ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 232
  • 940
  •   1
Отговори
# 720
  • SF
Много по-полезно от хората,  с които разговарях! На жената ми дадоха  2 телефона, които не се вдигнаха през целия ден и не връща обаждане. Тя отсявала кандидатите заедно с друг човек, който ще ме види на кафе, ако тя не можела и щял да й предаде.
Заради дискриминацията го попитах на какъв принцип отсяват - външен вид, хобита.
Той ми каза "зависи какви са намеренията на кандидатите. Ние раздаваме безплатни билети."
Първо - къде се е чуло и видяло да разкарват инвалиди от единия край на близо 2-милионен град до другия, за да го огледат и преценят.
Не исках да ползвам думата "дискриминация", за да не кипне този насреща и да не проведем никакъв разговор.
В понеделник да го търся пак, за да кандидатстваме за одобрение.
така и не ми казаха кой, КОЙ се занимава с тази дейност в София. Искам институция, сграда, коридор, кабинет, където да изчакам или гишета, на които да се редя, а не някой да ми прави лична услуга в свободното си време.

# 721
  • Ланкър, планините Овнерог
На мен пък ми дадоха телефон на някаква жена в Младост (Сф). Отказаха ме, много сложно са го измислили.

# 722
  • SF
Жената, на която ми дадоха телефона, отговаря за цяла София, но работи на Централна гара и затова се избира там някое кафенце, на което да се запознаете, тя да си каже думата и да вземат решение ставаш или не ставаш.

# 723
  • Пловдив
Търсете си правата ! Нямат право да ви отказват!
Ако трябва принирай си Устава на СБИ и покажи.
Ако пак откаже , бих писала до министерства, омбутсман и  телевизия ...

Няма ли  тук някой журналист или работещ в медия  или адвокат ?

Пиши в темата за Въпроси всякакви - там може да се включи някой от форума.

# 724
Зависи от заболяването, диабетиците, глухите и слепите си имат отделни съюзи, те си членуват там, а в инвалидите са другите заболявания. Картата може да ти я изработят веднага, може и друг ден, членския внос за цяла България е 7 лева за неработещите и 15 лева за работещи. Помощите, които дават са на местно ниво, зависи председателя колко може да изпроси от дарители и общината. Както и почивките и екскурзиите. Съюза на глухите си имат собствени безплатни почивни бази.

# 725
Здравейте ,след излязло ЕР има ли такава помощ за възстановяване на средства за закупувани лекарства в периода до одобрението от ТЕЛК ,и също каква е процедурата за минаване на лекарствата от тук нататък по здравна каса ,съответно на по-ниска цена ?

# 726
Средства за лекарства не се възстановяват. За да минават лекарствата по ЗК не е нужен ТЕЛК, а здравни осигуровки и не всички лекарства са по каса, има и лекарства по каса, на които намалението е 40-50 стотинки и не си струва. Отидете при личния да ви ги изпише по каса, вземете ги и ще видите какво е намалението и дали си струва.

# 727
Лекарствата, отпускани по здравната каса, нямат нищо общо с ТЕЛК. Те се изписват с протокол от лекар-специалист, работещ с НЗОК, или някои лекарства може да се изписват и директно от личния лекар.

# 728
  • Добрич
В Добрич картите към Съюза на инвалидите се издават веднага. Тази година за членски внос платих 15 лв.

Няма значение дали членувате или не в Съюза на глухите, на слепите и пр.., щом имате ЕР на ТЕЛК имате право да сте член на Съюза на инвалидите.

Преди две седмици в зоопарка в Калъраш ( Румъния)  ми отказаха безплатен вход, защото "картата важела само за България"... Знам, че не е вярно, но не знам румънски и нямаше как да споря с човека на входа. Платих си билета, не беше скъп, но въпросът е принципен. Даже мислех да изпратя писмо с възмущение до ръководството,  то не е късно за това. И в Google оставих отзив, в който написах за случката, като приложих и снимка на картата.

☆☆☆
Lady12, сумата, отпусната от АСП всеки месец не е сума за лекарства.  Тези дни четох във Фейсбук коментар на дама, която смяташе, че е "едно и също".

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 13:16 от Вела

# 729
Може да членуваш само в един съюз, приятелка се записа и в инвалидите и в диабетиците, тя е с диабет и сърдечно, и за двете има ТЕЛК, в началото на годината, при подновяване на членството са и казали да избере единия, глухите те карат да подписваш декларация, че не членуваш в друг съюз. При нас инвалидите не записват с диабет, слепота и глухота, а ги препращат към тях. Като се представят списъците в общината и ЕГНто се дублира.

