Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 082
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 330
Специално за калцификатите ,при моята приятелка се проявиха с много силни болки в мускулите,при нея трицепси и бедрени.Видяха ги с ехограф.А лечение е много трудно,но започнаха с тези в дясната ръка,защото вече затрудняваше работата и.Правиха и т.н.лаваж,с упойка ,вкарват някаква течност. Болезнено е,до тук има известен резултат.Продължават.А също повече от година ходи на физиотерапия.Имай предвид,те не се натрупват от днес за утре.Тя големите дози ги е приемала преди 2-3 години,но преди година откриха причината за оплакванията....Тя живее в Канада,в бг не мисля ,че биха диагностицирали подобно нещо (особено ако го няма по каса;)
Мастноразстворимите витамини,винаги се пият внимателно,лесно се стига до предозиране,те комулират и въобще не са безвредни.С храна ,няма как да се получи.Съветиъе ми към моята дъщеря,дори мултивитамините,да ги взема 2-3 пъти седмично,най-близко до естественото .
Сама си констатирала, какво и как коментират лекарите в бг - всеки си има теория.То и хората,в общи линии четат и възприемат,това което им е най- близко,и което им допадне..
Сина ми е юрист и той обича да казва,че незнанието не се приема за оправдание в съда...а аз допълвам ,и в живота е така...
Но това е в рамките на шегата.
Разбира се,всеки има право на избор,дори и за това дали да е информиран.Твоята приятелка също.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 08:00 от неда2

# 331
  • Sofia
Опосум, коментара ми за как би реагирал хематолог е, ако такава доза се дава на дете. За възрастни не мога да кажа нищо.
Още от малка знам, че единствено витамин С може да се приема дългосрочно в малки или големи дози. Че реално единствено този витамин не може да се предозира, защото излишъка се изхвърля с урината.
При нас нивата на витамин D за важни, но си мисля, че когато се достигнат едни високи нива дали няма да е по-добре да се направи почивка от месец например. През този период вероятно, че падне нивото, но не до там, че да е драстично. Като почивката може да се направи през летните месеци, нищо че трябва да се крием от слънцето.
Най-добре всичко да се случва естествено, но нито зеленчуците, нито плодовете, които продават в магазините са достатъчно качествени, за да можем чрез тях да си набавим нужното.

# 332
Само ще добавя,на практика големите количества витД,"вадят" калция от костите ..това е механизма на образуване на тези калцификати..

# 333
Затова в важен вит.К2. Неговото наличие определя усвоения калций къде ще отиде. При достатъчно витД калция се усвоява, но ако има хроничен недостиг на К2 ще започне да се трупа по стави, в меките тъкани (шипове), по артериите и т.нат. всякакви калцификати. Само достатъчно наличие на К2 гарантира че калция ще отива в кости и зъби и ще има протективно действие спрямо вени и аретерии (да остават еластични). К2 се синтезира в нашите черва от бактерии и се приема с храната. Обаче със съвременния начин на хранене (храни с консерванти а консервантите убиват бактерииите) не можем да синтезираме достатъчно. С храната също не приемаме достатъчно тъй като той се намира във ферментирали храни а преди години много повече са се яли такива (туршии, кисело зеле и други) Сега дори и да ядем купени от магазина те отново са консервирани. Затова Д+К2.
Напоследък се появяват и изследвания че определената преди години доза за вит.Д от 400 единици дневно е валидна единствено при бебета и то само колкото да не получат рахит. Реалната доза трябва да е 10 пъти повече т.е. 4000....минимум.
За съжаление новите проучвания бавно пробиват път в лекарските среди и например при счупване на кост (случай с 5 годишно дете на близки) се придписват калциеви добавки със вит Д, но въобще не се споменава К2. Учудих се когато ревматоложката която посетихме в Бургас ни каза да се приема К2. Обикновено лекарите на го казват, но тя спомена че се е върнала от някаква конференция в Лондон и явно там са се обсъждали последните проучвания.

# 334
Здрсвейте. А за пазенето от слънцето какво имате предвид? В смисъл колко повече от обичайно препоръчваното пазене от слънце трябва?

# 335
  • Sofia
Здрсвейте. А за пазенето от слънцето какво имате предвид? В смисъл колко повече от обичайно препоръчваното пазене от слънце трябва?

