ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 31 045
  • 940
  •   1
Отговори
# 855
Lady12 За да видите дали е влязло в сила, може да влезете в ССЕВ с ПИК на НОИ.

# 856
Поправете ме ако съм в грешка - когато се подават документите за ТЕЛК, амбулаторните лостове и етапните епикризи се дават оригиналите ( като е добре, да си направим от тях по едно копие, защото има случаи на загубени документи), а от епикризите се дават копия, като на тях трябва да пише 
" вярно с оригинала"?
Някъде четох, че освен написано вярно с оригинала, трябва копието да е заверено и с печат от личния лекар!
Ще помоля тези от вас, които скоро са подавали документите да уточнят, на кое се дава оригинал и на кое копие и дали копието ще трябва да е заверено от джипито!
Че на мен скоро ми предстои да подавам документите и ако не съм наясно, ще съм в голяма чуденка.

# 857
Поправете ме ако съм в грешка - когато се подават документите за ТЕЛК, амбулаторните лостове и етапните епикризи се дават оригиналите ( като е добре, да си направим от тях по едно копие, защото има случаи на загубени документи), а от епикризите се дават копия, като на тях трябва да пише 
" вярно с оригинала"?
Някъде четох, че освен написано вярно с оригинала, трябва копието да е заверено и с печат от личния лекар!
Ще помоля тези от вас, които скоро са подавали документите да уточнят, на кое се дава оригинал и на кое копие и дали копието ще трябва да е заверено от джипито!
Че на мен скоро ми предстои да подавам документите и ако не съм наясно, ще съм в голяма чуденка.
Аз подадох,всичко копие,а личния лекар сложи печат  и вярно с оригинала.Това ,защото подадох по куриер Ако отидеш лично,може пред тях да напишеш,вярно с оригинала Но оригиналите остават при теб,задължително.Научих и друго,ако снимаш  с цветен принтер,няма разлика оригинал-копие.

# 858
В хасковския ТЕЛК приемат само оригинали, друго не признават. Затова отвсякъде искаме по два броя, епикризи, амб. листове, всичко.

# 859
  • Добрич
Първия път подадох само копия.

Сега за преосвидетелстване съм сканирала всичко и подадох  през  Системата за медицинска експертиза.

Да, вярно е, че цветните копия са почти неразличими от оригиналите.

# 860
  • София
Само копия, никакви печати, никакви вярно с оригинала.

# 861
Вярно е че цветните копия излизат много сполучливо, но на мен примерно в ДСП не са ми приемали цветно копие на документ за доходи, когато съм подавала за детски надбавки. Искам да кажа, че изобщо не навсякъде приемат цветни копия

# 862
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз подавах електронно, сканирани документите. По дявoлитe, всичко им е на един клик, за да го проверят.

# 863
Дали работещите там разбират от кликове? Преди да въведат електронното подаване, жената която приемаше документите пишеше с един пръст на компютъра, толкова бавно и тегаво.

# 864
В хасковския ТЕЛК приемат само оригинали, друго не признават. Затова отвсякъде искаме по два броя, епикризи, амб. листове, всичко.
Сигурна ли си?
НЕЛК съветва да НЕ се представят оригинали на мед. документи. Сигурно е дала указания и на ТЕЛКовете, а хасковския ТЕЛК на своя глава не приема документите на хората, ако не са оригинали?
https://www.nelk.bg/osvidetelstvane-po-me-telk

# 865
  • Добрич
Вярно е че цветните копия излизат много сполучливо, но на мен примерно в ДСП не са ми приемали цветно копие на документ за доходи, когато съм подавала за детски надбавки. Искам да кажа, че изобщо не навсякъде приемат цветни копия

Стана ми интересно, че са чак толкова проницателни...Те разбраха, че е цветно копие и искаха оригинал или си помислиха, че е оригинал и поискаха черно-бяло копие.

Или ти им каза, че е цветно копие?

По принцип в АСП се носят оригинални документи, докато в ТЕЛК копия. Моите копия първия път си бяха черно-бели.

# 866
Днес подавах в АСП.Поискаха ми копия на всички документи.На две съседни гишета ми поискаха по едно копие на ТЕЛК...така че, оставих две..
За кликове и електронна комуникация,въобще не ми се коментира ...
Контингента на 90%,не можеше да държи химикал...излезе служителка и им попълни документите.Имаше радостни възгласи,че се справиха с подписа...
Кой служител ще е мотивиран,да работи електронно...и кому е нужно

# 867
Сигурна ли си?
НЕЛК съветва да НЕ се представят оригинали на мед. документи. Сигурно е дала указания и на ТЕЛКовете, а хасковския ТЕЛК на своя глава не приема документите на хората, ако не са оригинали?
https://www.nelk.bg/osvidetelstvane-po-me-telk

Винаги когато съм подавала са искали оригинали, ксерокопия въобще не приемаха, връщаха ги. Те са уникални, подаваш за влошено състояние след сърдечна операция, задължават те да лежиш в очно, щото видиш ли първия ТЕЛК бил очен, че в момента нямаш влошаване на очите не ги интересува и за очите нищо не слагат. Добре, че направиха на случаен принцип. Заради тях се отказах от придружаващите и взех 50 пожизнено, да не се разправям.

# 868

Стана ми интересно, че са чак толкова проницателни...Те разбраха, че е цветно копие и искаха оригинал или си помислиха, че е оригинал и поискаха черно-бяло копие.

Или ти им каза, че е цветно копие?

По принцип в АСП се носят оригинални документи, докато в ТЕЛК копия. Моите копия първия път си бяха черно-бели.

Там където работех тогава, ми изпратиха сканиран документа, тъй като счетоводството на фирмата е в София и да не се губи време .Извадих цветно копие и подадох, но категорично ми отказаха да го вземат. Искаха оригинален документ и съответно изчаках по пощата да ми го изпратят.
Проницателни са били. Аз не съм казвала нищо.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 13:04 от Barabidi

# 869
  • Добрич
При положение, че документите могат да се подадат и онлайн и НЕЛК съветва да се подават копия, какви оригинали търсят?... Тези комисии плачат за жалба. Явно мислят  че службите са им "бащиния"  и могат да правят каквото си искат...

Общи условия

Активация на акаунт