Напускане на държавна работа

• 1 416
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, предстои ми напускане на държавна работа, за да започна в частния сектор. Планирам това да се случи с едномесечно предизвестие на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за държавния служител. На първо място искам да попитам какво друго трябва да пиша в заявлението по отношение на отпуска да кажем. На следващо място, според вас как е по-добре да постъпя- първо да подпиша ТД, а после да подам заявлението за напускане или обратно? Идеята ми и двете неща да се случат в един и същи ден.
Благодаря предварително!

# 1
  • София
Привет!

При прекратяване на служебното правоотношение имате право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, който не е погасен по давност.

Законово не е възможно да имате два трудови договора на 8 часа – пълен работен ден, тъй като това нарушава Кодекса на труда.

Има вариант да подпишете с новия работодател договор, който да е валиден с бъдеща дата, след изтичане на едномесечното Ви предизвестие в държавната работа.

Ако имате натрупан отпуск, можете да го ползвате в рамките на предизвестието, като това би позволило частично съвпадение на ангажиментите, но новият договор все пак трябва да започне след прекратяването на текущия.

Най-добрият вариант е внимателно да координирате процеса с новия работодател, за да избегнете правни проблеми или конфликт на интереси, но разбира се нека и другите съфорумци да изкажат мнение.

# 2
Привет!

При прекратяване на служебното правоотношение имате право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, който не е погасен по давност.

Законово не е възможно да имате два трудови договора на 8 часа – пълен работен ден, тъй като това нарушава Кодекса на труда.

Има вариант да подпишете с новия работодател договор, който да е валиден с бъдеща дата, след изтичане на едномесечното Ви предизвестие в държавната работа.

Ако имате натрупан отпуск, можете да го ползвате в рамките на предизвестието, като това би позволило частично съвпадение на ангажиментите, но новият договор все пак трябва да започне след прекратяването на текущия.

Най-добрият вариант е внимателно да координирате процеса с новия работодател, за да избегнете правни проблеми или конфликт на интереси, но разбира се нека и другите съфорумци да изкажат мнение.

Благодаря ! Сега не работя по ТД, а съм назначена със заповед ! Чудя се дали новия ТД ще влезе в сила от вписването му в НАП или от започване на изпълнението му

# 3
ТД ще влезе в сила от първия ти работен ден на новото място. Неговата дата следва да бъде посочена в договора и да бъде след приключване на служебното правоотношение.

А това кога да го подпишеш зависи от доверието ти към новия работодател - по-сигурно е ако го направиш преди да подадеш предизвестие при стария.

# 4
  • Далечният изток
Със сигурност първо трябва да е издадена заповедта за прекратяване на служебното ви правоотношение, след което да се сключи ТД, тъй като като държавен служител нямате право да работите на ТД, а точно така ще стане, ако първо сключите ТД преди да са ви освободили от държавната институция.

# 5
Със сигурност първо трябва да е издадена заповедта за прекратяване на служебното ви правоотношение, след което да се сключи ТД, тъй като като държавен служител нямате право да работите на ТД, а точно така ще стане, ако първо сключите ТД преди да са ви освободили от държавната институция.

Ъм, какъв е проблемът ако сега сключи ТД с уговорен първи работен ден 1 март и след това подаде заявление за прекратяване на служебното правоотношение, считано от същата дата?

# 6
В трудовия договор се вписва датата на започване на работа на новото работно място. Според мен дори и след това да се подаде заявлението за прекратяване на служебното правоотношение, няма да е в нарушение на клаузата за ограничение за полагане на труд, тъй като така или иначе към момента на започване на трудовото правоотношение, тя няма да е вече държавен служител.
От лична гледна точка бих подписала първо трудовия договор с бъдеща дата на започване, а след това бих пъснала предизвестието за прекратяване. Ако в предизвестието не посочите нищо за отпуска, би трябвало да Ви го изплатят с последнта заплата.

Доколкото помня забраната е за полагане на труд, а не за подписване на договори. Тя няма да полага труд докато е в предизвестие.

# 7
  • Далечният изток

Ъм, какъв е проблемът ако сега сключи ТД с уговорен първи работен ден 1 март и след това подаде заявление за прекратяване на служебното правоотношение, считано от същата дата?
Ами да сключи.
Работодателят има тридневен срок да подаде уведомление в НАП. Срокът тече от сключването. От там нататък нямам идея как хем ще има сключен трудов договор, хем ще работи държавна работа.
Аз не бих рискувала.

# 8
Аз не разбрах как така не си на трудов договор, а си назначена със заповед. Провери в тази заповед дали предизвестието не е повече от месец. Наистина ли нямаш трудов договор? Доколкото знам, в държавната администрация са на трудови договори.

# 9
  • Далечният изток
Не са. Поне не всички. Държавните служители се назначават след конкурс със заповед.
Има и някои длъжности на ТД, но са по-скоро изключение. За тях важи КТ, а за авторката Закона за държавния служител.

# 10
Работодателят има тридневен срок да подаде уведомление в НАП. Срокът тече от сключването. От там нататък нямам идея как хем ще има сключен трудов договор, хем ще работи държавна работа.

Няма проблем да има сключен ТД, който не е влязъл в сила, тъй като при това положение няма да е налице трудово правоотношение, което да съществува едновременно със служебното.

Казусът е подобен на този, при който лицето работи по ТП на пълен работен ден и сключва нов ТД със същите параметри, преди да подаде предизвестие за прекратяване на първия, макар по КТ да няма право да работи повече от 12 ч. на ден.

Аз не разбрах как така не си на трудов договор, а си назначена със заповед. Провери в тази заповед дали предизвестието не е повече от месец. Наистина ли нямаш трудов договор? Доколкото знам, в държавната администрация са на трудови договори.

Държавните служители се назначават със заповед и не подписват никакви договори. Срокът на предизвестието при тях е фиксиран в закона и е 1 месец.

# 11
Има ли изобщо някой, който е подписвал трудов договор с дата на започване след повече от месец? Аз лично не познавам работодател, който би се съгласил.

# 12
Има ли изобщо някой, който е подписвал трудов договор с дата на започване след повече от месец? Аз лично не познавам работодател, който би се съгласил.

И аз това се чудя. Също така да питам ако вземем отпуск през периода на придизвестието, удължава ли се срокът му.

# 13
Не се удължава срокът в общия случай. Нито с болничен.

# 14

Аз мисля, че един сериозен работодател няма да се извърти и да ти каже, отказахме се. А да притискаш работодател за договор не мисля, че е добра идея, дори се злепоставяш. Нямам спомен колко работни места съм сменила, но никога не съм имала месец по-рано договор. Предизвестието е просто завършек на работата ти някъде, винаги първо съм говорила и после предизвестието, като е договорен и оставаше отпуск. На една от последните ми работи, си ползвах отпуска и се върнах 3 дни преди да напусна за последно предаване на работата.

Общи условия

Активация на акаунт