Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 115
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, момичета!
Вчера са се обадили на сестра ми, че биопсията е готова и става въпрос за агресивен дуктален карцином HER2+. Поканили са я в работно време да вземе резултатите и са я посъветвали да не губи време да търси второ мнение.. Намира се в Русе, но най-вероятно ще се лекува в София. От всичко изчетено тук останах с впечатление, че след биопсията е важно да се направи имунохистохимия, но е възможно да не съм разбрала. Въпросът ми е сама ли трябва да занесе блокчетата за имунохистохимия или това вече е направено (щом има HER2+ статус)? Също, може ли да посъветвате за добър онколог в София, към който да се обърнем.. В тази тема прочетох много добри отзиви за един хирург във Варна - къде е по-добре да се направи операцията - във Варна или София?

# 736
Може първо да е химия, после операция. Насочете се към онколог.

# 737
  • Sofia
Виолетов генерал, ако наред с HER 2 има и данни за ER и PR, дали е хормонално зависим, това вероятно е ИХХ. Ако липсват така или иначе, ще трябва да ги дадете в лаборатория, за да се определи. Това го прави пациента. Вижте лаборатория, където биха излезнали бързо. След, като имате всички данни - при онколог. Може да направите и онлайн консултация, като прикачите всички изследвания.

# 738
Да, казали са твърдо, че първо ще е химия..
Виолетов генерал, ако наред с HER 2 има и данни за ER и PR, дали е хормонално зависим, това вероятно е ИХХ. Ако липсват така или иначе, ще трябва да ги дадете в лаборатория, за да се определи. Това го прави пациента. Вижте лаборатория, където биха излезнали бързо. След, като имате всички данни - при онколог. Може да направите и онлайн консултация, като прикачите всички изследвания.
Katty D, дали може да препоръчате такава лаборатория.. където и да е в страната

# 739
  • Sofia
Аз си я дадох в болница Надежда ( София), излезе за около 3-4 дни.

# 740
Имаме час за ПЕТ скенер в сряда. Резултата ще в готов в четвъртък. И от там по най-бързия начин трябва да намерим медицински онколог. Предпочитаме София, че във Варна медицината и апаратурата са застинали в това. Колко медицински онколози трябва да търсим за мнение? За д-р Щерев и д-р Консулова чета много отзиви, но за тях час едва ли ще намерим, а ми се иска вече лечението да започва... Сентинелна биопсия също трябва .... Тя кога във времето е? Преди медицинския онколог или след ПЕТ скенера?

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 11:24 от Ерос

# 741
  • Северозапада
Сетнинелната биопсия се прави заедно с операцията след химиотерапията. Тя още не ви е на дневен ред. В Надежда за Мила Петрова се намират часове за след няколко дни. Аз ходих и при проф. Тимчева, като също имаше часове за следващите 1-2 седмици в Супердок. В Супердок за проф. Щерев (Донев) има час още утре https://superdoc.bg/lekar/ivan-donev-dm

# 742
Ерос, според мен изчакайте първо резултата от ПЕТ скенера, щом имате назначен. В зависимост от него би следвало онкокомисия да определи какво ще е първото нещо, което трябва да се направи. Може да няма предоперативна химия, може и да има. Може операцията да е първо или пък след химията. Не закъснявате към момента изобщо, според мен. Разбираемо е, че искате по-бързо да ви се махне от главата - всички сме били така, но не прибързвайте със самоназначения на базата на нашите писания! Ние сме само за подкрепа, за жалост, не сме лекари повечето.

# 743
Ерос,както и Calm е посочила,изчакайте 5 скенер,след него ще има визия,и онкокомисия ще ви направи терапевтичен план.Сантинелната биопсия е непосредствено преди операцията.На този етап ви е нужен само онколог.

# 744
Здравейте, момичета!
Вчера са се обадили на сестра ми, че биопсията е готова и става въпрос за агресивен дуктален карцином HER2+. Поканили са я в работно време да вземе резултатите и са я посъветвали да не губи време да търси второ мнение.. Намира се в Русе, но най-вероятно ще се лекува в София. От всичко изчетено тук останах с впечатление, че след биопсията е важно да се направи имунохистохимия, но е възможно да не съм разбрала. Въпросът ми е сама ли трябва да занесе блокчетата за имунохистохимия или това вече е направено (щом има HER2+ статус)? Също, може ли да посъветвате за добър онколог в София, към който да се обърнем.. В тази тема прочетох много добри отзиви за един хирург във Варна - къде е по-добре да се направи операцията - във Варна или София?
Според мен трябва да си видите резултата написан и ще разберете какви изследвания вече имате. Определящи са хормоналния статус ER/PR, Her2, Ki67. Тези трябва да ги имате след биопсия. Нали това е целта на биопсията. Ако искате да проверите във втора лаборатория - ще си изберете къде. Във Варна в Св.Марина също правят такива изследвания. При мен след биопсията резултатът Her2 беше двусмислен (2+) и се наложи допълнително изследване DUSH, което в Св.Марина Варна струва 523 лв., но при отрицателен резултат не се прави предоперативна химиотерапия. За да се приеме за категорично положителен резултатът за Her2 трябва да е 3+.

# 745
Предоперативната химиотерапия се определя от много фактори,Her - ,не я изключва.

# 746
  • Sofia
За да няма предоперативна химиотерапия трябва да е положителен за ER/PR , отрицателен HER2, ниско ki67 под 10% и размер на тумора под 2см. Това е според онколозите, мога да пропускам нещо.

# 747
За да няма предоперативна химиотерапия трябва да е положителен за ER/PR , отрицателен HER2, ниско ki67 под 10% и размер на тумора под 2см. Това е според онколозите, мога да пропускам нещо.
Точно!

# 748
Здравейте. Вчера получих резулати от ямр. Карцином, с размери 68мм/20мм. в лявата гърдта, хоризонтално разположен,; и две образования в лимфни възли с размери около 20мм.
Насочиха ме за кор-биопсия. Утре имам час при др Гергов в онкологията в София. Въпроса ми е какво ме очаква ако се установи че карцинома е в напреднал стадий?
ЯМР правих в ИСУЛ при др Спиридонов, който не ми каза нищо, освен че ще ми махнат гърдата и да не си и помислям за реконструкция в следващите няколко години,защото се боря за живота си, а не за красотата. В момента си мисля, че съм получила смъртна присъда.
Обръшам се към вас, за насоки. Даже не знам какви въпроси да задам на доктора утре.
Насочих се към Онкология за да получа комплексно лечение. Не съм в състояние да обикалям на различни места, още по-малко да преценявам или да взимам решения.
😔

# 749
Ако искате,пишете на лични...ще ви обясня,че въобще не е смъртна присъда...

Общи условия

Активация на акаунт