Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 166
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 675
По-добре ли е да се избере онколог от града /Варна/ и после да се даде за второ мнение при някой от споменатите в София предполагам? Ако онколог от София назначи лечение, то може ли във Варна се провежда? Всъщност онколог гръден хирург ли да търсим или само онколог? ИХХ е правена при д-р Влахова, трябва ли да носим стъклото и при още някой и къде?

# 676
Ерос,онколог е лекаря терапевт,на по късен етап ще ви е нужен хирург.Предполагам,че по-скоро ще успеете да запазите час във Варна,а после първия удобен в София (за второ мнение). Всъщност,може би ще ви насочат момичета за онлайн консултация,може и по -бързо да стане.В общи линии, онколога не взима сам решения,той ще ви представи пред онкокомисия и тя ще излезе със становище.Но вие ,трябва да изберете онколога -лекар на който да имате доверие.
Стъклата могат да се пращат и по куриери,ако държите на второ мнение.

# 677
  • Варна
Ерос,др.Вълкан Иванов изпраща хистологиите в Терапията при доц.Калчев.Нашето второ мнение също беше при него,след препоръка от форума.Минете във Варна комисия и тогава,вземете второ мнение,ако смяташ да се лекуваш тук.По бързо ще стане.Най важното е да те стадират.Не вярвам,само с ямр на гърди,при голям тумор и високо Ки67,да назначат лечение.Изчакай с хирурга.Той също първо ще те изпрати на онколог и така губиш време.Можеш за Цонев и онлайн да запишеш час.Другия вариант е,утре е комисията,отиваш сутринта на регистратура и питаш дали можеш да минеш на преглед при доц.Димитрова,за да минеш комисия.Ако е там,няма да откаже.Носи всички документи.На Калчев патолога,мога да дам телефон.

# 678
  • Sofia
Ерос, момичетата са ти казали всичко. Само допълвам, че да, няма проблем терапията да е назначена от комисия различна от тази в която болница се реши да е лечението. Има пациенти, които започват лечението в една болница и после се местят ( по различни причини). Както и всеки етап от лечението - химиотерапия, операция, лъчетерапия, хормонална терапия може е на различни места. Избора е на пациента.
Имай предвид, че всеки лекар си дърпа лечението да е в неговата болница, заради клиничната пътека. Избора си остава в пациента.
Основно разликата в лечението, ако има такава в отделните онко комисии е броя на вливанията при химиотерапията.

Търсете онколог ( хирурга си е хирург ). Alatea е помогнала с имена и във Варна и в София. За София бих добавила и Д-р. Мила Петрова ( тя заедно с проф. Щерев са в болница Надежда). И Неда е права, че ще трябва да си усетите лекарят на когото да се доверите.

# 679
  • Добрич
Ерос, за лечението трябва лекар със специалност медицинска онкология. Това е различно от хирург онколог, той е за операцията (в случая д-р Вълкан Иванов).

Каквито и стъпки да следват, на всеки етап се минава на онкокомисия (мултидисциплинарен екип).

И аз мисля, че е много важно пациентът "да усети, че това е неговият доктор". Затова ако е необходимо се правят няколко консултации, за да може всеки да намери "своя лекар".

# 680
orange_flower, Герисан, Бирена мая, Маоло- всичко това в максималните дози накуп. Това успя да стабилизира майка, за да не се стигне пак до кръвоприливане. Чак доктора я даваше за пример и пращаше други пациенти, да им обяснява какво да вземат. Неговата реплика беше- храни се балансирано, от добавки нищо няма да стане🙄
Сега е на нруго по-щадящо лечение, но продължава с Маолото.

# 681
  • Варна
DZ,минахте ли комисия.Видях един протокол от окръжна и името на Калев,никъде не фигурира.Майка ти на какво лечение е.Знам,че и тя е 4ст.Сестра ми също с Герисан държи кръвните в норма.

