Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 102
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 600
Да,както вече споменах,на този етап ,по принцип нещата са изяснени,и няма голямо значение.

# 601
  • София
Момичета ,аз явно не обясних точно  ,но аз съм с карцином на яйчника и беше огромен когато го открихме и три седмици след като се видя на скенер ми направиха операция,след това стана хистологията и сега чакам решението на онкомисията,та чуденето ми беше след като вече има хистология след направената операция дали е това окончателната диагноза и стадий или онкокомисията могат да ми променят нещо.Аз просто се натресох във вашата група ,защото има много инфо.

# 602
  • Варна
Даниела,за да определят стадий,трябва скенер на цяло тяло или Пет скенер.Тогава се определя стадия.На решението на комисията ще го пише.Когато няма целотелесен скенер,след М пише Х.В другата тема има една Буболина,ако искаш ще намеря ника,след рак като твоя,вече много години е в ремисия,макар след операцията,да е имала усложнения.Редактирам,може да нямаш химио.В някои случаи има само лъче.Каква ти е хистологията и къде ще се лекуваш.Трябва да ти пуснат изследване и за BRKA1  и 2.Имаш ли туморен маркер.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 18:10 от Alatea

# 603
  • София
Даниела,за да определят стадий,трябва скенер на цяло тяло или Пет скенер.Тогава се определя стадия.На решението на комисията ще го пише.Когато няма целотелесен скенер,след М пише Х.В другата тема има една Буболина,ако искаш ще намеря ника,след рак като твоя,вече много години е в ремисия,макар след операцията,да е имала усложнения.Редактирам,може да нямаш химио.В някои случаи има само лъче.Каква ти е хистологията и къде ще се лекуваш.Трябва да ти пуснат изследване и за BRKA1  и 2.Имаш ли туморен маркер.

Това е резултата от хистологията  - TNM код pT1c2  ,диагнозата е умерено диференциран ендометриоиден карцином на яйчника с ангажирана външна повърхност
Туморни маркери за карцином на яйчниците бях пускала преди операцията две седмици,когато правих и скенера.След операцията още нищо не съм правила защото сега в петък взех епикризата и хистологията и те ми придвижиха документите към онкокомисия в Токуда.Иначе операцията ми беше в гинекологията на Майчин дом на 10.02. Сега още се чудя къде да се запиша на онколог и къде да се проведе лечението.Имам време до петък въпреки че съм объркана къде точно да се проведе.

# 604
  • Добрич
danielad, в първия пост е описано как се разчита:

Цитат
От 2002 год е въведена нова система за стадиране на туморите TNT, като буква Т е големината на първичния тумор, N е наличие на мети в близките лимфни възли и М е наличие на далечни метастази. Та в случая Тх означава, че не може да бъде определена точно големината на тумора - причината не мога да ти я кажа, вероятно е записана в епикризата, ако не, обяснение ще получиш от хирурга,Nbii - наличие на метастази в повече от 4 лимф.възли, М0 - липса на далечни мети!

T – показва размерът на първичния тумор
N – наличието на ракови клетки в близките лимфни възли
M- наличието на далечни метастази

•  N (0–3): степента на разпространение на туморни клетки в близките лимфни възли
•   N0:  Няма наличие на туморни клетки
•   N1: Наличие на метастази в най-близките лимфни възлирегионалните
•   N2:  Тумор с разпространение до степен, която между N1 и N3 (рядко се използва)
•   N3:  Тумор разпространи в многобройни по-близки  или по-далечни лимфни възли

M (0/1): наличието на метастази
-   M0: няма наличие на далечни метастази
-   M1: наличието на далечни метастази

Използване на "Х", вместо на номер или друг суфикс означава, че този параметър не е оценен.

