Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 965
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 900
  • Добрич
Скрит текст:
На мен порта ми е сложен от лявата страна и използването на колан,когато НЕ нося яке е ужасно гадно.
А аз от таргетната терапия съм със невероятни отоци по крайниците и паласките.Стигнахме до този извод ,следкато 3 месеца вече нямам доцетаксел.Сърцето е наред,вена Кава също и дълбоките вени и те.
А и изследванията за тромбоза са наред.Изключиха всички възможни причини за отоците.Та някакси предпочитам пъпките,пред новата форма ,която краката ми придобиват всеки изминал час.😀
А тези от вас,които са със импланти бихте ли дали повече подробности за цялостния усет.Как се усещат при допир,къпане,спане,носене на сутиен.Как ви протичат прегледите ехограф,мамограф,скенер и тн.
В началото гръдният мускул прави крампи. След операцията имах чувството, че са ми сложили две панички, но постепенно се свиква. Спя настрани, харесвам ластични сутиени  и всяка вечер мажа с арника. При допир  гърдите ми са по-студени от тялото. Смятам, че е нормално, те не са кръвоснабдени, за да са топли.
Когато е студено време мускулът се стяга и ги усещам. През другото време ги приемам, като част от тялото си.

# 901
Mimache, и аз се обринах със ситни пъпки след първата терапия, после от време на време, но последния път ми излезнаха доста по гърба като гнойни с връхче. Мен пък ме мъчи хрема от началото на терапиите през юни мин.г., мислех, че е от химията, но явно от таргетната, защото и сега си продължава едно капене от носа, струпеи, вкл.от спукани капиляри. На двете ми ноздри кожата е и външно разранена, като двете червени улейчета. В сравнение с другите странични ефекти, напр.като тези при Coral, не е нещо сериозно, но ми е доста дискомфортно да дишам, все ги чистя, носът се разранява, неудобно се чувствам като съм навън, слагам фон дю тен, но не се покриват добре, а и всичко е временно, защото носът все си капе.                                    
 Calm, да, ще пия ериус и ще търся онколога и алерголог. Преди 15 г.имах такава реакция от колдрекс макс грип и после ми казаха, че е една от съставките. Тогава за цял месец бях ограничила алергените. И аз съм алергична натура, правила съм алергия от бисептола и от тогава все предупреждавам за алергия към солфонамиди. Вероятно наистина таргетната терапия отключва и алергиите, може би и за това е постоянната ми хрема, но така става по- трудно да се овладее вирусна инфекция. Преди по- лесно се справях с хомеопатия, авирон рапид и др.подобни, а сега направо не знам.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 08:56 от Vinci

# 902
Момичета, тези от вас, които са на диспансер в Сити клиник имат ли определен онколог, който да ги следи, да можеш да го питаш, ако нещо те притеснява по телефон/ вайбър? Когато трябваше да избера диспансер много се колебаех между Надежда, където проф. Щерев многократно ми е обръщал внимание и в кабинета и по телефона, но там правят по- малко скенери, ЯМР и т.н. Наясно съм с точенето на касата с многото изследвания, но аз реших, за да съм по- спокойна( водя се високо рискова от рецидив) да се диспансеризирам в Сити, за да не се налага да се моля през три месеца за Пет, ЯМР и др. По стечение на обстоятелствата, проф. Дудов ме изпрати да си дам документите на доктор Виктор Ненов,който е млад специализант. Аз харесвам младите лекари, надявах се, че ще бъде по- отдаден и достъпен и при нужда, ще се допитва до Дудов. За съжаление д-р Ненов демонстрира пренебрежение и неприязън, при условие, че не съм му досаждала и притеснявала. Имам сериозен проблем с безсънието( спя по 2-4 часа макс.) и за да не го притеснявам на живо или по телефона, попитах го по Вайбър дали мога да взимам нещо( съвместимо с Тамоксифен) или не трябва и той отново не ми отговори. Мога ли да настоявам да се водя при друг онколог? Чела съм, че и другите в Сити нямал достъп/ връзка с тях, но все пак при нужда как ги питате, там на място или по телефон? Тук всички пишат" моя онколог", а аз дори не знам кой ми се води по документи, защото при изследванията пише различни в графата" изпращащ лекар" и се притеснявам, че от много чудене, в същност съм без онколог, който поне малко да се интересува от мен, да ми запомни името поне. Знам, че са пренатоварено, но се надявах поне младите да са по- човечни.

# 903
  • София
Аз съм при д-р Великова, имам нейния мобилен, давала ми го е преди време, ако имам нужда - звъня и ми вдига/отговаря на въпроса. Гледам да не е често и ненужно, много рядко звъня - обикновено за резултат от скенер.
Попитай на регистратура кой точно ти се води онколог и поискай неговия номер, мисля, че младите не могат да са водещи онколози, при някой друг си разпределена.
Но в Сити е така, за съжаление. От една страна ги разбирам - претоварени са, от друга - ти не си виновна и имаш нужда от контакт.

За коланите - шофирам и винаги съм носила, може би не за някой и друг ден сред операции, мисля, че вредите от неносене могат да са доста по-сериозни. Не виждам как колан ще ми спука имплантите, не са толкова деликатни. И сутиени с банели нося, никакъв проблем нямам (качествен сутиен, при който банела няма как да изхвръкне).

# 904
Благодаря! Това мисля да направя, ще попитам. Аз също се съобразявам да не досаждам и затова ми е неприятно отношението.

