Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 003
  • 1 166
  •   2
Отговори
# 450
При вит.Д и калций в норма има ли смисъл от изследване за костна плътност, че нещо ми омръзна да съм просто една пътека...?

Аз не пиша често, но понеже виждам, че се засягаш, да отговоря:
Да, не само че има смисъл, ами си е задължително, ако си на хормонална терапия. А и  не само, особено, ако си в една "красива" възраст
Аз съм класически пример: Вит Д в норма, даже не е до долната граница на референтната стойност, калций в норма и остеопения на два прешлена.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 18:02 от Mollly

# 451
fyrcholet, за дезодоранта преди ПЕТ скенер ли? Върнах се да търся. Без лоши чувства. Аз лично, ако не знам, не отговарям. Повечето сме така, мисля, за да не спамим. Не съм виждала такава забрана по листовките за ПЕТ скенер, но, ако искаш вярвай - не съм сигурна дали съм се пръскала преди изследването, а съм минала 4-5 скенера за няколко години.

# 452
"Здравейте, момичета. Не съм писала досега, но следя темата от 11.23, когато бях диагностицирана с инвазивен дуктален карцином, хормонален, хер отрицателен, стадий 1, KI67 10-12%. Оперирана съм преди година в Панагюрище - мастектомия с едномоментна реконструкция и със сентинелна биопсия. На хормонална терапия съм, без химия и лъчетерапия. След опрерацията се консултирах с д-р Консулова и проф. Тимчева. Не е имало разлчини мнения по отношение на терапията."

Странно, и аз съм с такива показатели и д-р Кръстева от Панагюрище препоръча само хормонална, а във Варна - лъчетерапия и хормонална. Да не говорим, че едва се преборих за "без химиотерапия".

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 17:52 от Aelita_62

# 453
  • Sofia
Fyrcholet, със сигурност не е лично. Няма причина да е така. И аз, като не знам, не пиша.  Иначе, ако имам мнение си го казвам ( то и се вижда от коментарите ми, малко съм досадна Grinning ). Нямам представа и за дезодоранта и за изследването за костна плътност. На ПЕТ скенер още не съм била, иначе за ЯМР и КТ няма такова изискване.

# 454
С Molly сме писали едновременно. Нищо лично, fyrcholet, а и да се има предвид, че аз поне още страдам от "химически" мозък - демек, забравям. 😁🤭
За костната плътност, според мен, ако онколог праща, по-добре да се направи.

# 455
  • Варна
Благодаря ви, момичета. Свързах се с Дева Мария, Бургас. Ако си изпратя документите днес утре, има шанс за 21/2. Но все още нямам направление за ПЕТ. От диспансера ли трябва да го получа? Странно защо днес там споменаха, че трябва да мина през личен лекар, но допълнително щели да ми обяснят.
Отивай сутринта в Надежда и вземай направление.В Бургас не искат изследвания.

# 456
Да кажа за направлението за ПЕТ от Надежда, понеже ми е прясно.
Взимаш си от ЛЛ направление за онколог и звъниш по телефона, за да кажеш, че имаш, за да ти издаде онколога за ПЕТ . То е електронно и по ЕГН те си го виждат в системата. Не е нужно да ходиш. След като кажеш за коя дата ти е планиран ПЕТ-а, онколог от Надежда го издава. Трябва ти само номера му, защото и то е електронно.
Аз всичко свърших дистанционно. Имам е-здраве и веднага ми известява като го издадат. На 20-ти съм на ПЕТ в Токуда и съм ходила само да подам за планиране. Беше на 03.12. 2025. Дадоха ми дата на 20.02. Горе -долу три месеца се чака в Токуда.

