Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 014
  • 1 166
  •   2
Отговори
# 825
Здравейте, сестри по съдба Heart
Моето гадно раче е тройно положително.
Приключих 6 химиотерапия, продължавам с херцептин инжекции и ми предстои операция на 03.04.
Моля за помощ относно болничните. До сега ми даваха от болницата, в която ме хоспитализираха. От тук нататък от ЛКК ли трябва да ми издават до постъпването за операция. След това ще имам и лъчетерапия. Търсих инфо, но се обърках. Диагнозата ми е от октомври 2024 г. И от тогава съм в непрекъснат болничен. Колко най - продължително мога да съм в болничен? По-добре непрекъснат ли да е или да има прекъсване?

# 826
  • Sofia
Alatea, благодаря ти! Аз съм с една напред. Наложи ми се до сега да си купя на два пъти. Точно в деня в който ми излезе протокола ми беше датата за поставяне. Т.е. тази, която ще взема сега, ще ми е за април месец. Точно се прибирам от инжекцията и гледам известие от НЗОК Grinning

Феникс, имаш право на непрекъснат болничен от 180 дни от ЛКК и още 180 дни с позволение от ТЕЛК. Ако направиш прекъсване, дните започват да се отброяват отначало. До кога ти е болничният от химиотерапията?

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 15:28 от Katty D

# 827
Феникс, имаш право на непрекъснат болничен от 180 дни от ЛКК и още 180 дни с позволение от ТЕЛК. Ако направиш прекъсване, дните започват да се отброяват отначало. До кога ти е болничният от химиотерапията?
До 12.03 имам болничен от последната химиотерапия.
180 дни от началото на започване на болничния ми, който беше от 09.10.24 г. Или със започване на новата година е почнало да тече нови 180 дни? И в тях вероятно влизат и други ползвани през годината?
В нета ми излезе това -

"В 180-те календарни дни се включват и дните по предхождащия/предхождащите еднолично издаден/и болничен лист/болнични листове от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина.
При това положение имате право на 180 дни годишно болнични или общо 360 дни за 2 календарни години. След изчерпването на тези 180 дни, ако едно лице отново е с временна нетрудоспособност ЛКК има право да изпрати това лице на ТЕЛК отново за удължаване на болничните.
Трябва да бъдете наясно, че неработните дни и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват отпуска Ви по болест. "

Но не разбирам за кои две години говорят. От годината, в която е поставена диагнозата ли - 2024? И според горното, ако има прекъсване сякаш не започват наново да се броят, а се сумират с предходните?

"

# 828
  • Sofia
Тези 180 дни непрекъснат болничен се броят от датата на първият ти болничен от конкретно това заболяване. Имаш право да ползваш 360 дни за две календарни години ( прекъснат или непрекъснат)
 Така, от 09.10.24г. до 12.03.24г. са грубо около 150 дни непрекъснат болничен. Така ти остават само 30 докато ти изтекат първите 180 дни. Ако решиш сега да си ги прекъснеш, започват да се отброяват отначало.
Мога да кажа как се получи при мен поради стекли се обстоятелства.
Бях в непрекъснат болничен за цялата химиотерапия от 08.07. до 14.10.24г. В периода 15.10.24г. до датата на операцията 08.11. 24г. си пуснах веднъж платен отпуск и един път неплатен. Дата за операцията се наложи да се отложи, защото бях болна баш малко преди първата дата за операция. И защото не исках да се занимавам с болничен от личната ( трябваше тя да ме изпрати на ЛКК за болничният и с това отлагане на датата ми беше супер напрегнато) реших да комбинирам отпуски. Така от 08.11.24г. започнаха да ми се отброяват отначало тези 180 дни. Така до сега не съм минавала на ТЕЛК за позволение за удължаване на болничният. В момента съм болничен от лъчетерапията и имам още дни, които да ползвам преди да ми изтекат тези 180 дни. Като мога да ползвам 360 дни сумарно за две календарни години.
Имай предвид, че за операцията, ще ти дадат дните от болничният престой + 30 дни. Както и от лъчетерапията - броя на дните в които, ще те облъчват + 30 дни домашно лечение ( което си е поне два месеца).
Ако решиш да си продължиш болничният сега, ще трябва някъде там да минеш през ТЕЛК. Когато ти изтекат болничните, които ти се полагат за две календарни години, отиваш задължително за освидетелстване за инвалидна пенсия. Нямаш право да ползваш болничен и да получаваш пенсия за едно и също заболяване.

# 829
Благодаря много, Katty D. Ще пиша на лични да си доизясня Simple Smile

# 830
Броят се дните от тази календарна година и предните две. Сметни си дните от 2025 + болничните за 2024 и 2023г. Като ги броиш календарни, а не работни. Най- добре е, ако можеш да направиш 1-2 дни прекъсване, в което да ходиш на работа, за да може да се броят вече 360 дни за две години. Не знам дали го обяснявам добре, но ако имаш ПИК можеш да си ги провериш. А най- добре е да отидеш в НОЙ, те ще ти ги сметнат и ще ти кажат колко ти остават. Успех!

# 831
  • Варна
Момичета,понеже много време съм била в болнични,за операция на рамо,нищо не съм смятала.Ходех на ЛКК,те ми пишеха дните в картона и най отзад ми лепяха,разпечатка от НОИ.Скоро пак ми се наложи болничен от тях 20дни,пак разпечатка колко дни съм ползвала.

