Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 970
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 885
Преди известно време,имаше питане...
Косата на дъщеря ми,точно преди година,на 14.03,я подстрига,след първата вливка.

А това е,месец преди диагнозата...
Тя е моят герой,истински,и във всеки смисъл...

# 886
  • Добрич
Момичета (най-вече тези, които сте с реконструкция), след операцията д-р Хатър ми каза, че заради гръдните импланти не сме длъжни да слагаме колан в автомобилите.

Лично аз закопчавам колана, но "диагоналната" част я оставям зад гърба си и практически само през кръста имам колан.

Търсих къде точно е регламентирано това право, но нищо не успях да открия. Даже намерих публикация от 2013 г, в която дама с импланти и глоба обжалва и губи делото.

Линк

От тогава (2013) доста време е минало и може би има промяна в нормативната уредба.

Вярно е, че на дамата имплантите са разкрасителни, а не по здравословни причини, но все пак...

Ще ми се да съм наясно има ли някъде нормативно регламентирано право да не се ползва колан в автомобила и ще съм благодарна, ако някой има информация по този въпрос да я сподели.

# 887
  • Северозапада
Вела, на мен ми казаха поне 6 месеца да не слагам колана, че може да кажа, че е по медицински причини не мога да слагам. Аз обаче издържах да не го ползвам около 3 месеца. Не мога да карам без колана 😄
Та по повод медицинските препоръки, четох че е най-добре да имам документ от лекаря.

# 888
Вела, много добър въпрос. Слагах през корема само близо година. Нямам импланти, но много болеше като опитвах да го сложа както трябва месеци наред. Не намерих нормативно уредено друго, освен да се носи медицинска бележка за операция. Веднъж ме провериха и ме оставаха само като казах, че имам операции. Иначе бележка така и не съм карала някой да ми пише, но на дълъг път копие от епикриза съм вземала за всеки случай.

# 889
  • Sofia
Вела, не съм шофьор.  Аз съм с двойната мастектомия и нямам импланти. Не съм слагала колан единствено след операцията до махането на конците.
Попаднах на това. Може би по преценка на личният лекар, да те изпрати на комисия за удостоверение.

# 890
Предполагам, че се има предвид чл.137а, ал.2, т.2 или т.3 от ЗДвП

# 891
Аз се качих да шофирам на 9тия ден след операцията с двойната си мастектомия и изобщо не се сетих да не слагам колан, по-скоро ме боляха ръцете, като ги извивах, за да го издърпам да го сложа. По едно време се сетих, че може да не се носи, но в крайна сметка….. слагането на колан е превенция, а шофирането ни тук е под всякаква критика. Не минава излизане без псувни и пустосване. Две седмици по-късно пътувах до София сама, да си взема резултата от хистологията… с колан.

# 892
  • Варна
Вела,сестра ми я спрели без колан и показала Телка.Полицаите й казали,да носи документ от личния лекар,че е с рак на гърдата,Телка не вършел работа,но не я глобили.Мисля,че няма значение дали има импланти или не,важна е диагнозата.

# 893
Вела, на мен д-р Хатър ми даде паспорт на импланта и платното и си ги нося като личната карта. Освен това в колата съм сложила една епикриза за всеки случай за пред катаджиите. Аз не смея да сложа колан, то са минали 3 месеца от операцията

# 894
Това с неслагане на колан защо се прави - има болка или да не се пукне имплант при аварийна ситуация с колата?

# 895
Ако може и аз да споделя нещо. Днес много се уплаших, направих страхотна алергична реакция, бях сама и се обадих на 112. От няколко дни ме мъчи може би вирус, хрема, секрети в носоглътката, без температура. В петък тотално ми изчезна гласа. Бях при личната, изписа противоалергично фортекал. Бях чела в Интернет за гелоривойс с бъз за смучене, личната одобри. Сутринта оправям багаж за пътуване, започвам да смуча гелоривойс / а от вчера вече бях приела 5/ изведнъж за минута ми пламна цялото лице, ушите,деколтето и ръцете станаха с червени обриви и петна, по краката също. Дойдоха от 112, казаха алергична реакция, вероятно от някоя от съставките на гелоривойс и ми биха урбазон. Имам и още 1 предположение да не би по погрешка да съм взела 2 пъти от едни силни витамини от група В. Сякаш преди диагнозата бях по- безстрашна. Възможно ли е някакво взаимодействие с таргетна терапия от херцептин и перджета и хормоналната от Золадекс и Нолвадекс?

