Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 133
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, пак се включвам с въпроса къде най-бързо се случват нещата с ПЕТ скенера, първо да се направи и второ разчета? Благодаря
Ерос в Бургас Дева Мария.Разчета става за ден.Аз лично по бързо не знам някъде.Ако искаш пиши,ще ти дам телефон.Документите ги пускаш по вайбър.Какво става при теб.Онколог ли те праща.
[/quote
Д-р Вълкан Иванов ни насочи, след рет скенера ще минем комисия. Предполагам в София.

# 706
Аз успях да запиша и направя ПЕТ скенер за по-малко от седмица време в болница Пълмед, Пловдив. От София съм, диспансер в Надежда. Изпратих си документите по вайбър в четвъртък следобяд, а на другия ден ми дадоха час за следващата сряда. Резултатът качиха в his.bg в 8 часа сутринта в деня след изследването като паралелно ми го изпратиха по куриер. Доволна съм, имах спешност, а в София толкова бързо не беше възможно. От всички, които прозвъних Пета Градска ми предложиха най-рано час-  след около 2 седмици.

# 707
  • Добрич
Ерос, потвърждавам за бързината на ПЕТ КТ в болницаДева Мария в Бургас. По-лесно се запазва час, цялата процедура от слизането от колата до качването обратно в нея беше 3 часа. На другия ден ми изпратих резултатите по Еконт. В четвъртък правих изследването, а в събота си взех резултата. А и ви е близо до Варна .

Апаратът е нов, мисля, че работи от декември 2023 г.

# 708
Аз също съм доволна от ПЕТ скенера в Пълмед - бързо дават час, резултатът ми беше готов на следващия ден. А и като си занесох диска за второ мнение при доц Бочев, той каза, че е много добре разчетен и момчето, което завежда отделението е негов ученик

# 709
  • София
Благодаря момичета за отговорите. Ще пробвам всички методи, дано се справя. Аз бях с много висок хемоглобин в началото 156, въпреки че не ям месо, никога не съм имала проблеми, но след всяка химия пада с поне 10 единици и не мога да го възстановя. Инжекцията с растежния фактор, много зле ми се отразява, чудя се дали и тя може да влияе. Иначе преди химията имах цикъл, макар и да беше започнал да става нередовен. След първата химия не съм имала, така че за сега е спрял.

Даниела, потвърждавам това което е написала Кати, за Надежда (и аз се лекувам там) - не съм плащала нищо от както се лекувам при тях. За всяко вливане ме приемат по пътека, не оставам там, предпочитам да се прибирам в къщи. И на третия ден ходя да ме изпишат.

Ерос, мен ме стадираха, даже след първата химиотерапия (не казвам че е правилно, но при мен така се получи). Получих си диагнозата точно за Коледните празници. В началото се лутах, никой не ми казваше нищо  - хирурга, който ми намери образованието след биопсията директно ме изпрати на онкокомисия. Онкокомисията ми беше в друга болница, но аз избрах Надежда и сега се лекувам там. В Надежда, като отидох за първата химия ми назначиха скенер и ЯМР - не съм ги плащала и тях.

# 710
  • Sofia
Здравейте на всички! Чета последните страници и искам да благодаря, че споделяте информация за ТЕЛК. Предстои ми да подавам за подновяване тази пролет, към края на месец май, тъй като решението изтича на 01.09.2025 г. Досега съм подавала на гише ( за София става въпрос) и за подновяване винаги съм входирала само направлението от личния лекар. След няколко месеца пристигаше писмо на коя дата да се явя (винаги на едно и също място), какво да нося, оставях ги в деня на явяване и на следващия ден си вземах новото решение. Сега се чудя как да процедирам. Онлайн ли да подавам, на гише ли? Не мога да разбера, ако подам онлайн всички документи, означава ли, че след това само си чакам новото решение? Ако подавам на гише, същата ли е процедурата като тази, която описах?
И друго да попитам - с лимфедем съм и на двете ръце. Опитвам се да го контролирам, но си имам и своите дни на сериозно неразположение. Искам да си извадя официален документ от лекар за това състояние, евентуално ще го представя и пред ТЕЛК. Някой има ли такъв документ, от съдов хирург ли е издаден? Личният лекар ме праща при онколог, онкологът ме връща при личния и взе да ми писва от това "не е моя/наша работа".

# 711
Child of June, по-добре онлайн с КЕП, според мен. Първо етапна епикриза от онколога. С нея при личния за направление. После всичко (вкл. изследвания всякакви от датата на предходното решение) се качват онлайн. После уведомяват онлайн за датата на комисията и след това излиза решението. Само да отбележа, ако е с КЕП, трябва профил и в Системата за сигурно електронно връчване, освен в платформата за Медицинска експертиза.