# 832
jjjenq, имала сте?! Означава ли, че сега нямате? Знанието ми е, че получи ли се лимфедем дори и 1-ва степен, няма оправяне, а само поддържане.
[/quote]

Ами аз понеже имам лимфна дисекция и след операцията ръката си ми беше подута, въпреки че правех упражнения . ДАже имах и оток на гърба около рамото. След лъчетерапията също усетих, че имам напрежение. Обаче след бандажните превръзки носех малко ръкав и сега не усещам ръката ми така подута и напрегната. Даже и засега съм спряла да нося ръкава. Лятото в жегите ако усетя, че се подува пак ще го нося, но засега съм добре

# 833
Да, и аз три пъти за две години правих лимфедем за по месец-два. Оправят се нещата за известно време. Доколкото знам е хронично състояние, но поне при мен, слава Богу, не е нонстоп. Да не се натоварва ръката, да не се боде по възможност, хладка вода да се ползва, при вземане на душ да е вдигната, в легнало положение също над главата, да се вдига от време на време нагоре изпъната като се пише на компютър или свири на пиано. Облекчават тези правила, което от нета съм ги чела, без да дават гаранция, за жалост.

# 834
Здравейте. Можете ли да препоръчате физиотерапевт или друг специалист за лимфедем в Пловдив за моя близка?
Аз ходя на бандаж при Димитър Христев от Физиотерапевт БГ, има сайт и от там се запазва час. За МЛД / мануален лимфен дренаж/ ходя при Валерия от възстановителен център Доби в бизнес център Микрон. Принципно лечението се определя от съдов хирург, ангеолог, в страницата на 1 от 8 има информация. Препоръчаха ми проф Станева от София.     Ерос, страхотна новина.                              
  На новите момичета желая успех и търпение, всичко се нарежда като започне лечението. Първоначално всеки е в шок от диагнозата, но постепенно се осъзнава, че има лечение и заболяването се контролира, само трябва спокойствие, търпение и вяра в лечението. Бъдете здрави, момичета, аз се върнах на работа, доста ми е натоварено и понякога докато отворя са изписани 4- 5 страници Grinning, но съм с вас и ви следя. Много слънчеви дни за всички Heart
Благодаря за информацията! А тези процедури покриват ли се от касата?
Напълно несправедливо, не се покриват от ЗК.
Моята близка са я пратили от самата болница периодично да ходи на преса (за лимфедема). Обаче в една от информативните книжки, които получих покрай моите консултации, чета, че тази преса е много противоречива дали изобщо помага и даже дали не вреди. Някой друг има ли повече информация?

# 835
Здравейте,
Имам питане.
След извършена операция квадрактетомия и сентинелна дисекция преди 1 месец. Започнах химията (червената). Избутах първата вливка и на 6 ден забелязах, че точно под разреза в помишницата топче точно под разреза, което ме наболява леко при допир.
Някои имал ли е подобен проблем и идея какво да правя.
Другият вторник съм на влика да чакам ли или да се обадя на онколога ? Иначе след хистологията от извадените 2 лифни възела няма заразени.

# 836
Здравейте,
Имам питане.
След извършена операция квадрактетомия и сентинелна дисекция преди 1 месец. Започнах химията (червената). Избутах първата вливка и на 6 ден забелязах, че точно под разреза в помишницата топче точно под разреза, което ме наболява леко при допир.
Другият вторник съм на влика да чакам ли или да се обадя на онколога ? Иначе след хистологията от извадените 2 лифни възела няма заразени.
Аз още не съм минала операция, но може би да се консултирате с хирурга, който ви е оперирал първо.

# 837
  • Sofia
Гери, при мен се появи такова топче при предоперативната химиотерапия и се оказа от косъм. Размер на топчето, колкото грахово зърно.
Преди няколко дни две момичета тук в темата бяха писали също за подобен проблем, при тях се оказа нищо притеснително. Върни няколко страници и ще намериш коментарите.

Иначе за консултация, или хирурга или онколога. Мен ме консултира онколога.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 22:06 от Katty D

# 838
Привет, Gerri L, при мен след операция(мастектомия)и отстранени 6 бр. ЛВ имам такова топче под мишницата, ходих на различни прегледи и изследвания, последното заключение е фиброзирал сером (постоперативен).За сега само го следим ехографски,  дали нараства или се смалява...за сега не се променя, не винаги ме боли на допир...питах дали това топче има вероятност да се видоизменя, казаха ми че не, също така имайки го не повишава туморния маркер. Вариант е да се изреже (хирург ми го препоръча), но образния лекар ми каза, че нямало смисъл гаранция дали ще се появи отново няма. Причината да го имам е била физиологична, празното пространство се изпълва с течност , а в моя случай в отговор на имунната система течността се втвърдява...
Здравейте,
Имам питане.

# 839
Ох, момичета и аз тези дни имам притеснения с топче Simple Smile Аз съм с лимфна дисекция - от извадени 21 възела, 15 бяха заразени. Почти месец мина от последната лъчетерапия и миналата седмица като се загледах под мишницата точно където свърша шева имам едно подуто около 2-3 см като топче. Не ме боли, но там си е изтръпнало от дисекцията. Така съм се притеснила да не е още някой заразен лимфен възел, пък си казвам нали съвсем скоро всичко там е облъчено. И се чудя дали да чакам по-следващата седмица като ходя на преглед при онколог и да го покажа или пък да ида тук в Пловдив при Валентин Иванов. Откакто го видях, само това мисля

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 16:32 от jjjenq

Общи условия

Активация на акаунт