Бюро по труда - тема 8

• 18 796
  • 548
  •   2
Отговори
# 525
Здравейте! Ще помоля за съвет, тъй като изобщо не съм наясно с тези неща. До февруари 2022г се самоосигурявах като земеделски производител, но след това спрях, защото осигуровките станаха непосилни за плащане. Майка съм на три дечица на 5, 10 и 15г и от една година живеем в Бургас. От тогава си търся работа на половин работен ден или най- много до 17-17:30ч, защото трябва да взема детето от градина, но все удрям на камък, защото в повечето случаи като разберат че имам три деца и не ми се обаждат. Та обмислям вече да се запиша в БТ, но не знам дали това е добре в моя случай, какви права и задължения ще имам? Дали ще успеят да ми намерят работа? Ще се съобразят ли с моите желания за работа, тъй като съм оперирана и не мога вече да работя тежка работа и т.н. Ще съм благодарна на всякаква информация!

# 526
От БТ не намират работа, казват ти коя фирма какво търси, ти отиваш на място и си питаш и уговаряш условията, те са един вид посредник.

# 527
  • София
Привет, знам, че мога да се разпиша в бюрото ден-два по-рано, но въпросът ми е следния - колко по-рано мога да ида? Ако датата ми е на 19ти, 14ти рано ли е (в случая 15ти и 16ти се падат събота и неделя)? Налага ми се да пътувам и за това питам. Благодаря!     

# 528
Зависи от служителя. Отивате и питате.

# 529
  • София
Зависи от служителя. Отивате и питате.
За съжаление това не ми върши работа. Искаше ми се да знам предварително от по-рано. Надявам се някой друг от опит да се изкаже също. Благодаря ти.

# 530
Ами от служителя зависи, може и да се подпишеш, може и да те върне, но ако отидеш при началник или се скараш, ще се подпишеш.

# 531
  • София
Ами от служителя зависи, може и да се подпишеш, може и да те върне, но ако отидеш при началник или се скараш, ще се подпишеш.
Е не бих искала да се карам с никой, просто исках да се ориентирам дали е възможна да не ида по-рано ден или два, а примерно четири. Благодаря ви!

# 532
Е не бих искала да се карам с никой, просто исках да се ориентирам дали е възможна да не ида по-рано ден или два, а примерно четири. Благодаря ви!

Не мисля, че ще има проблем. По-скоро би имало, ако не отидете въобще.

# 533
Здравейте! От днес съм съкратена от фирмата, в която работя, поради намалял обем на работа и т.н. Тази седмица ще се регистрирам в БТ и ще пусна заявление за обезщетение към НОИ. Нямам КЕП, но мисля да си извадя и да се регистрирам онлайн, без да ходя до БТ. Доколкото разбирам, ще има някакви срещи с трудов посредник всеки месец - какво представляват и колко са чести? И какво представлява регистрационната карта? Кога за пръв път трябва да ида физически до БТ? Извинявам се ако въпросите са глупави, но съм изключително стресирана от цялата ситуация. Ако има значение, за пръв път ще съм на БТ, имам стаж 3 години и няколко дни и съм на 28г.
Благодаря предварително!

# 534
Иди се регистрирай лично, ще ти дадат и картата.

# 535
Здравейте! От днес съм съкратена от фирмата, в която работя, поради намалял обем на работа и т.н. Тази седмица ще се регистрирам в БТ и ще пусна заявление за обезщетение към НОИ. Нямам КЕП, но мисля да си извадя и да се регистрирам онлайн, без да ходя до БТ. Доколкото разбирам, ще има някакви срещи с трудов посредник всеки месец - какво представляват и колко са чести? И какво представлява регистрационната карта? Кога за пръв път трябва да ида физически до БТ? Извинявам се ако въпросите са глупави, но съм изключително стресирана от цялата ситуация. Ако има значение, за пръв път ще съм на БТ, имам стаж 3 години и няколко дни и съм на 28г.
Благодаря предварително!

Сама си отговорила - ходи се всеки месец, за да попълнят подпис в картата. Женичката те пита как вървят нещата, търсиш ли си работа и подобни въпроси за около пет минутки - докато ти я попълни. Нищо специално и притеснително. Такава ще ти дадат на първото посещение, т.е месец, след като се регистрираш.
Можеш да се идентифицираш с електронен подпис от Евротръст, за да не си изкарваш КЕП.

# 536
Идеята да си регистрирана е да те подпомагат уж в търсенето на работа, затова са на теория ежемесечните "срещи с трудов посредник" да ти предложат консултация, обяви или обучения. По-често опциите при тях са кофти и безполезни за хората и те са наясно, та ако имаш обезщетение /и не е някоя супер крива служителка/ поне в началото ще минава по-скоро проформа, в рег.карта се отчиташ с подпис и това е. Зависи. Мен няколко месеца не ме занимаваха, но към края 1 служителка се заяде доста къде и как търся работа, че не било добре да им се водя дълго безработна и т.н.

Ако се регистрираш онлайн ще те викнат на място за 1ви път след месец и тогава ще дадат заветното картонче/карта.  Става и с ПИК на НОИ. Ако не се справиш тогава подай на място.

# 537
Благодаря предварително!

Най-важното е да не изпуснете 7-дневния срок от прекратяване на договора, за да се регистрирате в Бюрото по труда. След това и в НОИ, но там срокът не е така притискащ. По принцип викат за подпис в БТ на 2 месеца, те ще ви дадат регистрационна карта, едно листче представлява.

# 538
  • София
Аз имам малко по-различен въпрос. Докато сте на борсата и получавате обезщетение, това се води за трудов стаж, нали? И държавата "плаща" здравни и пенсионни осигуровки, нали? На какъв доход са изчислени вноските?

# 539
Аз имам малко по-различен въпрос. Докато сте на борсата и получавате обезщетение, това се води за трудов стаж, нали? И държавата "плаща" здравни и пенсионни осигуровки, нали? На какъв доход са изчислени вноските?

Без да съм супер сигурна, мисля, че пенсионните не ги плаща и не се брои за стаж.
Здравните се плащат, да.

Общи условия

Активация на акаунт