# 457
Знам че жена ми не ползва никакви такива дезодоранти и прочие по тялото в ден на изследване. Не че са забранили просто някой слой козметика да не би да отрази някакви лъчи и от там на снимките да се получат артефакти и после да се гадае това петънце на снимката - доброкачествено ли е, не е ли, дали не е от външен фактор... За 1 ден дет се вика нищо не ѝ става. Още след изследванията си минава на нормален режим.
Относно костната плътност - наличието на вит Д и К2 в норми в организма не гарантират здрави кости. Виж недостига им гарантира НЕздрави кости с времето. Така че изследване трябва да се направи. Онколога я се сети я не.... Жена ми направи, ревматоложката каза да пие вит Д2 + К2 и да се видят след година - година и половина. Състоянието при нас беше гранично. Ако се е влошило - пролия и бифосфонати.
Засега не изписа бифосфонати макар че аз лично настоях дори и да няма категорични индикации, като се има в предвид заболяването, изкуствентаа менопауза и изследването че бифосфонатите намалят шанса за костни метастази, да се изпишат профилактично. Получихме отказ. Не се правило така и те не били безобидни и когато има индикации тогава. Може би в БГ още не е навлязла практиката да се дават превантивно в случаи като нашия.

# 458
  • Северозапада
Да кажа за направлението за ПЕТ от Надежда, понеже ми е прясно.
Благодаря за информацията! Хубаво е, че вече и това направление е електронно, защото миналата година по това време ходих до София да си го взема на хартия и после до Варна за скенера.

# 459
  • Варна
Марсиан,пролията и ексдживата не са за подценяване.Аз лично,ако няма индикации не бих ги слагала.Направлението за Пет във Варна все още е на хартия.

# 460
Много благодаря на всички,които ми отговориха! Съжалявам, че се усъмних във всеотдайността ви. Просто днес ми е един от онези дни, в които много ме избива на рев...На вас поне не трябва да обяснявам, всички ме разбирате. Лека вечер!

# 461
Като не съм наясно с дадена тема- не пиша.
Като двама са отговорили правилно на въпроса- пак не пиша.
Не е лично!
Гуш!

# 462
Марсиан,пролията и ексдживата не са за подценяване.Аз лично,ако няма индикации не бих ги слагала.Направлението за Пет във Варна все още е на хартия.
Аз говоря за бифосфонати - ибандронова киселина например.Реално и те си имат страничните ефекти както всяко лекарство. Просто тъй като нашия случай беше граничен мислех че може да не чакаме нещата да се влошат ( а те ще се влошат това е ясно) а да се започне превантивно хем да намалим риска от костни метастази хем да запазим това гранично положение, но не би....сега след година ще достигнем до положението в което исках да избегнем но....трябва да се съобразяваме с реалностите и че не може всичко да става както искаме.....

# 463
Бисфосфонатите са нож с две остриета. Едно превантираш, друго увреждаш.

# 464
  • София
Fyrcholet, не се засягай, аз сега влизам в темата и виждам твоя въпрос - да, вит. Д и калций в норма не водят до заключение, че с костната плътност всичко е наред. Моят вит. Д е на горна граница, калция е ок, но съм с остеопения, правя всяка година изследване за костна плътност и слагам Пролия.
Въобще не са безобидни тези препарати, майката на моя близка е с некроза на челюстта след дълго прилагане на Ексджива заради костни метастази. Cry Общо взето се гледа кога ползите превишават вредите, но превантивно никой не слага, за да не се стигне до по-лошо състояние. В моя случай Пролията беше наложителна, защото бях на прага на остеопороза, при последното изследване имаше натрупване на костна плътност благодарение на нея и добавките /вит. Д и калций/ и многото движение, което правя.

Руми, стискам палци да е фалшива тревога! На обикновен скенер /компютърен томограф/ ли се видяха костните лезии? Винаги съм се чудила дали на КТ се виждат костни, или само меките тъкани, просто се чудя като правя напоследък само ЯМР на гърди и КТ на корем и гръдна кухина дали ще се види нещо по костите, ако има, защото Пет-скенер отдавна не съм правила. Явно да.

Общи условия

Активация на акаунт