# 905
Имам усещането, че онкоболните са най-кротките, нежни и уязвими хора, с които лекар няма право да се държи по този начин. Виждайки хората тук, си давам сметка как няма нито един нахален, невъзпитан, нагъл и нискообразован и несъобразителен. Имам чувството, че рак развиват хора, от постоянно поглъщане на обиди, неглижиране, неуважение, лоша социална интеграция в социум от отрепки.

Онкологът не е психолог и е ясно, че му идва до гуша от постоянни въпроси, които не са от животозастрашаващо естество, но все пак, редно е да се обърне внимание.

За съжаление има много “млади” специалисти, които бързат да го играят “твърде уморени от заетост” , а всъщност доста ценят и уважават времето, в което разцъкват за униформа по последен моден тренд, или спа почивка в Терме Банско, или последната клюка от колегията в инстаграма, ааа и не на последно място, дали да не си избелят зъбите или да си направят бондинг….
Хора сме и всичко е общопознато и не е престъпление, но за да си лекар, особено в тази специалност се иска отдаденост.  Махайте го тоя, следващият! Достатъчно много са! Ударете го и в някой
Черен списък! Казвам го като част от медицинското съсловие, егото на българсия лекар е чутовно и това вреди на пациента!

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 19:07 от Mimache

# 906
Актуална информация относно прегледи и операции при д-р Вълкан Иванов има в сайта му www.BreastSurgery.today:

МЦ Хейлан Кеър 4 - гр. Варна (платен прием и по здравни фондове)
–> след предварително записване на час онлайн в Супердок - https://superdoc.bg/lekar/valkan-ivanov.

Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна (прием по НЗОК/ клинична пътека, платен прием и по здравни фондове)
–> след предварително записване на час по телефон или в сайта на мед. център.

Д-р Вълкан Иванов оперира в СХБАЛ "Проф. Темелков" – Варна.

Днес в Дървеница точно си говорихме  с една жена от Варна и тя ми каза, че Вълкан Иванов оперира в Шумен, Варна и Бургас.

# 907
Имам усещането, че онкоболните са най-кротките, нежни и уязвими хора, с които лекар няма право да се държи по този начин. Виждайки хората тук, си давам сметка как няма нито един нахален, невъзпитан, нагъл и нискообразован и несъобразителен. Имам чувството, че рак развиват хора, от постоянно поглъщане на обиди, неглижиране, неуважение, лоша социална интеграция в социум от отрепки.

Онкологът не е психолог и е ясно, че му идва до гуша от постоянни въпроси, които не са от животозастрашаващо естество, но все пак, редно е да се обърне внимание.

За съжаление има много “млади” специалисти, които бързат да го играят “твърде уморени от заетост” , а всъщност доста ценят и уважават времето, в което разцъкват за униформа по последен моден тренд, или спа почивка в Терме Банско, или последната клюка от колегията в инстаграма, ааа и не на последно място, дали да не си избели зъбите или да си направи бондинг….
Хора сме и всичко е общопознато и не е престъпление, но за да си лекар, особено в тази специалност се иска отдаденост.  Махайте го тоя, следващият! Достатъчно много са! Ударете го и в някой
Черен списък! Казвам го като част от медицинското съсловие, егото на българсия лекар е чутовно и това вреди на пациента!
.                  Много точно казано!

# 908
Да,много тъжен факт,че лекарите не проявяват емпатия,дори към онко или тежко болни...Но ,няма да спра да повтарям,че лекарите загубиха човешкия  си облик.За още по голямо съжаление,смятат, че следването на протокол определя и професионалния им авторитет.Но,това няма нищо общо с добрия лекар, професионалист...не съм песимист,по природа,но и моят реализъм има предел...

# 909
Преди дни бях свидетел как една дама парадираше, че е оперирана от д-р В.И в отделението по лъчелечение. Позволи си да изиска облъчване, както хирургът бил казал. Замислих се, че и от двете страни понякога има изкривяване и неадекватно поведение. Според нея било лесно да се открие най-добрият хирург за определен вид операции. Търсиш в Интернет, намираш и отиваш при най-добрия. Колко от нас се замислят за това, че натрупалите известност лекари също избират пациентите си? Смея да твърдя, че усетих върху себе си подобно неглижиране отвъд куртоазията не веднъж. Прави се "подбор" по професия т.е според предполагаеми доходи. Супер ситуация - болен си отиваш на лекар, но и трябва в известна степен да се бориш за вниманието му.

# 910
Пациентите е трудно да са обективни,по много причини,доколко разбираеми,и до колко приемливи,това е друг въпрос...наскоро гледах видео,касаещо образни изследвания,напълно несвързани неща...но разбрах,че въпросната лекарка е светило...500 лв на консултация..

# 911
Един лекар трябва да може да оцени, че пациентът на първо място го боли....

# 912
Здравейте,
Аз пак с моето топче в аксилата. Установи си, че е линфен възел. Искам да питам  правена ли ви е биопсия на линфен възел ?  Как протича интервенцията, Как се прави и т.н. ако може да споделите подробности ще съм благодарна.

# 913
Gerri L,
Когато ми правиха кор-биопсия на гърдата, тогава едновременно ми правиха и на един лимфен възел, защото имаше съмнения за него. Не е болезнена процедурата. Прави се с упойка.

# 914
Geri, на мен в началото ми се виждаха лимфни възли само заразени и ми правиха кор биопсия на два възела. Прави се с местна упойка, има си дискомфорт и малко болка след това, но не е нищо, което да не може да се изтлърпи. Бъди смела, не се притеснявай, ще мине за 1-2 дни

Общи условия

Активация на акаунт