Приятелски съвети - да се преместя ли с детето?

• 3 599
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Само причината, че там радко изписват антибиотици, за разлика оттук (е, зависи на какъв доктор попаднеш де, дъщеря ми за 15 години да е била 4-5 пъти максимум) е достатъчна причина да заминеш Simple Smile
Шегувам се, ама тук наистина прекаляват с това. Хем нашата педиатърка не дава веднага Аб, 1-2 пъти изписа, ама аз на своя глава не дадох и детето се оправи без. Изобщо, колкото може повече без АБ най-добре. Най-големия проблем е резистентността и че хиляди хора ежегодно умират от инфекции, които са напълно лечими с антибиотик, обаче поради факта, че организмите им са станали резистентни към антибиотиците не могат да се лекуват адекватно с инфекцията и умират.
Изобщо, гледайте да минете без антибиотик, особено, ако инфекцията е вирусна (в началото), защото няма смисъл - АБ действат на бектериите, а не на вирусите.
И не давай температуропонижаващо при всяка температура. Знам го от лекари, включително и от собствен опит. Така вредите на децата, дъщеря ми съм я държала  до 39,5 без нищо. Не мога да изброя пътите, в които е вдигала Т и след няколко часа ѝ няма нищо.
Щом детенцето е болнавичко, дори може да му се отрази и положително. Ако е с респираторен проблем знай, че София е един от най-мръсните градове по качество на въздуха.
Другият + е, че ще сте в къща.На мен много ми се иска да се махна от панелките в къща Simple Smile
И да, Великобритания е в Европа все пак, не е Канада или САЩ.
Пък и детето е малко, на 4г ще научи бързо английски, не е да му е трудно в училище.
Тук в собствено жилище ли сте?

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 15:13 от Светулчица

# 16
  • София/Севлиево
Аз бих заминала.Не е чак толкова трудно да стигнеш  до лекар(сестра ми живее в Лондон и е с 2 деца,та знам за какво иде реч)...

# 17
Здравеопазването в Англия е наистина голям минус, но все пак, не го мисли толкова, ами отивай при мъжа си. Много сте млади, за да се разделяте така.

# 18
...Мъжът ми работи в Англия за 2 месеца там и 1 тук...
А по принцип с какви планове замина? Да се устройва там или като нещо временно?
Този режим на работа 2 месеца в Англия и 1 в България ще се запази ли или ще работи вече само в Англия, ако се преместите вие с детето?

# 19
Англия е една прекрасна държава ,ако я оцениш .Живяла съм в САЩ , Англия, Испания, Румъния,(заради работа ми),забравих да допълня Турция където съм в момента.Проблема на повечето Българи в Англия идва че не знаят английски.Специялно аз никога не съм имала проблеми за доктор, защото знам какво да говоря ,как да обясня симптомите си ,за да ме приемат че имам нужда от лекар.Ако това ти е притеснението?А ,иначе предимството е евтината храна и дрехи и образование.

# 20
Приемете приключнието и спрете да се притеснявате за всяка дреболия.
Детето ви не е хронично или сериозно болно. Много нашенци в чужбина се консултират онлайн с лекари. Носят си лекарства или им пращат близки и приятели. Не е нужно при всяко боледуване да бодете детето! Вие правите боледуването още по-стресово.

Не е работа така - разделени с месеци - ще си прецакате семейството.

Давайте и малко по-ентусиазирано и без толкова страх!

# 21
Представям си британец да каже "Добре, че ще живея в България, че да ползвам техните здравни услуги" Blush

# 22
Когато отидеш в Англия ще откриеш, че хората оцеляват и без всяка седмица да си правят пълна кръвна картина и да се тъпчат с антибиотици. Ако имате нужда от лекарства ще ви изпишат, не се притеснявайте. Не е имало случай племенницата ми, да не е била добре и да не са я прегледали в рамките на деня. Лекарствата за децатата са безплатни. Просто всичко е по-различно. Системата е друга, не е идеална.
Не знам как може изобщо да има такава дилема, дали семейството да е заедно, както трябва и да бъде, или да се виждате от дъжд на вятър.
Трябва обаче да видите, как стоят нещата със статута при вас. Не е толкова лесно вече. И ще става все по-трудно.
Успех, не се страхувайте, но се въоръжете с търпение,  има доста стъпки, които трябва да извървите.
От април 2025  има и нови правила:
https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/united+kingdom

# 23
  • Paris, France
Не знам. С дете навсякъде е трудно. Здравната им система е далече от перфектна и даже неприемлива в някои отношения, но за млад, сравнително здрав човек не е много тежко. Спешната им помощ е на ниво.

Синът ми се роди в Англия и силно недоносен - 1110г. Няма никакви увреждания или хронични заболявания, породени от недоносеност и грижа. На техните лекари, медицински сестри и акушерки ще съм благодарна докато склопя очи. Перфектна очна профилактика и го следяха всяка седмица специалисти, после всеки месец.

Правила съм си кръвни изследвания, но трябва рецепта от частен лекар, а такива са рядкост извън Лондон и големите градове.