Друга абвиетура
•   G (1–4): - диференциация  на тумора. (Ниска диференциация, т.е клетките са по-близко до нормалните и висока, където  клетките са много изменени)
•   R (0/1/2):  - резекция-границите дали има наличието на ракови клетки, или не
•   L (0/1):     - инвазия в лимфните съдове
•   V (0/1/2): - инвазия във вените
•   C (1–5):   - модификатор за  сигурност (добро качество) от цитирания параметър

Префикс
•   c - стадий, определен на базата на  клиничен преглед на пациент. C-представката се подразбира при  отсъствието на p-префикс
•   p: - стадий, определен на базата на патологично изследване на взет по хирургичен път материал образец
•   y: стадият, който имате след Адювантна терапия

# 605
  • Варна
Даниела в Токуда би трябвало да ви направят всички образни и мутации за вашия тумор.Доц.Арабаджиев е един от топ онколозите.Моя позната от Варна с рак на гърдата и ямр на гърди,водеше се 1ст,изпрати документи за комисия в Токуда.След няколко дена й звъннаха,че има записан час за скенер на цяло тяло за стадиране.Така че не вярвам да ви претупат.За ваше спокойствие може да вземете още едно мнение и ако съвпадат се лекувате където ви е по близко.

# 606
Даниела, а може ли да споделиш как го откри? Имаше ли симптоми или се откри на профилактичен преглед? И с какъв преглед ти го откриха?
Не съм се изследвала за брка1 и 2, нямам намерение да махам профилактично яйчници и матка (поне засега) и почвам и за това да се притеснявам., дали няма да се появи нещо и там. И дали са достатъчни цитонамазката и рутинния преглед, който ще правя два пъти в годината.

# 607
Здравей, Даниела, първо - съжалявам, че се сблъскваш с тази диагноза. Второ - това е най-вероятно окончателното ти стадиране. Добрите новини са, че ракът ти е хванат много, ама много рано, което е рядкост за рака на яйчниците. Умерено диференциран също е не лоша новина - това показва колко бързо расте и колко злокачествено е осмокракото (твоето е средно лошо). Като цяло подготви се за борба, но и за победа. Прегръдки и успех!

# 608
  • София
Pilcho Чул те Господ!Защото в момента всичко ми е много,много страшно...
Opossum Открих го случайно след оплаквания от цистит и не минаване след 5 дни антибиотик,нефрологът който ми гледа на ехограф бъбреците го откри.Иначе оплаквания не съм имала.Не знам колко рано е хванат,беше над 15 см огромно нещо.
Дано след скенер само да не цъфна отнякъде,че преди операцията ми се появи проблем с бял дроб който не се доуточни какво точно беше,пих едни 5 дни антибиотик,правиха ми ренген и консулт с един смешен пулмолог ,но   операцията ми беше много важно да се случи и тя ми беше преоритет.Сега записах час за пулмолог,но го отмених за да видя първо онкокомисията какво ще напише и едно по-едно ще действам.

# 609
Даниела, благодаря за оттовора.
А профилактичен гинекологичен преглед кога си правила преди това и нищо ли не се видя при него? Нямал представа от твоя вид рак, но 15 см ми се вижда голямо.нещо да не се види. Аз съм имала голяма миома, като я оперирах беше 20 см, вярно.не я усещах, но се виждаше на всички прегледи.
А на теб.нали са ти правили скенер? С контраст ли.беше? При него щеше да се види, ако има нещо на другите органи.

# 610
Здравей, Даниела! Съжалявам, че се сблъскваш с тази диагноза. Миналата година по това време научих за моето съжителство с рака и първата ми реакция беше, че живота ми приключва. Бях ужасена. Бързо разбрах, че нищо не е толкова страшно, а просто тръгвам по дългия път на лечението.
Когато излезе хистологията бях стадирана - стадий 1. Онкокомисията го потвърди, но в онкологията го промениха на 2 стадий. Обясниха , че е заради размера на образуването - беше 3,2 см.
Знам, че ти е много страшно. Страшно е заради неизвестността. Споделяйки с хора, които преминават през същото е по-лесно. Тук са най - позитивните и мили хора.
И вярвай, че накрая всичко ще е наред!