# 730
  • Добрич
Може да членуваш само в един съюз, приятелка се записа и в инвалидите и в диабетиците, тя е с диабет и сърдечно, и за двете има ТЕЛК, в началото на годината, при подновяване на членството са и казали да избере единия, глухите те карат да подписваш декларация, че не членуваш в друг съюз. При нас инвалидите не записват с диабет, слепота и глухота, а ги препращат към тях. Като се представят списъците в общината и ЕГНто се дублира.

В София ли,  това (с препращането) дали не е на общинско ниво? В Добрич не препращат хората.

А в другите съюзи предоставят ли синята членска карта?

Цитат

Скрит текст:
Чл. 92. (1) Организациите на и за хората с увреждания, които искат да бъдат признати за национално представителни, трябва да отговарят на следните общи критерии за национална представителност:

1. да са вписани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел като юридически лица в обществена полза или по Закона за кооперациите за осъществяване на дейност в областта на социалното приобщаване на хората с увреждания най-малко 5 години преди подаване на искането за признаване на национална представителност;

2. да имат най-малко 5-годишен доказан опит в областта на социалното приобщаване на хората с увреждания;

3. да имат членове в не по-малко от 25 на сто от общините в страната.

(2) Освен на общите критерии по ал. 1 кандидатите за национално представителни организации трябва да отговарят и на следните специфични критерии:

1. организациите на хора с увреждания да имат не по-малко от 1800 членове, от които не по-малко от 70 на сто да са хора с трайни увреждания, и да бъдат регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност; организациите на сляпо-глухите хора трябва да имат не по-малко от 400 членове, от които не по-малко от 55 на сто да са хора с трайни увреждания, а организациите на малките хора - не по-малко от 150 членове, от които не по-малко от 50 на сто да са хора с трайни увреждания, независимо от териториалното им покритие;

2. организациите на работодателите да имат не по-малко от 10 работодатели и не по-малко от 800 трудоустроени лица с увреждания и подкрепящ персонал съгласно чл. 48, ал. 1;

3. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.07.2020 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 101 от 2019 г.) организациите за хора с увреждания, предоставящи специализирани социални услуги за хора с увреждания, да осигуряват услуги на не по-малко от 4 500 лица годишно и да имат назначени не по-малко от 50 служители, специализирани в предоставянето на подкрепа за хора с увреждания;

4. родителските и професионалните организации за хора с увреждания да имат не по-малко от 500 членове за организация и не по-малко от 1500 членове за асоциация на организации.

(3) Когато едно физическо или юридическо лице членува в две или повече национално представителни организации или в организации, кандидатстващи за признаване на национална представителност, с изключение на организациите по ал. 2, т. 1, изречение второ, т. 2 и 4 и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, за установяване наличието на критериите за представителност по ал. 2 това лице не се отчита при установяване на числения състав на нито една организация.

Закон за хората с увреждания

Явно законът допуска членуване в повече от една организация.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 13:43 от Вела

# 731
Не е в София, в Хасково, но принципа е един. Всеки съюз предоставя списък с членовете в общината и на база бройките им отпускат пари, които харчат по усмотрение. Нашите инвалиди дават за Коледа големи пакети с хубави хранителни продукти, предимно от местни фирми- кюфтета, кебапчета, лютеница, сосове за скара, сирене, кашкавал, олио, ориз, захар, брашно, макарони, боб, леща и други неща  в достатъчно количество едно семейство  да прекара по- скромно Коледа и Нова година, че даже и ще остане. Диабетиците пък дават и за Коледа и за Великден, но значително по-малко, но пак може да си изкарат празника. И евтини почивки правят на Слънчев бряг и Златни пясъци в прилични хотели с 5 хранения и осигурен транспорт. А в някои градове съюза на инвалидите нищо не давали.

# 732
  • SF
Добре, ако знаете за София, район Триадица на кой господ да се обаждаме или в коя сграда да ходим с ТЕЛК, 2 снимки и 15 лева, моля споделете телефон. Не е редно разни дядковци да одобряват по кафенета/спирки/в парка или пък да отхвърлят членството, защото човекът е инвалид, треперещ, мигащ, заекващ...

# 733
Обадете се в централата и питайте. Те отговарят за цялата страна.

# 734
Esmee, аз също се интересувам за София, Триадица. Скоро си получих ЕР и подготвях документи за НОИ и АСП, та не съм стигнала до Съюза на инвалидите. Мислих си, че ще е нещо подобно на останалите институции. Ще съм много благодарна, ако някой се включи с по-конкретна информация, че това, което разказваш, не е много ок.

Общи условия

Активация на акаунт