала протокола за ТЕЛК, ли може да напише болничния или всяка една лекарска комисия? Някой ходил ли е при различна комисия и ако е ходил, при коя?

# 701
Трябва ли да уведомя нои и телк,че съм със нова лична карта?

# 702
  • Sofia
Единствено НОИ, при промяна на адреса. Ако е променена фамилията, искат да се впише стара и нова фамилия, заради осигурителният и трудов стаж.

# 703
  • Добрич
Трябва ли да уведомя нои и телк,че съм със нова лична карта?

Ако си подала документи и чакаш ново ЕР трябва да уведомиш ТЕЛК. В ЕР пише номера на личната карта и не си струва заради нещо такова НОИ после да обжалва...

# 704
Здравейте! За съжаление опряхме и ние до телк. Майка ми е с тежка форма на деменция, тежък психоорганичен упадък. Никога не е пиела, пушила, слаба е, баба ми беше така, явно генетично. Не може нищо без чужда помощ, решихме да извадим телк, евентулно някаква финансова помощ от социалните, пенсионер е. Преди време и за личен асистент да стана съм мислела. Психиатър ми издаде етапна епикриза, психолог направи психологическо изследване. Подадох тези документи в ркме и на гишето госпожата ми каза, че с тези документи да не очаквам никакви проценти, много кратко психиатърът бил описал състоянието. То вярно е кратко, но чета психологическото изследване и не разбирам какво повече да се напише. Тя не говори, не може да стои права, не ходи, не знае коя е, не яде. Има по 0 т. на някакви тестове. Как по друг начин да напишеш? Достатъчно е ясно. Та, казах на госпожата, че не съм аз съставила документите, лекар ги е писал, психологът също е доктор. Заведоха документите.
Сега, мога ли да търся друг психиатър, който да напише нещо по-подробно ли, и аз не знам и да добавя? Моят мъж се е толкова ядосал, казва, що не им изпратиш клипчета да гледат. То на смях ме избива, но сякаш нямам сили да се боря. Когато получим решение, мога ли вместо обжалване, не ми се занимава повече с този психиатър, 4 месеца го чаках, направо да търся друг психиатър?

Общи условия

Активация на акаунт