# 611
Момичета, да дам и аз отчет. Видях се с ендокриноложката, която ме следи /малко я издебнах, че ми се беше свило сърцето/ и тя изобщо не беше впечатлена от посочената остеосклероза. Обясни ми числата и резултата от Декса скенера и това, че са дегенеративни промени и препоръча да повтарям изследването всяка година. Знам, че е добре да е на един и същи апарат, но моя крак няма да стъпи повече в Александровска в това отделение. Не ме е насочвала към друг специалист, още повече, че нямам оплаквания.
Винаги казеам и пак ще се повторя, може да си много голямо светило /визирам доц. Попиванов от Александровска/, но трябва да има някакво нормално човешко отношение към пациента.
Благодаря ви от ❤️ Много ми помогнахте и окуражихте! Бъдете здрави и силни ❤️

# 612
Бела,не се притеснявай въобще,тези изменения,не прогресират толкова бързо,че да имаш нужда да ги следиш всяка година,и освен това апарата,не е задължително да е същия.Прави си образни,каквито да ти нужни ,ако са в тази област,визуализацията на дегенеративните промени ще е бонус.Ако имаш оплаквания, болки,скованост ще търсиш  решение,но не се товари с излишни страхове,неоснователни са.Гледай ведро напред!

# 613
  • София
Момичета, да дам и аз отчет. Видях се с ендокриноложката, която ме следи /малко я издебнах, че ми се беше свило сърцето/ и тя изобщо не беше впечатлена от посочената остеосклероза. Обясни ми числата и резултата от Декса скенера и това, че са дегенеративни промени и препоръча да повтарям изследването всяка година. Знам, че е добре да е на един и същи апарат, но моя крак няма да стъпи повече в Александровска в това отделение. Не ме е насочвала към друг специалист, още повече, че нямам оплаквания.
Винаги казеам и пак ще се повторя, може да си много голямо светило /визирам доц. Попиванов от Александровска/, но трябва да има някакво нормално човешко отношение към пациента.
Благодаря ви от ❤ Много ми помогнахте и окуражихте! Бъдете здрави и силни ❤
Бела, радвам се, че всичко е безобидно, но не разбрах - какво е станало с доц. Попиванов, аз в последните години ходя при него и съм много доволна, обикновено консултацията ми при него трае 1 час, много е подробен и внимателен. Но там реда е следния - имаш час за скенера и след него получаваш разчитане, което е направено от доцента или някой от другите лекари. Ако искаш консултация с него или друг, трябва да си запишеш час (нямат свободни за деня, заемат се в началото на предишния месец) и да заплатиш допълнително консултацията. Аз обикновено си запазвам час заедно с часа за скенера или за следващия ден.
Ти си имала само час за скенер, или и за консултация при него? Защото ако е само за скенера - консултацията с него не е включена.

# 614
Благодаря ви от ❤ Много ми помогнахте и окуражихте! Бъдете здрави и силни ❤
Бела, радвам се, че всичко е безобидно, но не разбрах - какво е станало с доц. Попиванов, аз в последните години ходя при него и съм много доволна, обикновено консултацията ми при него трае 1 час, много е подробен и внимателен. Но там реда е следния - имаш час за скенера и след него получаваш разчитане, което е направено от доцента или някой от другите лекари. Ако искаш консултация с него или друг, трябва да си запишеш час (нямат свободни за деня, заемат се в началото на предишния месец) и да заплатиш допълнително консултацията. Аз обикновено си запазвам час заедно с часа за скенера или за следващия ден.
Ти си имала само час за скенер, или и за консултация при него? Защото ако е само за скенера - консултацията с него не е включена.
Olive, само час за скенер имах. За консултация нямам проблем да чакам и да си платя. Но в самото разчитане пишеше препоръка: консултация. Можеха поне да напишат с какъв лекар. Или с една дума да кажат има проблем, но не е страшно, трябва консултация. Нещичко. Всички знаят какви са ни страховете. Човешко отношение търся, не да минавам на аванта. При положение, че се споделяш историята и диагнозата.

Общи условия

Активация на акаунт