Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 053
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте, днес ще ми правят кор-биопсия. И имам някаква надежда че може да се окаже педраково състояние ин-ситу.
Но като чета заключението от др Гергов, май ще се окаже втори или трети стадий.
Прикачам го.
Много съм уплашена.
Ще го коментирам днес и с др Йорданов (при него е кор-биопсията), но нещата май са ясни.

# 796
Здравейте,
Мили и борбени момичета.
Във вторник бях на първа вливка червена химия (адявантна терапия). Добре съм, но искам да попитам някои имал ли страничен ефект главоболие. Вчера беше по малко ,но днес е доста по силни изразено, днес ми е 3 ден от вливката. Дано да се размине, че започвам да се фимирам вече. И другият ми въпрос е. Може ли между вливките да си направя ЯМР на глава без да спирам лечението.

# 797
  • Sofia
eyeswideopen, разбирам напълно страха ти. Каквото и да се окаже от биопсията ( тя е най-категорична) важното е, че лек има. В началото е най-трудно, докато приемеш какво ти се случва. След това започваш лечението и да срещаш хора, като теб и разбираш, че живота не свършва, просто променя хода си. Много е важна положителната нагласа! Това което пише, че е авансирал значи ли, че имаш и засегната кожа?

Гери, това с главоболието е нормално. Пие ли кафе? Може да е от кръвното, от самата химия - също. Аз имах главоболие в началото, защото бях решила да не пия кафе. Като започнах отново да пия, главоболието отмина. Имай предвид, че страничните реакции от химията идват след третият ден. От третият докъм пети/шести ден, ще изпитваш различни неразположения. Това не трябва да те притеснява и да си мислиш глупости. Попитай онколога за обезболяващи. Аз пиех аналгин, но ти си питай за теб.

Например аз сега съм на таргетна терапия и отново бях решила да не пия кафе, защото съм с разстройство и съответно болки в корема. Два дни ми беше супер зле на главата. Болка и отделно ми се гадеше. Започнах отново да пия кафе ( с него или без, разстройството си е по график Grinning ) и дойдох на себе си.

# 798
Авансирал,означава,че са ангажирани регионални лимфни възли.
От тук, нататък...само биопсията ще сложи точна диагноза.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 13:55 от неда2

# 799
  • Sofia
Неда, може и за кожа да става въпрос. Затова попитах.

# 800
По принцип,кожата е друг орган,дори по съседство...и тогава мисля,термина е друг

# 801
Гери, съвсем нормално е главоболието, за жалост. За ЯМР питай онколога, защото мен като ме пращаха на ЯМР на корем, ми отложиха едната вливка.
Eyeswideopen, доколкото разбирам, гърда и лимфи евентуално. Докато не излезе биопсията, гадаем. Мен много ме стресира думата "авансирал" по принцип, но съм забелязала, че лекарите си я ползват съвсем спокойно за да отбележат неща, които се оказват не чак толкова страховити, колкото звучи.

# 802
Нито един от тримата доктори с които говорих не спомена нещо за кожата.
Така че се надявам да не е засегната

# 803
  • Варна
За всички момичета, които сега са в началото на пътя, на прага му, в началото, средата или към края искам да кажа, че всичко минава и заминава, забравя се.

Аз съм ревала месеци наред, и за косата ревах и имах чувството, че никога няма да го забравя. Емоциите, чувствата, болката, страха и какво ли не още.

Сега ви казвам съвсем сериозно. Наистина минава и заминава, като грип, висус, летен дъжд, сняг през март 🤣

Горе главата!

# 804
  • Sofia
То ако е, кожата се вижда. Зачервява се.

Неда, права си. Ако е засегната кожата се казва "инфилтрация". Не знам защо съм се заблудила.

Мис Нори, благодаря за насърчението! Хубаво е когато човек, който знае точно къде се намираш и какво ти е в главата, да ти каже мили думи и ти вдъхне надежда!

Тук момичетата са най-готините и позитивни хора, които ме срещна живота! Навсякъде другаде, по-добре да четеш по-малко.

# 805
# 806
Eyeswideopen, наистина е много страшно в началото. Не знаеш как се е случило, защо на теб, какво следва, как да кажеш на най - близките си, колко е зле положението????? Страшна е неизвестността.
След днешната кор-биопсия се въоръжи с търпение, докато излязат резултатите. Аз чаках 17 дни. След това всичко започва да се случва много бързо. Онкологът ще назначи най - подходящо за теб лечение. Ние получаваме отлична терапия. Всичко ще бъде наред и при теб. Живота продължава!

# 807
  • Sofia
Aelita, благодаря ти за разяснителното видео. Полезна информация. Само нещо ме изненада. Коментара на д-р Кръстева за това как съпоставят два различни метода на образна диагностика. Първо ПЕТ скенер и после ЯМР за проследяване на размера. Не е ли задължително да се използва един и същи метод? Например ако пациент е стадиран с ПЕТ, то и контролата да е с ПЕТ?
При мен специално изискаха ЯМР, защото съм стадирана с ЯМР.

# 808
Гърди се следят с ямр.
Скенерите са за контрол на органите за разпространение. За размери се счита най-прецизен ямр. И вероятно се препоръчват и двете неща, тъй като ямр поне е безвреден метод.

# 809
Това ,което мога да добавя,че на дъщеря ми за 6 м правиха 2 скенера без контраст,един с контраст и твърдяха,че на тях гърди не се виждат,затова за стадиране направиха и 2 ЯМР.Всички позитивираха ЛВ - в норма.И то при положение ,че имаше биопсия на ЛВ ,която потвърди ,авансирал процес...но  всичко беше неглижирано,предвид образните.Тумора от 11см,уж беше станал 5см...но го извадиха 7,2
Така че ,каквото и да казват специалистите,и статистиките.
Отказаха 5 скенер,направиха и обикновен с контраст и ехография на аксила(с отстранените ЛВ)
Пътя е за вървене..
П.п.писали сме заедно

Общи условия

Активация на акаунт