Пърхот

• 438
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, пише ви мъж с надежда за съвет. Вдигнах ръце от тези дерматолози, ходил съм на трима различни и всеки път ме претупват за 2 минути и ми изписват разни шампоани, от които ефект нула. От пубертета горе-долу имам пърхот, забелязвам, че има периоди, в които почти изчезва и такива, в които положението е ужас. Не знам от какво зависи, сезонно ли е, не мога да уловя връзката. Имате ли някакви съвети и какво може да се направи, защото повече на дерматолог няма да стъпя. Често чувам за някакъв шампоан Низорал, според вас има ли файда или само ще си загубя времето?

# 1
Може да звучи малко странно, но на мен ми помогна един шампоан на Билка за косопад. Супер евтин е не повече от 5 лв. Не знам какво има в него, но помага и за пърхот и за косопад. Ако ми е сух скалпа и се бели слагам масла. Например бадемово, кокосово или каквото съм взела. Още по-странно, но ми помага и да се намажа с ябълков оцет, за 15-20 мин преди баня.

# 2
Кауфланд Bevolla,от най-евтините е(1,30€ ) и при мен действа.Ползвал съм какви ли не прехвалени марки,скъпи и не ми помагаха.

# 3
Опитайте с най-обикновен сапун от зехтин (на външен вид са в зелено или бежаво)

# 4
Не си попаднал на свестен дерматолог.
При тежък пърхут освен шампоани се изписват лосиони по схеми, хранителни добавки, дори лекарства през устата.
Пърхотът може да е сезонен, наистина.
Иначе - най-често се предизвиква от гъбичка, която нормално си живее по скалпа на всички ни, но има хора, при които има свръхрастеж и се получава пърхут и себореен дерматит. Второто определено е сезонно и определено само с шампоан трудно се овладява.
Но можеш да пробваш.
Единият вариант наистина е Низорал. Той съдържа противогъбично лекарство - кетоконазол. Почваш с хард схема, 2 пъти седмично за месец, после по веднъж седмично за поддръжка поне няколко месеца. Когато минеш на поддръжката си взимаш шампоан за честа употреба, но тук вече зависи какъв ти е скалпа. Ако е сух, препоръчвам този на Юсерин с уреа, ако е мазен - на Виши за реактивен скалп за нормална към мазна коса.
Друг вариант за лечебен шампоан са тези на Медикет, но зависи дали ти е мазен или сух.
Всичко, което пиша ни е изписано от дерматолог на мен и на мъжа ми, аз съм със себореен дерматит, а той е с тежък пърхут.
И недей да мислиш, че има някакъв шанс това да изчезне завинаги, това е хронично-рецидивиращо състояние, ще има периоди на обостряне и затишие.
Следи си диетата и изключи максимално вредните храни - най-вече джънк, захар и бяло брашно. Алкохолът също е подклаждащ, особено виното. Лошото е и че стресът е провокатор.

# 5
От 15годишна до към 27 се борих с какво ли не с пърхота, включително Низорал, от който нямаше ефект при мен. Случайно фризьор ми каза да пробвам шампоан Loreal professionnel sensi balance. Мих се с него около година и пърхота се махна завинаги. Може да е женски шампоан един вид, ама не пречи да пробваш.

# 6
Да, през студените месеци пърхота е възможно да се засили или появи наново. Бих ви препоръчала от личен опит да мажете скалпа с кисело мляко преди баня. Аз откакто си правя домашни маски не виждам пърхот вече. Много помага и амла на прах разтворена с топла вода , пак нанасяте преди баня. Като по лесен вариант препоръчвам и ето този спрей, също ефикасен в моя случай
https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B5% … %D0%BC%D0%BB.6734
Нанасянето на масла и масажът на скалпа , например с кокосово, също облекчава.

# 7

Опитай този шампоан. При мен доста дълги години имаше невероятен ефект.
После явно хранителната непоносимост надделя и вече шампоанът помага ограничено.
Вероятно и при теб става въпрос за пропускливи черва и хранителна непоносимост.
Пробвай да елиминираш млечни продукти и глутен от менюто си, за да разбереш към кое точно организма ти прави реакция

Общи условия

Активация на акаунт