Смятате ли, че терапевт ще ми помогне?

• 1 036
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте на всички,

Реших да споделя нещо, което от дълго време ми тежи, и да потърся съвети или мнения от хора, които може би са изпитвали нещо подобно.

От както се помня, съм интроверт. Обичам спокойствието, обичам да прекарвам време сам, и на моменти дори се чувствам благодарен, че мога да намирам щастие в собствената си компания. Но колкото и да ценя тази част от себе си, усещам как тя ми пречи във всички аспекти от живота – професионален, любовен, социален.

В професионален план често ми е трудно да се впиша в екипи, които изискват много комуникация или бърза адаптация. Сменил съм доста работни места и професии, защото никъде не се чувствам на мястото си. Имам усещането, че капсулата, в която съм се затворил, ме спъва в осъществяването на целите ми. Всичко ми изглежда толкова далечно и трудно за постигане.

В любовен план също срещам затруднения. Такива, че изобщо не контактувам с жени, единственото ми спасение са платените услуги. Това ме кара да се чувствам самотен и понякога дори да си мисля, че ще остана завинаги сам и неразбран.

Социалните контакти като цяло са истинско предизвикателство. Имам малко приятели, но чувствам, че вече просто няма какво да си кажа и с тях и все по-рядко контактуваме. Чувствам се сякаш светът изисква от мен да съм по-отворен, по-общителен, по-„в крак“ с всичко, но това не съм аз. На моменти смятам, че да си интроверт е прекрасно – имаш време за размисъл, за самоусъвършенстване. В други моменти обаче ме обзема страх, че животът ще мине покрай мен, без да съм осъществил мечтите и целите си, и без да съм изградил истински връзки с хората около мен.

Наскоро станах на 30 години, но си спомням, че на 18-20 се чувствах по същия начин. Тогава вярвах, че на 30 животът ще бъде много по-хубав и успешен, но до момента нещата не се променят. Как да преодолея тези страхове и бариери? Дали би могло да се постигне баланс между моята интровертна природа и стремежа ми да се развивам като личност?

Ще се радвам да чуя вашите мисли, опит или съвети. Как се справяте с подобни предизвикателства? Успели ли сте да намерите баланс? Ако сте посещавали терапевт, какво беше вашето преживяване и помогна ли ви това?

# 1
  • Melmak
Нищо не пречи да потърсиш психолог и да пробваш.

Да си интроверт не е диагноза, но твоето ми се струва малко отвъд интроверт, по-скоро темерутясваш. Често интровертите могат да водят доста добра комуникация, но това не ги зарежда, а по-скоро ги изморява. Не означава, че интровертите не могат да комуникират.

Щом си на 30 значи сигурно се замисляш за семейство, но без комуникация няма как да стане. Дори през онлайн запознанства, пак не може само чат.

# 2
На моменти смятам, че да си интроверт е прекрасно – имаш време за размисъл, за самоусъвършенстване.

С извинение, ако прозвучи грубо - в какво си успял да се самоусъвършенстваш? Според текста ти - не можеш да поддържаш контакт, не можеш да работиш под напрежение, не можеш да създадеш връзка, не можеш да задържиш работа в нито една област. Коя е тази област, в която се самоусъвършенстваш или вече си се усъвършенствал с помощта на интровертстването ти? Намери я и работи в тази посока, ако смяташ че всичко, което си изброил по-горе не е твоето и не те влече - развий го като професия, намери подобни хора със същия интерес ако искаш. Не е задължително да се общува с хора, щом не желаеш.
Виж ако самоусъвършенстването ти е едно такова разтегливо понятие някъде там в далечината, с което се самоуспокояваш че ще започнеш да правиш от утре - тогава да, отиди да поговориш с някого, да стигнете до корена на проблема и от там да решите как да се справите с него.

