ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 38 485
  • 940
  •   2
Отговори
# 405
От ТЕЛК ни казаха, че може би от НЕЛК ще искат допълнителни изследвания.
Креатининов клирънс  какво изследване представлява, на урината ли?

# 406
Зависи в коя лаборатория го правите. Технически, може да се изследва само с кръв, само с урина (24ч диуреза) или комбинация от двете. Смесеният вариант е клинично най-точен, но ако на човека му е трудно да събира урина за едно денонощие, може да го направи само с кръв. Такъв например е в лаборатории Цибалаб и струва 8.10лв. В Рамус е 10лв и е за кръв и урина.

Ако решите да го правите и представите резултата пред ТЕЛК/НЕЛК, задължително заверете изследването в лабораторията с подпис и печат и посечете в молбата, че искате да бъдете освидетелствани и за ФУНКЦИОНАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ по част-9, раздел-19, т.5 от НМЕ. Ако същият тест бъде описан и в амб. лист от нефролог или ОПЛ, най-добре.

# 407
А дали сега, след като съм вече подала жалбата към НЕЛК и не съм го представила към ТЕЛК мога да го добавя?

# 408
Не, за съжаление. НЕЛК гледат единствено представеното пред ТЕЛК и се произнасят дали експертизата, във вида в която е получена, е извършена правилно и по устав.

Ако процентът отново е нисък и нереален, след няколко месеца може да подадете нова молба за преосвидетелстване (пред ТЕЛК) и влошено състояние, като прибавите и резултат от този тест.

# 409
Много Ви благодаря, мисля че трябваше да минат 6 месеца за ново подаване пред ТЕЛК.

# 410
Не съществува такъв срок, поради простата причина, че никой не знае човек кога ще се разболее или влоши.

Затова може да подадете веднага след излизане на решението на НЕЛК, ако и не е във ваша полза.

Това е порок на самия процес на обжалване. Ако НЕЛК имаха правомощията да разглеждат нови доказателства и/или нови заболявания, тези повторни заявления към ТЕЛК нямаше да ги има и всичко щеше да се решава на втора инстанция. Но след като не може, пуска се наново. То и вие нямате вина, че лекуващите ви лекари не са ви пояснили за тази глава от НМЕ за функционалните заболявания на бъбреците.

Така е в България... всеки трябва сам да се оправя, че да върши работата и на другите също...

# 411
Здравейте, получих 48 % и сега ще обжалвам в НЕЛК. Искам да попитам, ако получа отново същият процент и реша да подавам за влошено състояние като добавя и нови прегледи, който не бях направила при първото подаване мога ли да ползвам част от старите документи, които ще са още в срок или трябва да правя всички прегледи на ново?

# 412
  • София
Подадох електронно за преосвидетелсване , но една седмица преди изтичане на ЕР. Ясно ми е, че ще има прекъсване. Забравих да кача и производствената характеристика. Заявлението е със статут "за потвърждение". Колко време минава за да е със статут "за разпределение", за да мога да кача пропуснатият документ?

# 413
Заявлението е със статут "за потвърждение". Колко време минава за да е със статут "за разпределение", за да мога да кача пропуснатият документ?
Според мен и дори да е разпределено доже да си качите липсващите документи. Дано да не Ви подведа

# 414
  • Пловдив
Скоро имаше дискусия по темата.
Полезна информация за тези, които трябва сами да си я попълнят.

Как се попълва производствена характеристика

https://otgovori.info/proizvodstvena-harakteristika/?fbclid=IwY2 … hDFtjGbi6bBPXHFEw

# 415
Скоро имаше дискусия по темата.
Полезна информация за тези, които трябва сами да си я попълнят.

Как се попълва производствена характеристика

https://otgovori.info/proizvodstvena-harakteristika/?fbclid=IwY2 … hDFtjGbi6bBPXHFEw

Благодаря за линка. Аз три седмици вече чакам за производствената характеристика. Жалко.

# 416
Досаждайте им, да се размърдат.

# 417
Моля ви,спешно ми е...кажете какво съдържа направлението на ЛЛ до ТЕЛК?Качват ли се документи от ЛЛ?Ако някой има бланката издадена от ЛЛ ,нека ми я прати..като силует,без инфо...

# 418
Моля ви,спешно ми е...кажете какво съдържа направлението на ЛЛ до ТЕЛК?Качват ли се документи от ЛЛ?Ако някой има бланката издадена от ЛЛ ,нека ми я прати..като силует,без инфо...
Направлението от лл е по електронен път.
На бланка не съм го виждала, но описа накратко всичко които се съдъпжа и в епикризите....поне при мен беше така. Също така взех и етапна епикриза от онкодиспансера в който се лекувам...

# 419
Благодаря При мен ..пълен кошмар с ЛЛ.

Общи условия

Активация на акаунт