Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 959
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 930
  • Северозапада
За носа (на мен ми изсъхваше лигавицата и се пукаха капиляри) аз ползвах Ринолекс. Пробвах и нещо пръскащо, не се сещам кое, но нямаше добър ефект. От това съм по-доволна.

# 931
Момичета, благодаря, задължително ще пробвам HeartHeartHeart

# 932
  • София
Относно образната диагностика и виждането на "лошите образования" ще споделя моя случай, само за да ви вдигна предупреждение и да сте внимателни.

Аз имам фиброаденом в лявата гърда от 20 години и ходя много стриктно на прегледи. Не пропускам.
Карциномът обаче ми е в дясната гърда и не се вижда на ехограф. Изобщо не се вижда - трима хирурзи го потвърдиха. Не го виждат и толкова - клетките изобщо не изглеждат злокачествени. Изглеждат като нормални клетки. Виждат се две кисти и толкова.
Благодаря на Господ, че се възпали кистата в тази гърда и затова отидох на лекар и то няколко месеца след рутиния преглед с ехография и мамография, на която нищо не се видя. Всичко уж чисто.
Та възпалението иницира взимането на цитология. След което с три удивителни пишеше биопсия. И така се хвана карцинома.
Даже и след биопсията, хирурга определи размера на 8мм, защото толкова виждаше възпалените клетки. На ЯМР обаче "лъсна", цялата картинка и карцином с размер 5 см.

И затова продължавам да обикалям все още, за да се определи точно как и какво ще се реже.

Така че момичета и това е малко Божа работа и имайте едно наум за ехографията!

# 933
  • Варна
Момичета,да се похваля с чист скенер на сестра ми,но такъв кратък разчет,не бях виждала.Миналата седмица,пак ходих да се  жалвам,отложиха й скенера с един ден,оттам се отложи комисията с една седмица и лекарствата и те с една.Бях бясна,щях да пиша до медицински надзор,но реших първо да отида при завеждащия онколог.Обясни ми,че реда за скенери не зависи от тях и когато има спешни случаи,те винаги са с предимство(това го знам,защото синът ми два пъти беше с предимство.)и почна да ми обяснява за Терапията.Рибоциклиба бил помощна терапия,нищо че е толкова скъп.При хормонпозитивните тумори,най-важна,била хормоналната терапия и не напразно във всички проучвания,лечението е с хормон и CDK инхибитор или само с хормонВ случая Рибоциклиба).Имало малка разлика в продължителността на живота.Каза,да не се притеснявам,има още линии на лечение пред нея,ако в бъдеще има прогресия.Такъв консулт,не бяхме правили а тоя беше и безплатенНа другия ден й звънна ли,че е минала комисия и дали може да отиде за лекарствата.

# 934
  • Sofia
Alatea, много добра новина това със скенера. И занапред да е все така, чист и здраве.

За образуванията, Калпазанка не попита ли за лимфните възли? Останах с впечатлението, че за тях пита. Иначе ехографа въобще не дава точна диагностика. При мен също уж беше фиброаденом, а се оказа рак. Дори бях чела някъде, че в чужбина не гледат вече гърди на ехограф, точно заради неточността.

За лекарите имам различно мнение. Няма как да не споделя, че живота ме е срещал с лекари, които са далеч от печелбарството. Колко пъти не съм плащала нито стотинка за преглед или консултация. Разбира се, има и от другите - бизнесмени, което е жалко, защото в своето нещастие хората са готови на всичко, за да оцелеят и те много добре го знаят.

За слаби капиляри не ползвайте нищо под формата на спрей. Той уврежда още повече.

Момичета, аз все да споделя нещо за разкрасяване и все забравям. Сега съм се сетила, та затова го добавям към всичко останало и много далеч от темите. Боя за коса е нещото. Попаднах на едно видео на Лора ( от Бон Апети) където тя споделяше, че се боядисва с боя  3Chenes Color & Soin. Боята е безамонячна и в описанието се препоръчва на жени след химиотерапия. Боята лесно се нанася, супер трайна и наситен цвят.

# 935
Алатеа,поздравления,много се радвам на добрите новини,за сестричката!
Относно лечението,преди два дни консултирах дъщеря ми,с известен онко-хирург,и той сподели,че майка му е диагностицирана преди 22г,и съвсем скоро е приключила курс с Верзенио.Разбира се,той въобще не се беше запознал с документацията на дъщеря ми,та се наложи да му спомена,че тя е в началото на този курс.Освен това,твърди че Золадекса,гарантира 100 % защита ,от естроген...и толкова млад пациент,не бил лекувал...,споделям всичко това,с една единствена мисъл ....казват ти това,което очакват ,че искаш да чуеш ..аз все още мога да пресявам,налага се...но много хора под стрес,сигурно са готови на всичко,и всяка цена...