# 3
Мислиш ли, че ще си щастлив с това щастие?
Ако наистина си работил над себе си - физика, дух и мислене, не стигнали до извода, че щастието да различните хора е различно?
В работния екип на първо място се изисква са си си решиш собствената работа, след това са комуникациите.
И след като си интроверт за теб не би трябвало да е проблем не само са си свършиш твоето, то и да го свършиш перфектно.
Защото интровертите са изключително съсредоточени и мислят извън рамките.

# 4
Познато ми е. Помисли си от колко време си така и защо. Кога ти беше последния "светъл" период? Какво се случи, че се промениха нещата и сега си така? Не е нужно да ми отговаряш - за себе си си отговори. Позволи си почивка и възстановяване от случилото се, каквото и да е то - ти си човек и имаш право на слабости!
През това време не сменяй работи и като цяло избягвай генерални промени, докато не се разбереш със себе си поне малко - ще загубиш повече. Навсякъде със себе си носим себе си, и външна промяна много бързо изчерпва доброто, което носи, ако няма първо вътрешна.
И още нещо - не дълбай в миналото. Не можеш нито да го върнеш, нито да го промениш. Било, каквото било - остави го там. Мисли днес какво можеш да направиш, че да се почувстваш по-добре.

# 5
Привет! В написаното единствено се вижда ситуацията (т.е. резултат), както и самоопределението, че си интроверт. Аз също съм интровертен тип, познавам и други такива, и се чувствам добре с моя си темперамент, не искам друго. Нещата, които обаче ме карат да се чувствам зле, не са свързани с него, а с нерешени вътрешни конфликти. Не се вини, че си интроверт, а потърси кое е това, което те спира наистина да работиш за това, което ти липсва. Страх? Срам? Притеснения, че ще бъдеш отхвърлен? Ако не искаш шумни компании - ок, защо се виниш?
Щом си се пречупил да търсиш платени услуги, не е по-страшно да потърсиш психолог. Сам виждаш, че така не ти е добре и не можеш да продължиш вечно (освен ако не избереш точно това). Бих ти препоръчала и една книга - the top five regrets of the dying (може би я има преведена и на български). Тя ще ти помогне да се освободиш от всички страхове, граници, които сам си поставяш, стига да го искаш.

# 6
Като интроверт мога да кажа категорично, че интровертите нямаме проблем да създаваме контакти, даже напротив.

Имаме като цяло по-малко, но по-смислени връзки. Съсредоточаваме се добре, щастливи сме насаме със себе си и с един тесен, внимателно подбран приятелски кръг. Аз лично имам проблем с безмислени контакти и общи приказки. Иначе приятелствата ми са много здрави, поддържам някои от тях още от детството. Прекарваме си прекрасно заедно, можем да говорим на всякакви теми с часове. Но ходене по заведения, в шумотевица и дърдорене като дрънчене на празна консерва... Това ми е много трудно да го търпя.

Казвам това за сравнение. Защото според мен ти имаш съвсем различни проблеми - да си интроверт не е диагноза и не би трябвало да те затруднява в избора на професия, във връзките ти с хората.

Мисля, че работа с добър терапевт може да ти помогне много.

Понякога не попадаш на подходящ за теб терапевт от първия път. Ако от една-две срещи не чувстваш, че някакви неща започват да ти просветват, потърси друг, но не се отказвай. Желая ти успех!

# 7
Може и наистина да си интроверт, но както и другите написаха - интроверт не е диагноза, нито е чак такава пречка в живота на хората.
Аз също се чувствам много по-добре на спокойствие или в тесен кръг хора. А не съм необщителна в никакъв случай, но ми е далеч по-комфортно в малка компания, с малка група хора и от сорта. И ако трябва да си избирам между голяма навалица и сама вкъщи, си оставам вкъщи с някоя книга без да го мисля много-много. Освен ако няма да сме в тая навалица много малка групичка от хора върху които реално се фокусирам и сме си отделно.
Наистина ще имаш полза да поработиш с терапевт, най-малкото да определите какъв точно е проблемът, а вече нататък не се знае дали, каква и колко помощ би ти била нужна да работиш по него. Но няма да стане докато сам си слагаш спирачката и си казваш как то няма да стане нищо, понеже си "интроверт". Тази крачка трябва да я направиш, ако и да ти донесе вероятно някакъв дискомфорт отначало.

