Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 102
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 285
Hristinal А на мен явно може /поне според онколога при второто мнение/, но не ми изписват - от химията да си чакам да спре. Вие на каква възраст сте? Аз съм на 49г., и да не би да си мислят, че бързо ще се случат при мен нещата, да, но това не е ясно, защото си ми е редовен и нямам никакви аномалии за момента.
Не знам какво да правя. При положение , че лекуващия ме онколог не е съгласен да ми изпише аз няма какво да направя.
Сега на 20 Февруари имам час при доц. Консулова, ще видя и тя какво ще каже, и ако трябва ще се преместя там , където лечението ще съвпада с нейната препоръка.
При мен няма да има операция.

Calm - хирурга кзва веднага, онколога казва - той ще си спре от химията - но дали, и кога - изглежда като да не е толкова важно,  а думите на хирурга бяха, че е "животоспасяващо " при мен.

Marcian - няма да му казвам името, аз приемам че може да е пресилил нещата /хирург е....обича да реже/, но беше доста категоричен за необходимостта от спиране /разбира се с медикаменти, той за да засили ефекта на думите каза, ако трябва режете/.
За хормоните си има инжекции и вече ако се окаже че е генетично тогава може да се предприиемат мерки. т.е. да си направя генетични тестове ли препоръчвате? И това не ми е казвано все още от онколога, аз от форума разбрах за това, но все още не съм съвсем наясно.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:09 от Vitska Elia 772208

# 286
Бях на 44, когато дойде ракът. Извинявам се, но защо няма да има операция? Колко вливки още остават? Може би очакват да спре след следващата, например. Обърках се,.често казано. Може ли напомняне на случая!

# 287
  • Варна
Vitska Elia,за да ти изпишат инжекцията,трябва да минеш пак на комисия,поне тук е така.Като отидеш на 20,задължително питай и ако трябва си я купи.Резелигото е около75 лв.Отначало,аз мислех,че хормоналната терапия не е толкова важна,но се оказа,че не е така.При рецидив в 4стадий(поне за него знам)първо сменят хормоналната терапия.И познавам вече две жени,които след няколко линии на лечение и рецидиви,ги оставят само на хормон(Летрозол,Екземестан,Анастрозол,Фазлодекс)и ремисии.

# 288
Ще споделя и моя опит.Дъщеря ми е с хормонозависим,ХЕР -.,Първото нещо ,с което стартира лечението и беше Золадекс.И до днес.И по време на 16 вливки химио,33 седмици лъче...само двата месеца,около мастектомия та бяха прекъсването на Золадекс.Тя е с отрицателни тестове за генетични мутации.Към този момент не препоръчват хирургично отстраняване на яйчници.За съжаление,там не следят с ехограф,но ще го прави тук.
Подкрепям мненията преди мен,има ли хормонална зависимост,тези инжекции са първо средство на избор.
Като казвате,че няма да има операция,може би имате предвид хистеректомия?

# 289
Бях на 44, когато дойде ракът. Извинявам се, но защо няма да има операция? Колко вливки още остават? Може би очакват да спре след следващата, например. Обърках се,.често казано. Може ли напомняне на случая!

След биопсията /но преди ПЕТ скенера за стадиране/ плана беше 4 химии, операция и още 4 след това.
Сллед ПЕТ скенера стадия ми стана IV - ти , метастази в костите, вкл. и един счупен прешлен. Тогава след ПЕТ скенера и онколога и хирурга ми казаха че операция няма да има. Сега на практика съм на едно вливане на Kadcyla  на нея за момента не съм направила реакция на непоносимост , плана е след 4-га вливка да ми направят обикновен скенер, и след това ще преценят колко още химии /поне на този етап не са ми казвали на мен/. Според хирурга трябва да са ми поне 8, за след това дори още не сме и говорили, защото аз доста главоболия им причиних с тази моя непоносимост към първите два препарата /Доцетаксел и Паклитаксел/.

Нед 2, но при вас е Хер-, при мен Хер + - ето тук искам да разбера каква е разликата в протокола за лечение. И аз смятам, че ми е много важно хормоналното лечение. Под операция /извинете че не съм уточнила / става въпрос за РМЖ лява. Няма да оперират гърдата.

