Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 102
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 750
  • Варна
Здравейте. Вчера получих резулати от ямр. Карцином, с размери 68мм/20мм. в лявата гърдта, хоризонтално разположен,; и две образования в лимфни възли с размери около 20мм.
Насочиха ме за кор-биопсия. Утре имам час при др Гергов в онкологията в София. Въпроса ми е какво ме очаква ако се установи че карцинома е в напреднал стадий?
ЯМР правих в ИСУЛ при др Спиридонов, който не ми каза нищо, освен че ще ми махнат гърдата и да не си и помислям за реконструкция в следващите няколко години,защото се боря за живота си, а не за красотата. В момента си мисля, че съм получила смъртна присъда.
Обръшам се към вас, за насоки. Даже не знам какви въпроси да задам на доктора утре.
Насочих се към Онкология за да получа комплексно лечение. Не съм в състояние да обикалям на различни места, още по-малко да преценявам или да взимам решения.
😔
Аз бих се махнала от тия доктори.След биопсията и резултатите,търсете онколог.Трябва да ви направят скенер на цяло тяло или Пет скенер.Може би ще имате първо химия,за да смалят тумора.Тия които ви разправят,че трябва да се махне гърдата и не може реконструкция,може би са завършили преди 30,40 години.Ракът отдавна не е смъртна присъда.

# 751
  • Sofia
Eyeswideopen, както казват Неда и Alatea последното нещо, което трябва да си мислите е смъртна присъда. Има лечение има и надежда. Ще имате предоперативна химиотерапия, за да смалят размера и да може да Ви се съхрани гърдата. В днешно време младите лекари гледат да не се стига до мастектомия.

В началото всичко е много страшно, но с времето човек вижда, че има надежда! Горе главата!

# 752
Здравейте, моля ако някои има контакти на др Виктор Йорданов от Сити клиник. Предстои ми биопсия и много момичета от групата го препоръчаха. Звънях днес на централа, но телефона е изключен защото е неработен ден.
Благодаря

# 753
Пак съм аз. Ако на  ЯМР на 10.02 се е видяло, че образуванието е едно на лява гърда, без заразени лимфни възли, то възможно ли е днес в дясната вече да има нещо? Направо сме в шок. Сестра ми казва, че има нещо и там, имала напрежение Cold Sweat

# 754
Eyeswideopen, на базата на моя опит, съм сигурна, че първо трябва биопсия за да се види какъв е ракът и после ще се реши какво ще следва. Аз бях с карцином, който на скенер и ехограф се виждаше около 4 см. На операцията извадиха 6 см, т.е. близък до размера на твоя. Имах два лимфни възли с метастази, които се видяха още на скенера. Направих кор-биопсия, хирургът ме представи на онкокомисия и се реши частична операция да е първо, предвид и другите показатели от имунохистохимията (изследване, което се пуска след биопсията). При операцията съответно се изрязват доста лимфни възли. След това имах химиотерапия и лъчетерапия. После хормонална терапия, но и това зависи от вида на рака - може да има, може и да няма. Та, борбата е дълга и тежка, но, ситуацията ти изобщо не е безнадеждна.
Ерос, не мисля, че е възможно нещо да изникне за толкова малко време. ЯМР би трябвало да го е засякло. По-вероятно е да си внушава, без да се обиждате, случвало ми се е от стрес явно да си мисля, че напипвам нещо, което ту го има, ту го няма. Ако същото образувание се усеща уголемено, да, може бързо да расте, но ЯМР да не види, не би трябвало.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 18:05 от Calm

# 755
Пак съм аз. Ако на  ЯМР на 10.02 се е видяло, че образуванието е едно на лява гърда, без заразени лимфни възли, то възможно ли е днес в дясната вече да има нещо? Направо сме в шок. Сестра ми казва, че има нещо и там, имала напрежение Cold Sweat
Ерос,по вероятно стресът идва в повече,а ако става въпрос за млада жена(с цикъл) възможно е подобно напрежение в гърдите,на хормонална основа.

# 756
  • Северозапада
Здравейте, моля ако някои има контакти на др Виктор Йорданов от Сити клиник. Предстои ми биопсия и много момичета от групата го препоръчаха. Звънях днес на централа, но телефона е изключен защото е неработен ден.
Благодаря
Намерете малко по-напред в темата мненията на Вела, в което са подробно описани стъпките за диагностика и лечение. Първите седмици за всички ни са били ужасни. Добре, че лекарката, която ми даде документите, в което за първи път видях диагнозата си, не е била като твоя лекар 😡 Направете биопсията и, докато се чакат резултатите, прочетете темата и ще се ориентирате къде да търсите лечение занапред. Относно реконструкциите, аз съм с едномоментна такава, т.е. с една операция ми е направена мастектомия и са ми поставени импланти.

# 757
  • Sofia
Ерос, също мисля, че не е възможно. ЯМР е най - точната диагностика за гърди и ако действително има нещо, то е щяло да се види.

# 758
И аз имам напрежение....от кисти, така че

# 759
  • Добрич
Ерос, ако не бъркам сестра ти е правила  ЯМР при д-р Виктор Йорданов. Той е изключително добър диагностик и ако имаше нещо в другата гърда щеше да го види.