# 8
Това да се ходи по лекари, за да спре еднин човек да бъде себе си, дали ше се получи?
И ако е възможно  дали резултатът ще е дори близо до желаното?

# 9
Изглежда не съм се изразил правилно. Относно контактите, не че не мога да контактувам, не мога да създавам такива. Сиреч ако някой ме заговори няма да се обърна на другата страна а най-вероятно ще създам дългосрочно приятелство, само че аз няма да тръгна да заговарям. Както и да е, това не ми е най-големия проблем. Само дето хората преди да ме опознаят винаги ме смятат за някаква тотална шматка и за странен тип. Не се виня, че съм интроверт. Всъщност повода, който ме накара да напиша това е, че наскоро отново започнах нова работа и смених тотално режима, на който бях свикнал и въпреки, че е с доста добро заплащане на мен пак не ми ок, защото се налага да работя в екип и да говоря с много хора и не знам защо, но се държа като абсолютен олигофрен. Допреди това работех като охрана нощна смяна, не виждах почти никой и така ми беше добре, но това както знаете вероятно не е особено добре платена професия. За да дръпне напред на човек често му се налага да излиза от зоната си на комфорт, а аз просто не мога и не искам да го правя, за това честно казано тъпча на едно място толкова години и не успявам да постигна целите си. Това е нещото, върху което искам да работя.

# 10
Ами заради какво излизаш от зоната си на комфорт?
Защо слушаш някакви безумни мантри?
Какво очакваш да постигнеш?
Какво си казваш, че започнеш нова работа, в която ще ти се налага да работиш с други хора, ще завържеш много приятелства, пък може и семейство за завъртиш?
Не стават така тези неща. Тона е чуждо щастие, не го гледай, а създай  лично твое.
Оставил си работата, в която си се чувствал добре. Е, не е най-добрата работа, но за теб е била най-добрата.
Зя да гониш вятъра.

# 11
Противоречиш си, реши първо за себе си какво искаш, то нищо не е задължително.
Но в един и същ пост има "не мога и не искам да си излизам от зоната на комфорт" и след 2 изречения "искам да работя по това".
Помисли кое искаш, защото очевидно няма как да са и двете. А като иска човек всичко, винаги ще е неудовлетворен защото поне едното няма как и ще му тежи това.
Избираш си как те устройва теб и кое ти е по-важно, пак на теб.

# 12
Не ми е за приятелствата и социалните контакти. Как живеят другите хора не ме интересува, гледам си в моята паница. Старата работа я оставих не по мое желание, а поради независещи от нас причини се наложи всички, които работехме там да напуснем и така трябваше да търся нова. В малко сфери обаче човек може да работи сам и да е независим от други хора, освен ако не развива някакъв собствен бизнес. За мен това на този етап е непостижимо въпреки, че винаги съм го искал.

Като цяло може би наистина си противореча, защото и аз съм всеки ден на различно мнение. За това искам да говоря с някой, да ми помогне да открия какво точно искам и как да го направя.

# 13
Много си пасивен. И ти куца комуникацията. Сам се изолираш от хората и света.
Ако искаш да ти се случва нещо, трябва да се ангажираш и с други хора - с делата им, живота, работата, поне интересите и хобитата. Като седиш така отстрани и само наблюдаваш света как се случва, няма как и на теб да ти се случи нещо. Трябва да си участник в живота си, а не зрител.
Изпитваш дискомфорт, когато общуваш ли, страх, тревожност?
Ето това трябва работа с терапевт.

# 14
Просто е много краен интроверт, които ке води по живота на другите, вместо да греда твоя.
В цял град ли няма работа като охрана?
Такива работни места обикновено се обявяват в бюрата по труда.
Не трябва са излизаш от зоната на комфорт, напротив трябва са направиш живота си възможно най-удобен и приятен.
Защото е твой и е само един.

Общи условия

Активация на акаунт