Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 955
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 945
  • Варна
Има тема за Телк.https://www.bg-mamma.com/?topic=1730769

# 946
  • София
Orange_flower, съжалявам за това, през което преминаваш.. Може ли, моля те, да споделиш дали е имало поне някакви външни симптоми за карцином (зачервяване, загрубяване на кожата, сърбеж..).. Чета, че т.нар. Inflammatory breast cancer не може да се засече с ултрасаунд и мамограф, но поне има външни признаци за възпаление.. Възможно ли е твоят случай да е такъв.. Много е притеснително това, което пишеш - не знам каква би трябвало да е оптималната стратегия за скрининг при това положение..

Violetov general, възможно е да е това - да аз го хванах по външен признак - поду ми се гърдата на едно място - стърчеше като буца и ме болеше. Но това стана изведнъж, буквално за седмица. Преди това не е имало никакво загрубяване, сърбежи или зачервяване. Даже нищо не съм напипала като бучка преди това. Като отидох веднага на хирург - той ми каза, това е възпаление - категорично, не може толкова бързо и при това да те боли. Ама дай за всеки случай да взема цитология. И така го хванах.
Като започнах химията - буквално 10 дни след като ми излезе хистологията (всички на мига адски се разбързаха, защото съм с 3+ ХЕР ) - още след първата химия - всичко това се сви обратно и изчезна. Сега реално нищо не се напипва и не се вижда на ехографа.
Другата седмица съм при Виктор Йорданов - за да види той какво вижда, защото не могат да ми кажат какво ще режат.
Туморният маркер ми беше 34 (при норма 29), ако смятате че това може да е някаква индикация.

# 947
  • Sofia
Barabidi, за ТЕЛК не трябва да си в болничен.

# 948
Barabidi, за ТЕЛК не трябва да си в болничен.

Благодаря, аз за болничния съм наясно, но информация имам само, че не трябва да бъда в платен годишен отпуск. Просто не се ориентирам може ли неплатен при подаване на документите, по късно при възможност ще се върна на работа с намалено работно време.

# 949
Какво общо има отпуската?
Не трябва да си в болничен и трябва да е преминало лечението. За отпуска не съм чувала.

# 950
  • Sofia
Аз също не съм чувала, а и няма логика.

Попаднах на тази новина, относно ТЕЛК - а. Дано наистина се случват бързо нещата от тук насетне.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarskite-komisii-za-telk … acientite-2413232

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 20:37 от Katty D

# 951
Здравейте, от известно време чета публикациите в темата и ги намирам за много полезни. Много неща научих и много ми се изясниха. Благодаря ви! Аз съм отскоро една от вас. Моят карцином е хормонално зависим и HER отрицателен. Онкологът, д-р Мила Петрова, смята, че няма нужда от предоперативна терапия, а направо операция. В тази връзка можете ли да препоръчате хирург в София, който извършва сентинелна лимфна биопсия?

# 952
  • Добрич
Аз също не съм чувала, а и няма логика.

Попаднах на тази новина, относно ТЕЛК - а. Дано наистина се случват бързо нещата от тук насетне.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarskite-komisii-za-telk … acientite-2413232

И според министъра как точно това ще улесни работата  на комисиите в ТЕЛК? Ще си губят времето да търсят информация за всеки пациент ли? Ако е така, ще става още по-бавно, отколкото е сега.
Освен това не всичката медицинска документация е качена на платформата "Медицинска експертиза". Лично аз имам епикризи и изследвания, които не са отразени от болницата. Това не ги прави "несъществуващи"...
Диспансеризирането ми също не е отразено...
Мисля, че решението е в стил "правим се, че работим".