# 896
Ако може и аз да споделя нещо. Днес много се уплаших, направих страхотна алергична реакция, бях сама и се обадих на 112. От няколко дни ме мъчи може би вирус, хрема, секрети в носоглътката, без температура. В петък тотално ми изчезна гласа. Бях при личната, изписа противоалергично фортекал. Бях чела в Интернет за гелоривойс с бъз за смучене, личната одобри. Сутринта оправям багаж за пътуване, започвам да смуча гелоривойс / а от вчера вече бях приела 5/ изведнъж за минута ми пламна цялото лице, ушите,деколтето и ръцете станаха с червени обриви и петна, по краката също. Дойдоха от 112, казаха алергична реакция, вероятно от някоя от съставките на гелоривойс и ми биха урбазон. Имам и още 1 предположение да не би по погрешка да съм взела 2 пъти от едни силни витамини от група В. Сякаш преди диагнозата бях по- безстрашна. Възможно ли е някакво взаимодействие с таргетна терапия от херцептин и перджета и хормоналната от Золадекс и Нолвадекс?

Откак ми сложиха първата вливка херцептин цялата се изринах по лице и гръб и деколте. Никога не бях имала алергии преди това, бях желязна. От там насетне всяка вливка имах акне по лицето и изязох с алергии към някои анестетици на тестуването преди операцията. Акнето ме мъчи сериозно все още година и половина след всичко, а никога не бях имала пъпки… В момента подхождам с ужас към всеки медикамент дори при банална настинка. Дори ще се тестувам за упойка при зъболекар, макар никога да не съм имала. Винаги вкъщи антихистамин и ампула метилпреднизолон с дест. вода и готова спринцовка. Така ще е.

Между другото карам същото в момента и не е за подценяване! От една седмица се търкалям и се натискам да не почвам антибиотик, кашлям зловещо, мъжа ми направи брохопневмония. Уж съм добре и на крак, ама сковава яко, няма оздравяване, а цяла седмица не работя и не мога да разбера и да преценя дали до понеделник ще съм добре. Уж на крак, ама не е за подценяване.

# 897
  • Добрич
Това с неслагане на колан защо се прави - има болка или да не се пукне имплант при аварийна ситуация с колата?

В началото коланът предизвиква болка, а после може да води до дискомфорт. При по-силно притискане сигурно може да предизвика спукване. Предполагам, че е подобно на това, че не трябва да носим сутиени с банели.

Вела, на мен д-р Хатър ми даде паспорт на импланта и платното и си ги нося като личната карта. Освен това в колата съм сложила една епикриза за всеки случай за пред катаджиите. Аз не смея да сложа колан, то са минали 3 месеца от операцията

Да, те имплантите си вървят с паспортите (всъщност са като карти). Аз съм си снимала паспортите на телефона, не ги нося с мен.

След всичко прочетено, може би трябва да носим по едно копие на епикризата от операцията с нас. Но дали има давност? В смисъл да важи само за определени месеци след операцията, не знам.
Даже се замислям дали да не направя официално запитване към МВР (КАТ) и да видя какво ще ми отговорят. Най-добре с КЕП през системата за сигурно електронно връчване.

# 898
Vinci, този филм съм го преживявала много пъти. Спокойно, ще го овладеете! Струва ми се, че е възможно терапията да оказва влияние, съдейки по това, че правих реакции по време на химията, след операциите също. Като алергична натура от малка, мисля, че е било уртикария това, което описваш. Внимавай сега какво ядеш - да няма силни алергени като ядки, риба, яйца, ягоди, малини и подобни. Имай под ръка винаги поне Зиртек, желателно и Медрол (урбазон). Понеже подозираш Гелоривойса - махаш го, естествено, и никога повече не го ползваш. Както казваше баба ми, пациентът има усещане каква е причината. Би трябвало да са изписали някакво противоалергично за известно време и диета. Ако не са, консултирай се с онколога непременно, но съм била дълго след такава реакция на комбинация даже от противоалергични.

# 899
На мен порта ми е сложен от лявата страна и използването на колан,когато НЕ нося яке е ужасно гадно.
А аз от таргетната терапия съм със невероятни отоци по крайниците и паласките.Стигнахме до този извод ,следкато 3 месеца вече нямам доцетаксел.Сърцето е наред,вена Кава също и дълбоките вени и те.
А и изследванията за тромбоза са наред.Изключиха всички възможни причини за отоците.Та някакси предпочитам пъпките,пред новата форма ,която краката ми придобиват всеки изминал час.😀
А тези от вас,които са със импланти бихте ли дали повече подробности за цялостния усет.Как се усещат при допир,къпане,спане,носене на сутиен.Как ви протичат прегледите ехограф,мамограф,скенер и тн.

Общи условия

Активация на акаунт