Деклариране на доходите в НАП

• 1 865
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Аз скоро разбрах,че дори и големите награди се декларират

# 16
Декларация трябва да се подаде, но при това положение дали въобще дължи някакъв данък?

По 200лева на година долу горе иначе аз бях по майчинство и се самоосигурявах

# 17
Ами незнам, самоосигурявах се

# 18
  • Вила Великула
По време на майчинството сте плащали само здравни осигуровки. Може би преди това сте била самоосигуряващо лице.
Не мисля, че има смисъл да чакате. Подавайте декларациите.

# 19
По принцип трябва да се декларират приходи над МРЗ за месец. В случая няма такива и е много съмнително дали това е НАП.
Това не е вярно, когато става дума за декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ!!!

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 23:46 от Charomatna_e

# 20
  • Вила Великула
Точно така, права е Чароматна. Няма такова понятие доходи под МРЗ да не се декларират. Когато дохода на месец е под МРЗ за граждански договор, тогава не се удържат осигуровки, а само ДОД. Ако е четвърто тримесечие може и ДОД да не се удържа, но получателя на дохода е задължен да подаде декларация в НАП. Дори за улеснение от няколко години работодателите в срок до 28 февруари декларират пред НАП всички изплатени доходи /трудови и извънтрудови/, както и куриерите за получени наложени платежи и когато влезеш с ПИК код на НАП след тази дата и отвориш декларацията по чл.50, цялата тази информация се зарежда автоматично.

# 21
А от какво са доходите ви?
Моята майка също получи такова писмо, тя е възрастна жена, с покана да си декларира доходите за 2023 г. Обадих се на Кол центъра на НАП и се оказа, че имат данни от ЕКОНТ за доход от 750 лв. с наложен платеж. Това беше една печка, която тя поръча по интернет, но не беше същата като рекламираната и я върна чрез куриер.

# 22
Vilitra, обяснете писмено това, което написахте тук за тези 750 лв., може да приложите и документи, ако разполагате с такива, и го входирайте в деловодството на териториалния ви офис.
Това не е доход и не следва да го декларирате, но НАП не знае какво стои зад тези суми на наложени платежи, затова сте и получили писмото.

# 23
Моите доходи са от една фирма към която съм работила на граждански договор

# 24
  • Вила Великула
МН, не ги ли декларира вече?

# 25
Дадоха ми две седмици срок,но съм малко заета в понеделник вече ще отида

# 26
  • софия
Подаването на хартия не отпадна ли?
Онлайн става много бързо и лесно с КЕП или ПИК.
В youtube даже има видео на НАП как се попълва и подава декларацията

# 27
Не,не е отпадало

# 28
Не е отпаднало, нереалистично ми се вижда скоро да го махнат като опция, ще има хора които няма да се справят онлайн.

# 29
Вчера ходих да ги декларирам и да се срещна с този инспектор и той ме върна и каза да го направя онлайн

Общи условия

Активация на акаунт