Трябва да се избягва  слънце поне година след химиотерапията и/или лъчетерапията.

https://cancer.bg/pacientite-s-rakovi-zabolqvania-trqbva-da-vnima/

# 336
  • София
ако се разровят няколко научни и университетски сайта, препоръката е:

The current recommendations suggest consuming 400–800 IU (10–20 mcg) of vitamin D per day. However, people who need more vitamin D can safely consume 1,000–4,000 IU (25–100 mcg) daily. Consuming more than this is not advised unless prescribed by a healthcare professional.
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-dosage

или

Some people may need a higher dose, however, including those with a bone health disorder and those with a condition that interferes with the absorption of vitamin D or calcium, says Dr. Manson. Unless your doctor recommends it, avoid taking more than 4,000 IU per day, which is considered the safe upper limit.
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and- … amin-d-do-i-need/

Тоест 4 000 се смята за безопасна горна граница без лекарско предписание. И е хубаво поне 1-2 пъти годишно да се пуснат кръвни изследвания. Аз взимам за остеопения на ръба на остеопороза по около 2500 IU ежедневно по препоръка на двама ендокринолози /но когато ми дадоха тази доза, аз вече го бях вдигнала на горна граница с няколкомесечно взимане, тоест това ми е поддръжката да пазя тези нива, които и двамата искат да са на горна граница, не по средата/. И двамата не са казали да го взимам заедно с вит К, въпреки че изрично попитах единия. Принципно дозите на вит. К, съчетани с вит. Д се водят безопасни, но все пак той е особен вит., който играе роля при съсирването, и не е безопасен за някои хора, него поне се опитвам да си го набавям от храната - зеленолистни, ферментирала храна /правя си дива ферментация/, някои животински продукти. Вит. Д трудно може да се набави от храна и слънце /особено за хора, минали химия и лъче, които трябва да избягват слънцето/.

# 337
Знаете ли 1 капка Вигантол на колко единици IU се равнява ? Преди диагнозата ендокринолог ми беше изписал Better you vit. D по 3000 IU на ден под формата на 1 впръскване в устата.Проф.Тимчева ми каза по 5 капки Вигантол на ден, а Док.Василева от Аджибадем сити по 20 капки всяка събота. Док.Василева изказа съмнения относно усвояването на вит Д под формата на впръскване, тъй като е мастноразтворим витамин. Сега приемам по 5 капки на ден, но не знам на колко IU се равняват.

# 338
Да дам и аз моите 5 ст. Grinning
Аз съм с остеопения на два прешлена. Витамин Д ми е малко над долната граница. Приемам Хидроферол като в началото 4 седмици по 1, а сега по 1 на месец. Сега скоро трябва да ходя да пускам изследвания и ще видим как се повлиявам. Изписано ми е от ендокринилог.

# 339
Знаете ли 1 капка Вигантол на колко единици IU се равнява ? Преди диагнозата ендокринолог ми беше изписал Better you vit. D по 3000 IU на ден под формата на 1 впръскване в устата.Проф.Тимчева ми каза по 5 капки Вигантол на ден, а Док.Василева от Аджибадем сити по 20 капки всяка събота. Док.Василева изказа съмнения относно усвояването на вит Д под формата на впръскване, тъй като е мастноразтворим витамин. Сега приемам по 5 капки на ден, но не знам на колко IU се равняват.
Една капка вигантол е около 500 IU според листовката.

# 340
Здравейте,майка ми има изгаряне на главата след лъчетерапия,/и в момента я прави ,остават няколко процедури/
С какво да маже кожата си ,вече изглежда ,като сварен омар главата и ,от лекарите полза няма с адекватни съвети .....била предупредена за това ,да не говорим ,че и устата не може да си отваря и за това си била сама виновна по думите на лекуващия я лекар ....толкова за българското здравеопазване!

# 341
Вигантола е един от най-добрите продукти на нашия пазар,купувала съм го за внучката и съм го пращала.Една капка е 500 Е,не е проблем да се вземат  по- големи дози,през няколко дни.По време на хранене.
Писали сме заедно:)
За изгарянията,дефламол,може и превръзки...

# 342
Сандра,
От личен горчив опит:
Ако раните са мокрещи, само пудра с антибиотик. Аз ползвах Банеоцин.
За три дни хванаха коричка рани,  които цяла седмица третирах с мазила и циктридидина спрей, без ефект.
Раните ми бяха на и под гърдата, а и бях свършила вече терапията.
Консултирайте с лекаря дали е безопасно, щом още не е свършила с процедурите.

# 343
Вигантола аз грам не го усвоявах,пия, пия капки и не мърдам, според една лекарка при която ходих, за нищо не ставал Вигантола.
Пия на др Бест витамин Д, гранулата е със зехтин, усвоявам го добре, около горната граница бях. Пия по 5000 единици с една таблетка витамин К 100 мкг около месец. Сега ще го разредя по 5000 на два дни. Март ще направя една контрола да се видя накъде съм.

# 344
Molly, раните не са мокрещи ,кожата е брутално изгорена ,глава ,шия всичко е кърваво червено и силно болезнена кожата ,мажа с jalosome с хиалурон няма особено облекчение.А остават още седем процедури ,и няма да може да ги издържи .

Общи условия

Активация на акаунт