☆☆☆  

Barabidi, отпускът (платен или неплатен) няма касателство към ТЕЛК.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 00:22 от Вела

# 953
Да,вероятно ,отново "наш човек" е разработил един софтуер и сега ще го превърнем в грижа за пациента...също като профилактичните прегледи на децата,с достъп до тях на родителите.....
Само времето ще покаже...
На мен ми предстои ходене и по тази трънлива пътека,и търся опитен специалист,че  за НАП нямах време за търсене и без компетентно мнение...сега предлагат дъщеря ми да обжалва...и пак ще търся човек,да ми обясни какво и как,има право да обжалва ...за съжаление новите технологии не заместват добрите професионалисти..,а липсата на човешки ресурс е фрапираща..

# 954
  • Sofia
Вела, вероятно ще изискват да се качва всичко в електронното досие. Мисля, че по този начин, ще се сведе до минимум пропуск от страна на пациента, но си остава документи, като производствена характеристика, която трябва да се изпраща отделно. Не знам....Хем си мисля, че като всичко е електронно, ще е по-лесно и бързо, но като знам, че тук като се направи нещо не го обмислят и при първият проблем си остава в небитието.

На мен тепърва ми предстои да ги подавам пред ТЕЛК и още от сега съм подготвена да чакам дълго. Но, се надявам да не е прекалено дълго, че хич не обичам да се разправям с бюрократи.

Неда, ако намериш към вашият НАП служител, който би ти обяснил каквото ти трябва. Не знам в кой град сте, ако сте в София можеш да пробваш в НАП Слатина. В централното фоайе има едно дама с къса руса коса, която е много мила и всеки път ми е отделяла време да ми разясни това, което ми трябва. Успех!

# 955
О,пробвах в НАП,два пъти лично ходих,и на националния телефон звънях...пълна пародия,всеки ми говори различни неща,и най-вече,нищо общо със закона.Затова послушах Алатеа,платих си ,без да и търся правата(то и това е незаконно,но пред парите...въпросите падат)Чак сега успях да намеря човек,когото да попитам,какво и как може да се обжалва...Защото последния служител,когато превеждах парите,ми каза...тя може да обжалва...но аз бях под такова напрежение,че едва дишах,и въобще не задавах излишни въпроси.Когато знам повече,ще пиша,ако някой се интересува.

# 956
Здравейте момичета. На диспансерен преглед съм чак през октомври. Напоследък се чувствам много изтощена. Може и пролетна умора да е, но искам да си пусна някакви кръвни изследвания.
Моля, дайте ми съвет какви показатели да изследвам, освен туморен маркер, Б12 и вит. Д?

# 957
  • Варна
Здравейте момичета. На диспансерен преглед съм чак през октомври. Напоследък се чувствам много изтощена. Може и пролетна умора да е, но искам да си пусна някакви кръвни изследвания.
Моля, дайте ми съвет какви показатели да изследвам, освен туморен маркер, Б12 и вит. Д?
Пусни,пълна кръвна картина.Ако са паднали,левкоцити и хемоглобин,също има умора.

# 958
За кръвната картина...заведох дъщеря ми,държах за глюкоза и креатенин,заради скенера.Обясних че искам,левкоцити и неутрофили.Казаха,платете за деферинцеално броене и ще ги имате....е,познайте,неутрофили НЯМА.Та се чудя как да ги поискам следващия път,то е ясно,в друга лаборатория.

# 959
Здравейте, от известно време чета публикациите в темата и ги намирам за много полезни. Много неща научих и много ми се изясниха. Благодаря ви! Аз съм отскоро една от вас. Моят карцином е хормонално зависим и HER отрицателен. Онкологът, д-р Мила Петрова, смята, че няма нужда от предоперативна терапия, а направо операция. В тази връзка можете ли да препоръчате хирург в София, който извършва сентинелна лимфна биопсия?
Здравей, Корморан, съжалявам, че трябва да минеш през това. При мен също предстои операция и досега съм се срещнала с д-р Василева и д-р Ваня Митова, които правят сентинелна лимфна дисекция. Мисля, че и д-р Ушева и д-р Маслянков правят, но още не съм се консултирала лично с тях.

Общи условия

Активация на акаунт