С тази диагноза каквото и да ни заболи някъде в тялото, все си мислим дали има връзка с основното заболяване...

☆☆☆

eyeswideopen, непременно бих сменила лекаря. Недопустимо е да се влияе на психиката на пациентите по този начин! Още повече,  че не е вярно.

Ракът се лекува даже в четвърти стадий.

По-младите хирурзи, които прилагат съвременни медицински  методи най-често избират органосъхраняваща операция.

Немалко  от дамите в тази тема сме с мастектомия с едномоментна реконструкция, която често лекарите въобще не споменават пред пациентите, като възможност (предполагам, че защото те не я правят).

eyeswideopen, в първия коментар има насоки за първа среща с болестта, но ще се самоцитирам (предполагам, че ще ти е от полза):

Цитат
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностка).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

# 760
Не знам момичета, опитвам се да обясня, че бучка нова за толкова време няма как да стане, но тя ....

# 761
Винаги съм доволна, когато Вела се включи да се самоцитира, защото обобщението е отлично. Само да отбележа обаче, че са възможни и други резултатни пътища - за да не се стресират четящи, които например са били директно с операция. И аз да се самоцитирам, че верният път може да е повече от един и старите протоколи невинаги са за отхвърляне.

# 762
  • Добрич
И като съм почнала със самоцитирането, да допълня за новите дами, че позитивната нагласа е много важна. Изключително важна!

Цитат
За молитвите...

И преди съм писала, когато се молите, заявявате пред Вселената, че искате нещо, което смятате, че не ви се полага и се надявате да го получите по милост. Това е изключително погрешно.

Трябва да благодарим за това, което искаме! В сегашно време! Тогава даваме сигнал на Вселената, че сме благодарни за нещо, което ни се полага по право.

Ако говорите и мислите в бъдеще време, нещата които искате ще останат в бъдещето и няма да се реализират тук и сега.

"Благодаря, че оздравявам."
"Благодаря, че съм здрава."
"Благодаря, че лимфните ми възли са чисти."
"Благодаря, че ракът напусна моето тяло завинаги."

И т.н.

Не се използват отрицателни частици, защото Вселената не ги приема. Например "не си представяйте диня". Веднага си я представихте, нали?

Интересувам се от позитивна психология много преди диагнозата.

Бъдете позитивни, усмихнете се на живота, за да ви се усмихне и той.

Обличайте се добре,  гримирайте се,  глезете се с малки удоволствия (разходка, хубав филм, шоколад, хоби, каквото ви харесва).

Мислите и действията ни все едно се отразяват от огледало и се връщат при нас!

Длъжни сме първо на себе си.

Ако Бог искаше да ни вземе, нямаше да ни помога: да посетим добри лекари,  за кор биопсията, за операцията, за сентинелната биопсия, за чудесните деца, внуци, съпруг  и т.н. Замислете се над това.

Нужни сме - здрави, усмихнати, позитивни и обичащи - себе си, семейството си и живота!

Като за начало си направете позитивни утвърждения и ги повтаряйте.

Както казва Мечо Пух, "Колкото повече, толкова повече".

Ако не успеете сами да излезете от дупката, потърсете помощ, от близки, от психолог, чай, билки и т н.

Първата най-важна стъпка за победата е позитивната нагласа.

Дори в момента да ви е зле, " И това ще мине!".

Отново добавям любимо мое стихотворение:

Аз мога

Уолтър Д. Уинтъл

Ако мислиш "сразен съм",
 сразен си.
Ако мислиш "не смея",
не смееш.
 Ако казваш "бих искал",
 но си мислиш "не мога",
просто няма как да успееш.
Ако мислиш, че губиш,
"загубен си",
ще ти каже светът без упойка - успехът се крие в твоята воля
 и е в умствената ти настройка.
 Ако мислиш "назад съм",
назад си,
който мисли високо,
не пада.
Просто трябва да бъдеш напълно уверен
щом си тръгнал да дириш награда.
Не най-силният,
нито най-бързият
 обезателно грабват залога,
 но човекът, който печели играта,
е тоз,
КОЙТО МИСЛИ "АЗ МОГА"

# 763
  • София
Момичета взимахте ли някакви добавки,витамини или други неща преди химията да се подсили организма?Аз имам първа среща с онколог на 11.03 и ме е страх на своя глава да взимам нещо,освен Герисан-кръвен здравец ,вит д+ к2,магнезий.
Препоръчват ми приятели и познати да взимам биобран и канелим,витацептин,ама аз нямам много вяра в такива неща и съм пас за сега.Но ако помагат ще взема да пия.Моля споделете преди химията или по време на нея ако взимате нещо и сте доволни.

# 764
  • Sofia
Даниела, по време на химиотерапия НЕ се взима никаква хранителна добавка : витамини, пробиотик, за желязо. Особено опасно е жълт кантарион и грейпфрут. Има една много полезна лекция по въпроса на главният фармацевт от болница Надежда. По нея препоръка всички витамини трябва да си ги набавяме по естествен начин от храни.

https://nadezhdahospital.com/initsiativi/kachestvo-na-jivot/rak- … ogichno-lechenie/

По време на лечение трябва да се допитваш винаги до лекуващият ти онколог. Нищо не взимай, защото някой ти го препоръчва. Опасно е.

Общи условия

Активация на акаунт