Ние се изнесохме и дойдохме във Франция малко преди малкият да навърши година заради уж по-добро образование и здравеопазване. Сега не мисля, че е много по-добро, но вече сме тук отдавна.

Ако напуснеш работа в България ще можеш ли лесно да си намериш работа ако не ти хареса в Англия?

Има негативи с деца. Според мене трябва да помислиш ще работиш ли и ако да, кой ще гледа детето. На мене преди 20г ми искаха £300 седмично за ясла, която беше в Holborn, в едно мазе и на 5 спирки с метрото от дома ни на Victoria. Ясли и ДГ няма или са много скъпи.

В голям град ли сте? На село или в малко градче не бих отишла. Трябва ви кола и почти няма чужденци. Била съм по такива места на двуседмични командировки и се депресирах на третия ден.

Повечето къщи са много зле изолирани и доста студени по европейския стандарт, а с дете трябва да е отоплено. Гледайте да има парно на газ! Разликата в сметката е умопомрачаваща.

Бащата ще може ли да помага с детето или като работи, работи дълги часове и без почивен ден? Имате ли приятели, познати в населеното място? Вече те питаха, но знаеш ли английски? Работила ли си някога там? Харесваше ли ти там като ходете на гости?

# 24
Обикновено хора, които никога не са живяли в чужбина казват с лека ръка “Заминавай! Не го мисли!”
Аз не бих съветвала никой родител да тръгва с детето си някъде, където нито знае език, нито има бегла представа от системата.
Знам, че ще кажете “То пък всички с език сте отишли”, но разликата между едно семейство с език и такова без е огромна. Първо да тръгнем от там, че езика ти дава сигурност - разбираш, можеш да говориш, можеш да прочетеш и да се информираш ако не знаеш; дава ти сигурност и увереност; дава ти независимост - нямаш нужда да търсиш този и онзи за превод; дава ти възможности за работа и не на последно място околните те възприемат различно. Личният пример за детето особено в градинска възраст е много важен!
И на мен ще ми е интересно да чуя отговорите на въпросите.

# 25
  • София
Да, аз съм в подобна ситуация, само че още по-тежка. Бих се преместила веднага при мъжа си, но за момента нямаме тази възможност. Не разбрах дали говориш английски, но и да не говориш, със сигурност там можеш да почнеш курсове. Детето е още малко и ще научи езика без проблем. Мъжът ти вече има работа, предполагам, че вече е свикнал на живота там. Изобщо не виждам какво се колебаеш. За кръвни изследвания и антибиотици мисля като останалите.

# 26
Значи се страхуваш, че няма да изследваш детето си пожелание и няма да го тъпчеш с АБ, а не се притесняваш как живее там твоят мъж, добре ли му е да е сам, да няма с кого две думи да каже след работа? Пълно неглижиране на партньора ти. Или неговата роля е да праща пари само? После защо си хващат нови жени мъжете в чужбина.

# 27
Лаборатория на всеки ъгъл и антибиотик на поискване за детето стещу семеен живот с двама родители плюс бонус - английски език?
Несериозно е, темата е пързалка.

# 28
Само причината, че там радко изписват антибиотици, за разлика оттук (е, зависи на какъв доктор попаднеш де, дъщеря ми за 15 години да е била 4-5 пъти максимум) е достатъчна причина да заминеш Simple Smile
Шегувам се, ама тук наистина прекаляват с това. Хем нашата педиатърка не дава веднага Аб, 1-2 пъти изписа, ама аз на своя глава не дадох и детето се оправи без. Изобщо, колкото може повече без АБ най-добре. Най-големия проблем е резистентността и че хиляди хора ежегодно умират от инфекции, които са напълно лечими с антибиотик, обаче поради факта, че организмите им са станали резистентни към антибиотиците не могат да се лекуват адекватно с инфекцията и умират.
Изобщо, гледайте да минете без антибиотик, особено, ако инфекцията е вирусна (в началото), защото няма смисъл - АБ действат на бектериите, а не на вирусите.
И не давай температуропонижаващо при всяка температура. Знам го от лекари, включително и от собствен опит. Така вредите на децата, дъщеря ми съм я държала  до 39,5 без нищо. Не мога да изброя пътите, в които е вдигала Т и след няколко часа ѝ няма нищо.
Щом детенцето е болнавичко, дори може да му се отрази и положително. Ако е с респираторен проблем знай, че София е един от най-мръсните градове по качество на въздуха.
Другият + е, че ще сте в къща.На мен много ми се иска да се махна от панелките в къща Simple Smile
И да, Великобритания е в Европа все пак, не е Канада или САЩ.
Пък и детето е малко, на 4г ще научи бързо английски, не е да му е трудно в училище.
Тук в собствено жилище ли сте?

Не са резистентни хората, а бактериите. Няма значение дали някой не е приемал антибиотик през живота си, макар че е сигурно, че е - през храната.

# 29
Началото на декември  в друга тема сте писали, че живеете в Дания и временно сте в България

Общи условия

Активация на акаунт