Alatea - и аз мисля така, само още нямам смелост да взема медикамент без одобрението на лекуващия ме онколог. По-скоро първо ще го сменя. Не знам дали мога да го направя още преди да чакам тези 4-ри вливки и скенера за проверка.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:28 от Vitska Elia 772208

# 290
Хм. На базата на моя опит и стъпките, които предприех тогава. Първо съветвам да отидете на гинеколог, ако не сте били в близките 3-6 месеца. После с мнението на гинеколога и на хирурга да отидете при лекуващия онколог за да обсъдите с него мненията на другите двама специалисти. Така заедно с онколога, който е водещ при нас, ще го измислите, според мен.

# 291
  • Варна
Vitska Elia,не си ме разбрала.Питай онколога и ако решат да ти изпишат,тогава го купи,защото за одобрение от ЗК,се чака около месец.А и без рецепта не знам,дали ще ти даде някой.Ние купихме с решение на комисията.Консулова най добре ще те посъветва.

# 292
Hristinal А на мен явно може /поне според онколога при второто мнение/, но не ми изписват - от химията да си чакам да спре. Вие на каква възраст сте? Аз съм на 49г., и да не би да си мислят, че бързо ще се случат при мен нещата, да, но това не е ясно, защото си ми е редовен и нямам никакви аномалии за момента.
Не знам какво да правя. При положение , че лекуващия ме онколог не е съгласен да ми изпише аз няма какво да направя.
Сега на 20 Февруари имам час при доц. Консулова, ще видя и тя какво ще каже, и ако трябва ще се преместя там , където лечението ще съвпада с нейната препоръка.
При мен няма да има операция.

Calm - хирурга кзва веднага, онколога казва - той ще си спре от химията - но дали, и кога - изглежда като да не е толкова важно,  а думите на хирурга бяха, че е "животоспасяващо " при мен.

Marcian - няма да му казвам името, аз приемам че може да е пресилил нещата /хирург е....обича да реже/, но беше доста категоричен за необходимостта от спиране /разбира се с медикаменти, той за да засили ефекта на думите каза, ако трябва режете/.
За хормоните си има инжекции и вече ако се окаже че е генетично тогава може да се предприиемат мерки. т.е. да си направя генетични тестове ли препоръчвате? И това не ми е казвано все още от онколога, аз от форума разбрах за това, но все още не съм съвсем наясно.
На 41 г. съм. Думите на Тимчева бяха, че някои нейни колеги чакат цикълът да спре от химиотерапията, но понеже съм млада, тя не очаква това и препоръчва золадекс. Антонов каза, че се презастраховам, а Арабаджиев, че има по-скоро протективна функция (използва се при жени, които след ХТ ще опитват да забременеят, не знам на какъв принцип). Избрах на нея да се доверя. За операция ми се струва доста крайно, ако няма някакви допълнителни индикации за това, като генетичния тест за BRC1 и 2. Защото тези инжекции подтискат функцията на яйчниците. Аз съм с Хер 2 low (тоест не е напълно негативен)
Допълвам: сега видях, че хирургът е използвал просъо е преувеличил Simple Smile

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 19:21 от HristinaI

# 293
  • Добрич
Интервю от днес с проф  Дудов
Цитат
Дезинформацията залива пациентите с онкологични заболявания през всякакви мрежи и канали и понякога тя взема не по-малко жертви от самата болест. Това заяви проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД) и медицински директор и началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост на събтие по повод предстоящия Световен ден за борба с рака 4 февруари. Дудов посочи, че тази година Международният съюз за контрол на рака (UICC) има специална инициатива за борба с дезинформацията, която цели разбиването на някои митове относно онкологичните заболявания.

"В ежедневието си и комуникацията с болните вече съм на прага на силите си да обяснявам, че захарта няма никакво отношение към рака. Нито захарта, нито приемът на витамин B12, нито приемът на минерална вода. Освен че когато тотално се спре захарта на едно човешко същество, която храни мозъка, намаляват когнитивните възможности, хората стават по-нервни, обърква се ритъмът на сън и бодърстване и това нанася щети, които са доста глупави", посочи проф. Дудов.

