Вторична аменорея

• 369
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, момиче на 18г съм, от края на месец август нямам цикъл, свалих около 4 кг, преживях също така доста стрес, и от тогава нямам цикъл, ходих на всякакви лекари и всичко с хормоните ми е наред. Предписаха ми 5 дни да пия Регулон, за да ми предизвикат цикъла, а след това от първия ден на цикъла да започна Белара. Не ми се иска да започвам Беларата, какво бихте ме посъветвали вие, да изчакам ли да видя дали отново менструацията ми ще се оправи или да я започна? От миналата година имам нередовна менструация, но 4 години преди това всичко винаги ми е било точно.

# 1
Слушайте си лекарите.

# 2
Щитовидната проверявана ли е? Ядеш ли достатъчно въглехидрати?

# 3
Може ли да пуснеш резултат от изследванията да видим кои хормони са ти наред ?

# 4
Щитовидната проверявана ли е? Ядеш ли достатъчно въглехидрати?

Проверявана е, всичко е наред, бях изключила въглехидратите преди около 3 месеца.

# 5
Само едно ТСХ нищо не значи, това хипофизен хормон, щитовидните са Т3 и Т4 и те трябва да не просто в норма, а над средата на границата. Половите ти хормони са в норма, но ми изглеждат малко ниски. Има тема за разчитане на полови хормони в проблемно забременяване ако не се лъжа беше, там пише една дама denis , която много разбира и може да те насочи правилно, намери темата и питай там е моя съвет.
Спиране на въглехидрати или прием на много малко такива може да е причина за спиране на цикъл.

# 6
А колко килограма си? Колко ти е ИТМ?
Нали знаеш, че ако си с поднормено тегло, това се отразява на менструацията?

# 7
Каква е причината за изключване на въглехидратите от режима на хранене на тази възраст ?

# 8
А Антимюлеров хормон пускали ли  са ти, за да се види реално яйчниковият резерв как е?
Аз на 14-15 годишна възраст заради рязко отслабване и поднормено тегло нямах цикъл близо година. Тогава времената бяха такива проблемни, че никой не се сети да ме заведе на лекар и някак си като започнах да се храня, цикълът се възстанови. Ти храниш ли се? С какъв ръст и колко кг. си?

# 9
Авторката "изчезна"... А проблемът, който е описала, е изключително рядък и сериозен (сериозен в смисъл, че поне аз обяснение и лечение не намерих с години). И то на 18г... мен ме изтряска на 28.

# 10
И успя ли да решиш проблема и как?

# 11
Спрях леките упражнения вкъщи и ходенето на фитнес 2 пъти седмично и то само за разтоварване. Намалих яйца, млечни, месо, ядки и др. за сметка на не толкова хранителни неща. Загубих тонуса и енергията си. Отне ми 4 години да имам сравнително редовен цикъл.
Но! Това не е съвет към никого!!! Първо: лекарите също не могат да кажат дали това не е чисто съвпадение. Второ: моя организъм беше свикнал на постоянен (психически) стрес. Реално възвръщането на цикъл и овулация се случи, когато пак си бях "на педал" постоянно. Трето: Беше отчаяно решение (лишено от всякаква логика) да се "лекувам" така, просто поради липса на каквато и да е друга предложена алтернатива.
Въпреки всичко - описаното е хипоталамична аменорея, което във всички случаи е извънредно рядко срещано, ако беше обичайна реакция на организма на жените - човечество нямаше да съществува.

# 12
Авторката я няма да отговори на въпросите ни, но моят съвет е да се изследва Аmh ( Анти- Мюлеров Хормон) и да се насочи към замразяване на яйцеклетки. При мен вторичната аменорея се случи след загуба на бременност и от тогава съм на хормоно заместителна терапия за поддържане на редовен менструален цикъл.

# 13
Авторката я няма да отговори на въпросите ни, но моят съвет е да се изследва Аmh ( Анти- Мюлеров Хормон) и да се насочи към замразяване на яйцеклетки. При мен вторичната аменорея се случи след загуба на бременност и от тогава съм на хормоно заместителна терапия за поддържане на редовен менструален цикъл.

Здравейте, тук съм, поради ангажименти тези дни съвсем забравих за всичко. Всъщност не се храних много през тези месеци, в момента ям всичко и въглехидрати, и мазнини, както си трябва, предполагам е от този целия стрес и недохранване, от около 53 стана 49 кг, което със сигурност е оказало роля, благодаря на всички за съветите и препоръките другата седмица съм на лекар за още едно мнение, но днес ми дойде, с Регулона, една близка ми сподели за същия проблем, точно поради поднормено тегло, и при нея, както при една от вас всичко се е оправило след нормализиране на храненето и намаляване на стреса☺

# 14
Може да пробвате с витекс.

Общи условия

Активация на акаунт