# 936
  • Sofia
Неда, защо не би лекувал  толкова млад пациент? За Золадекса или Верзениото?

Момичета, тези които са на Верзениос. Как стои въпроса за зъболекар? Спирали ли сте лечението за определени манипулации? В листовката нищо не пише....

# 937
  • Варна
Неда,не Золадекса,питах,а ароматазните инхибитори.Каза,че преди таргетните терапии са лекували,само с тях след химио,за 4ст.говоря.Аз постоянно чета за новите терапии и съм запозната с проучванията.От тази година има две нови терапии за РМЖ и рак на шийката на матката,одобрени от ЕМА.Бях писала назад,вече познавам няколко жени,след прогресия,сменят хормона и са в ремисия.

# 938
По принцип,каза че не е срещал толкова млад пациент,и я увери че Золадекс се равнява на отстраняване на яйчници.
А защо ще подлага майка си на таргет след 20г,няма как да го питам...
Дъщеря ми е на Золадекс,Верзенио и Аримидекс,което е оптималното за нея към момента.
Кати,на дъщеря ми ще спрат Верзенио,за 14 дни преди операцията (реконструкция)
За обикновена стоматологична манипулация,не би трябвало да се налага.Ако става въпрос за екстракция или хирургична манипулация,предполагам същото ще се наложи и на теб.

# 939
Привет с усмивка Simple Smile

ЕМОФИКС унгвент за кръвоспиране 30 г, ползвам от години за хлахенцата, че и двамата барабар с мен са със слаби капиляри! Доволна съм Simple Smile

Успех и здраве от мен на всичси вас готЯни във форума,
Kис ю all, бейбис Simple Smile

# 940
  • Варна
Момичета,къде да подам жалба,за пенсия.Сестра ми от юли,не е изчислена и получава социална пенсия.Вчера пак е питала в НОИ и отговорът бил,че документите са предадени на инспектор.Бях писала,за пусната жалба срещу картотеката на Телк Варна и изненада днес,вече работното време е до 16,30 не до 14.00 и няма никакви опашки и списъци.Отвън е залепен плакат,на който пише,да се изпращат с препоръчани писма документите.Аз така направих по Спиди и си спестих много нерви.Качвам писмото до мен и РЗИ.

# 941
  • Добрич
Alatea, в системата за сигурно електронно връчване. Избираш от менюто централата на НОИ и още НОИ във Варна. Обикновено още същия ден или на следващия отговарят.
Да не е имало обжалване от НОИ, че от юли до сега все още да не са сметнали пенсията? Когато е за първи път, броят 4 месеца не от заявлението, а от датата на заседаване на лекарската комисия в НОИ.

# 942
  • Варна
Благодаря Вела.Не няма обжалване от НОИ,имаше разминаване в стажа в системата и ТК,но той беше за няколко дни и тя се отказа от него,още декември.Всъщност от тогава почна плащането на социалната пенсия.Явно ми върви на жалби,особено последния месец.

# 943
Относно образната диагностика и виждането на "лошите образования" ще споделя моя случай, само за да ви вдигна предупреждение и да сте внимателни.

Аз имам фиброаденом в лявата гърда от 20 години и ходя много стриктно на прегледи. Не пропускам.
Карциномът обаче ми е в дясната гърда и не се вижда на ехограф. Изобщо не се вижда - трима хирурзи го потвърдиха. Не го виждат и толкова - клетките изобщо не изглеждат злокачествени. Изглеждат като нормални клетки. Виждат се две кисти и толкова.
Благодаря на Господ, че се възпали кистата в тази гърда и затова отидох на лекар и то няколко месеца след рутиния преглед с ехография и мамография, на която нищо не се видя. Всичко уж чисто.
Та възпалението иницира взимането на цитология. След което с три удивителни пишеше биопсия. И така се хвана карцинома.
Даже и след биопсията, хирурга определи размера на 8мм, защото толкова виждаше възпалените клетки. На ЯМР обаче "лъсна", цялата картинка и карцином с размер 5 см.

И затова продължавам да обикалям все още, за да се определи точно как и какво ще се реже.

Така че момичета и това е малко Божа работа и имайте едно наум за ехографията!

Orange_flower, съжалявам за това, през което преминаваш.. Може ли, моля те, да споделиш дали е имало поне някакви външни симптоми за карцином (зачервяване, загрубяване на кожата, сърбеж..).. Чета, че т.нар. Inflammatory breast cancer не може да се засече с ултрасаунд и мамограф, но поне има външни признаци за възпаление.. Възможно ли е твоят случай да е такъв.. Много е притеснително това, което пишеш - не знам каква би трябвало да е оптималната стратегия за скрининг при това положение..

# 944
Здравейте, моят въпрос е малко по - различен. Интересувам се за подаването на документи за ТЕЛК. Знам, че трябва човека да се води на работа и че платен годишен отпуск не е опция. Въпросът е неплатен отпуск допустим ли е при подаването на документи.

Общи условия

Активация на акаунт