Той коментира, че подобни източници на дезинформация са форуми с наукообразна форма на изразяване, но има и хартиени издания, които са предпочитани от по-възрастните хора. В тях могат да бъдат срещнати препоръки за още по-старшни лишения като това да не се консумира месо и още по-драматични ограничения, които по думите му правят пациентите "неподходящи като партньори на лечението". Той обясни, че дараматичните промени в начина на живот водят до анемии, влошават някои показатели на пациентите, което пречи да се започне лечението.

В кампанията срещу дезинформацията на UICC се поставя специален акцент на това, че онкопациентите могат да правят физиотерапия, могат да влизат в минерални води, че B12 не стимулира рака и че могат да ядат захар.

# 294
  • Sofia
Вела, благодаря за споделянето! Относно захарта, д-р Георгиев - завеждащ отделението по лъчетерапия към Софиямед, казва същото. Захарта е храна за мозъка, ако я спрем, това няма да е добре за нас. Ако ви се дояде торта-яжте, ако ви се допие кола-пийте.
 Много пациенти прибягват до крайни мерки, когато чуят диагнозата, което е напълно нормално. Важното е, каквито и промени да се правят, първо да проверят достоверни източници и специалисти.

# 295
  • София
Ето статия, в която на достъпен език е обяснено за захарта и рака. Ако някой не знае английски, може с google translate да си я преведе, но най-общо - няма научни доказателства, че захарта сама по-себе си води до рак, здравите клетки се нуждаят от глюкоза колкото и раковите клетки, по-скоро употребата на много захар (и тук визират добавена захар в напитки, десерти и т.н., не плодове или сложни въгрехидрати като зърнени, картофи, ориз) води до затлъстяване, което води до възпаление в организма и повишени хормони, което вече води до 13 вида рак. Идеята е здравословен начин на живот, за да не се стига до затлъстяване, като десертите да са отвреме-навреме,, а не постоянна и голяма част от диетата ни, но не и абсолютно изключване на всякакви въгрехидрати, защото това ще доведе до пациенти, които няма да се справят с лечението, за което им трябва енергия:
https://news.cancerresearchuk.org/2023/08/16/sugar-and-cancer-wh … you-need-to-know/
С две думи - не приемайте думите на проф. Дудов като извинение сега да набивате торти на провала, но и няма нужда като аскетични монаси да живеете. Grinning

# 296
Има и хора водили здравословен начин на живот, и пак са се разболяли.
Ние трябва да правим всичко възможно да се хваним добре. Останалото е Божа работа...

# 297
Добро утро момичета!
Отдавна се каня да ви попитам,дали сте чували за хормонална криза при новороденото...
Допускам че повечето от вас са майки ,други и баби...

# 298
  • София
Естествено, че има - аз. Joy
Поне през последните 10-15 преди да се разболея, преди това не спортувах, пушех, пиех и ядях каквото ми падне, промених се покрай бременността и детето..
Причините са комплексни и не зависят само от здравословния начин на живот, той може да е 1 или 10%, никой не знае точно, няма да забравя как един от лекарите във ВМА, като го попитах след операцията за начин на живот, хранене и т.н. какво да правя отговори - ти нали си виждала гъркините, доста от тях са дебели, а имат най-нисък процент на заболеваемост на рак на гърдата на Балканите, защо мислиш е това - ей затова - и направи жест как някой си върти синджирче на пръста (тоест, спокойни са). Дали е вярна тази статистика нямам идея, но е факт, че дълго преди и двата рака имах хроничен стрес.

Неда - какво имаш предвид - изтичане от гърдите на секрет при новородено - да, случва се и е нормално, ако за това говориш?

# 299
Добро утро момичета!
Отдавна се каня да ви попитам,дали сте чували за хормонална криза при новороденото...
Допускам че повечето от вас са майки ,други и баби...
Едно от децата ми беше с подути гърди. Това ли имаш предвид? Спаднаха след 1-2 седмици може би. Бях чела, че ако правиш масаж с лавандулово масло, и то може да причини такъв ефект.

Общи условия

Активация на акаунт