# 712
  • София
Ако имаш Пик на НОИ или НАП, може и с тях да подадеш през е-деливъри. Не е нужен кеп.
Аз подадох с куриер документите, с обратна разписка - също е вариант, обаждат се да потвърдят, че са получени. Само си разпечатах и попълних формуляра за Телк, приложих направлението от ЛЛ за Телк и последната епикриза (беше ЯМР изследване). Няма никаква нужда да ходиш за етапна епикриза - никога не съм подавала такава, освен може би първия път. Ако имаш други заболявания и искаш по-висок процент заради тях - прилагаш и за тях документите. Аз лично нищо друго не подадох - моя стана пожизнен.
Както и да подадеш - ще минеш онлайн преосвидетелстването, няма да те викат, ще получиш по пощата препоръчано решението, аз исках електронно, но пак го получих на хартия. То е електронно и няма подписи вече, но защо го разпечатват и пускат по пощата, нямам идея.

# 713
  • Sofia
Аз имам и КЕП, и ПИК-ове. Където мога по институции, винаги подавам онлайн. По-скоро се чудех каква е разликата в изискуемата документация и дали еднакво бързо се получава новото решение. Благодаря за отговорите! Имам диспансер април, така че ще имам и амб. лист от онколог, винаги досега ТЕЛК са ми искали такъв документ. Олив, до РКМЕ - София си подала с куриер, правилно ли съм разбрала? Браво на тях, на място са изключително кисели и неприятни.

# 714
  • София
Да, до РКМЕ - София с куриер, с Еконт ми излезе 7 лева пратката и още 7 лева да ми върнат обратна разписка, защото ме мързеше да качвам документи в Е-деливъри. Дори последните 7 лева можех да ги спестя, защото от РКМЕ една неочаквано любезна дама ми се обади по тел. да потвърди, че са ги получили, а после получих и входящ номер по мейла. После по мейла получих инфо кога ще се разгледа случая и в коя комисия - моите ги разгледаха във Варна например, като веднъж отложиха за по-късна дата, но така стана по-добре, защото на 1 дек ми изтичаше старото решение, а новото се случи на 26 ноември. Тоест не изгубих никакви месеци от старото решение.
Иначе - да, те пишат, че искат етапна епикриза, но аз винаги съм носила последната епикриза от Сити от някакво изследване, никой в София не ме е връщал за това, смятат я нея за последна, сега също нея приложих - никакъв проблем. Нямам време да се редя и за етапни епикризи. Grinning Принципно, те виждат цялото ти електронно досие и няма никакъв смисъл от всички тези хартии, просто искат да видят нещо последно, че няма влошаване, и си действат по % за този вид заболяване.

А, ето, новината е за децата ученици, но пак е потвърждение, че всичко го има електронно и може да се види. Моята дъщеря изкласи почти, докато го приемат това.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2025/02/28/4740508_naesen_s_pese … ef=home_mainStory

И ви черпя виртуално, момичета, защото вече си имам пълнолетница у дома Blush

# 715
Child of June, за лимфедема може да питаш съдов хирург. Във фейсбук има група на Българска Асоциация Лимфедем, скоро бях задала моите въпроси там и получих много адекватни отговори.         orange flower, на мен за левкоцитите и хемоглобина ми помогнаха едни витамини от групата В без В12, които са произведени в САЩ, поръчани са от Amazon, ще прикача снимка.

# 716
  • Sofia
Благодаря, Олив! Здрава и щастлива да е щерката! Хубав празник!
Благодаря, Vinci! Ще попитам и там, даже и други въпроси.

# 717
Olive, здраво и щастливо да е детето, и всички близки с нея Blush

# 718
  • Sofia
Olive, честито на девойката! Здрава, щастлива и попътен вятър в пълнолетието! Бъдете здрави и всички около нея!

# 719
  • София
Благодаря, момичета! Искам да кажа и защо споделих РД на дъщеря ми, нямам такива навици обикновено във форуми, но мисля, че вие най-добре ще ме разберете. Когато бях на 10 г., майка ми почина от рак на белия дроб. Това бяха едни други години - през 80-те, в дълбоката провинция на Северозапада - разбирайте - никакъв шанс за оцеляване с такава диагноза тогава.
Когато научих диагнозата първия път, дъщеря ми беше на 9 г. През цялото време досега си мислех, че искам да оцелея и да бъда до нея, докато израства, защото си спомням какво преживях, когато останах без майка на 10 г., въпреки всички усилия на прекрасния ми баща.
9 години по-късно съм щастлива, че доживях да съм до нея на 18 ѝ РД и просто искам да ви напомня, че медицината не е това, което беше тогава, че имаме огромен шанс да сме до близките си хора и най-вече до децата си, за които това е много важно! Hug

Общи условия

Активация на акаунт