# 682
Момичета, успокоих се. Бях на преглед  при
 д-р Валентин Иванов. Показах му топченцето, което напипах. Прегледа ме внимателно и на ехографа. Сигурен е, че е конец от операцията и се е образувала фистула. За сега само ще го наблюдава. Ако се наложи ще го маха оперативно. Гърдите са чисти. След три месеца ще се видим отново.
Радвам се на амбулаторният лист, на който пише BI-RADS-1

# 683
Ерос, при мен нещата протекоха по друг начин. След биопсията хирургът, който я взе, ме представи на онкокомисия (без мое присъствие). Последната реши първо операция. След операцията пак ме представи на онкокомисия, която реши, че трябва химиотерапия, лъчетерапия и хормонална терапия. Едва тогава потърсих онколог и минах през тези изпитания. Само за инфо, защото ми е странно как така при доказан рак няма организация от болницата за онкокомисия която да каже какво следва да е първоначалното лечение.
Orange flower, заради ниския хемоглобин пих желязо известно време, но по предписание на онколог и след операциите. При мен анемията изчезна като влязох в насилствена менопауза - сред хистеректомия. Едва тогава хемоглобинът ми се нормализира - преди това все беше на кантар вливката по време на химията - веднъж и за това ме отлагаха.

# 684
  • Sofia
Кайра, чудна новина! Пожелавам ти все добри резултати и спокойни дни!

# 685
  • Добрич
Calm, преди да посетя д-р Вълкан Иванов ходих при други двама хирурзи във Варна (в различни болници работят). И двамата ме насочиха за операция без хистология и без стадиране...  Решенията на онкокомисиите явно са такива (аз се отказах от тези операции). Когато после казах в Уни Хоспитал, че съм преглеждана във Варна, онкологът ме попита, как до сега не са ме отрязали...

Кайра, вече си спокойна, че си здрава и смело продължаваш напред!

# 686
  • София
Привет!Моля за информация относно провеждането на химио,лъче и други терапии в болница Надежда и в Токуда.Предвид ,че са частни болници какво плащахте?Налагаше ли се като сте на хт да оставате в болницата и какво струва?Плащат ли се изследванията и скенери или други неща в хода на лечение?С частните болници винаги имам едно на ум и изненади дебнат отвсякъде.Извинявам се за многото въпроси,но ми е доста притеснено къде точно да се насоча и искам да съм информирана и за финансовата част.Също така за колко време ви стана решението от онкокомисията?Много благодаря предварително на всички които ще се отзоват с инфо и ви желая много здраве и само хубави новини в темата да пишете Flowers Four Leaf Clover

# 687
Благодаря за помощта момичета, започва да ми се изяснява процедурата. Нещо за скенера ще попитам. Той задължителен ли е, преди да започне лечението? Т.е.  за онко комисията не са достатъчни ИХХ и ЯМР?

# 688
  • Добрич
Ерос, ИХХ определя вида на тумора.

ЯМР е на зона (млечни жлези и аксили).
КТ е на цялото тяло и се прави за стадиране на рака.
Или ПЕТ КТ за стадиране, защото той също е на цялото тяло.

# 689
  • Sofia
Привет!Моля за информация относно провеждането на химио,лъче и други терапии в болница Надежда и в Токуда.Предвид ,че са частни болници какво плащахте?Налагаше ли се като сте на хт да оставате в болницата и какво струва?Плащат ли се изследванията и скенери или други неща в хода на лечение?С частните болници винаги имам едно на ум и изненади дебнат отвсякъде.Извинявам се за многото въпроси,но ми е доста притеснено къде точно да се насоча и искам да съм информирана и за финансовата част.Също така за колко време ви стана решението от онкокомисията?Много благодаря предварително на всички които ще се отзоват с инфо и ви желая много здраве и само хубави новини в темата да пишете Flowers Four Leaf Clover

Даниела, аз се лекувам в Надежда. Каквото ти трябва, като информация, ще ти кажа.
В Надежда решението излиза буквално за два-три дни. Въобще не бавят.
Там ми беше химиотерапията. Нито лев не съм плащала, за нищо. Безплатни кръвни преди всяко вливане и инжекция с растежен фактор след всяко вливане. При всяко вливане те хоспитализират за три дни, ако искаш не оставаш, ако живееш в София. Само трябва да отидеш отново на третия ден да те изпишат и да ти сложат инжекцията. Ако имаш назначени образни ( при тях има само мамография и КТ ) също са безплатни. Безплатен ми беше и BRCA 1-2 теста за генни мутации. Помня, че когато отидох при тях за първи път ги попитах прав текст колко, ще ми струва лечението. Казаха цитирам: " В болница Надежда лечението за онкологичните заболявания е абсолютно безплатно".
Операцията си я правих в Софиямед и не знам как стоят нещата в Надежда.
Лъчетерапия не извършват в Надежда.

В момента съм на хормонална и таргетна терапия при тях.

Ерос, аз бях стадирана само с ЯМР. В хода на лечението ми направиха КТ на цяло тяло. ПЕТ скенер до сега не съм правила.

Общи условия

Активация на акаунт