Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 028
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Тука като не дадат, Турция ми е на 80 километра, от там ще се заредя.
По ковид не дадоха на майка ми антибиотик в началото, като стана двустранна пневмония 3 и вляха венозно в болница, трябваше ли да я оставят да се влоши?

# 166
  • Varna
Момичета,къде в София е ок да отида за ме прегледат при про продължително боледуване от грип.Вчера ми изписаха в една болница сироп и дотам,но не се оправям,а лл ми е в друг град и предпочитам някой читав доктор да ме прегледа на момента,а не по телефона.
При пулмулог или вътрешни болести?
Моите деца са студенти в София и живечт в Овча купел. Като бяха болни им записах часове при пулмолог в болница Доверие. Доволни са, бързо се оправиха. Доктор Лиляна Чунева, пулмолог. Иначе и ние със съпруга ми се чувстваме като пребити след грипа, никакъв стимул за работа, накашляме, отпаднали! Чудя се какви витамини да купя малко да се подсилим.
Благодаря и аз исках при нея,но тя е в отпуск,а не мога да чакам така дълго.Коелбая се между доц.Чернева и д-р Джамбазова,но мисля,че и от двете бих била доволна много

# 167
  • пустинята Гоби
Е хайде, някои оцеляваме без да се лекуваме сами от десетилетия. Въпрос на навик е. Да, не е приятно, да висиш пред кабинети, но аз преди 15 години приключих със самолекуването и съм оцеляла.

Ковида няма да го коментирам, беше извънредна ситуацията.

# 168
  • Бургас
Къде в Турция продават антибиотик? Последния път като ходих ми искаха рецепта от техен лекар.

# 169
  • София
Хеликобактер от фецес в БГ ли се прави и колко дни отнема?
Пробата може ли повече от 8ч да се държи в хладилник?
Пп. И дали Бодимед държаха да е техен контейнера?

# 170
Здравейте! Имам въпрос, относно клъстерно главаболие. Мъжът ми е със силни болки от дясната страна, от началото на месеца. Имаше период, в който го болеше всяка вечер по едно и също време, един час след като е изпил 2 бири примерно и болката започва. Боли го половината глава (дясно) окото, ноздрата му се запушва, лицето му става червено и адски го боли. Кризата е някъде около час, понякога и два. Пие обезболяващи, но не помагат особено. Като не пие алкохол, има 2,3 дни, в които не го боли, но след това пак го удря кризата, въпреки че не е пил алкохол. Правихме скенер на глава (КТ) нямаше нищо притеснително. Та въпроса ми е: Възможно ли е, да е клъстерно главоболие, което не се показва всеки ден, а през ден или два?

# 171
Да не е мигрена, защото тя понякога се провокира от храни/алкохол и тн.

# 172
Не знам, възможно ли е да е мигрена и да го държи по 2 часа, пред ден, два?

# 173
Зависи, аз съм имала пристъпи по над седмица с увеличаване и намаляване. Но съм открила поне от кой алкохол ми е получаваше и точно от бира ми се получи преди две години. Трябва консултация с невролог, а и след като го боли глава от бира, нека не пие.

# 174
Щом забелязахме, че алкохола провокира болката, веднага спря да пие. Не е пил от 2 седмици и повече, даже спря и да пуши. Но през ден, или два пак получава атака за около 2 часа. Ето например оня ден и денят преди него, не е получавал. Снощи по време на сън получи атака и сутринта в 8 часа, пак. Бяхме на невролог, пусна му скенер, видя резултата и каза, че всичко е наред и че сигурно е с клъстерно главоболие. Не ни изписа нищо. Аз на своя глава му взех някакви капсули Мигренон и си пие обезболяващи по време на атака. . Оня ден замина за чужбина и постоянно го мисля. Преди година, две пак имаше такъв период и отшумя за около 2 седмици, сега като чели е повече. . 😞

# 175
Мигрената може да бъде клъстерна. Но, причината може да е и друга - преди много години при мен започна почти непрекъснато главоболие вляво или вдясно /не помня вече/ някъде около малкия мозък. Пробвах с всякакви обезболяващи, без ефект, даже по едно време си мислех, че може да е и нещо по-сериозно. По съвет на колежка отидох на невролог, той каза че може да са шипове на врата, но не му се вярваше заради възрастта ми. Е, след рентген се оказа че целият ми врат е ошипен и с лекарство за разширяване на кръвеносните съдове започна да минава. Така че това също може да е някаква причина за болката.

# 176
А скенера, който направихме би ли показал, ако има нещо сериозно, или си трябва ЯМР? На скенера нямаше нищо притеснително, но дали да вярвам. . И забелязах, че дясната му зеница е с различна големина, от лявата. По-широка е, лявата е по свита и за това казахме на невроложката, тя каза, че ако има нещо нередно и там, скенера ще покаже. Както казах, на скенера уж нямаше нищо нередно, но на мен си ми е доста притеснено. . 😞

# 177
Здравейте! Искам да изследвам сина си за алергия към две конкретни неща - спанак и риба. Такова самостоятелно изследване на отделни храни прави ли се някъде? Гледам в лабораториите предлагат пакети, които не са ми нужни.
В алергологията на Александровска правят тест за риба, но не видях да има спанак. Информацията е от ноември, бях там за иследвания, пуснаха ми и храни. Там могат да се правят тестове към конкретни алергени. За лекарства зная, че ако нямат готов алерген, могат да приготвят от таблетка от лекарството. Възможно е да могат да приготвят и за спанак, ако нямат готов.  А може и да имат тест към спанак, но да не е от стандартните изследвания и да не го правят винаги, трябва да ги питаш.

Момичета,къде в София е ок да отида за ме прегледат при про продължително боледуване от грип.Вчера ми изписаха в една болница сироп и дотам,но не се оправям,а лл ми е в друг град и предпочитам някой читав доктор да ме прегледа на момента,а не по телефона.
При пулмулог или вътрешни болести?
Може да отидеш в белодробната болница, там има и ДКЦ.
https://www.google.com/maps/place/%D0%9C%D0%91%D0%90%D0%9B%D0%9B%D0%91%D0%91+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%95%D0%90%D0%94/@42.6815589,23.3056851,145m/data=!3m1!1e3!4m15!1m8!3m7!1s0x40aa85194fb361c9:0xf8937ebb0edd8a82!2z0KHQvtGE0LjRjyDRhtC10L3RgtGK0YAsINCx0YPQuy4g4oCeQdC60LDQtNC10LzQuNC6INCY0LLQsNC9INCV0LLRgdGC0YDQsNGC0LjQtdCyINCT0LXRiNC-0LLigJwgMTksIDE0MzEg0KHQvtGE0LjRjw!3b1!8m2!3d42.681441!4d23.3057057!16s%2Fg%2F11c4vpql5p!3m5!1s0x40aa85194563d569:0x55d08db87d15f8ef!8m2!3d42.6813894!4d23.3060115!16s%2Fg%2F1tjwg775?hl=bg&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEyNy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Iliana.Z, има специализиран Център по главоболие, може д аопитате там.
https://www.glavobolieto.bg/

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:02 от Diorela

# 178
Iliana.Z, за мен си е задължително за ЯМР. Като видят всичко ясно, после да предполагат, а не обратното.

# 179
А скенера, който направихме би ли показал, ако има нещо сериозно, или си трябва ЯМР? На скенера нямаше нищо притеснително, но дали да вярвам. . И забелязах, че дясната му зеница е с различна големина, от лявата. По-широка е, лявата е по свита и за това казахме на невроложката, тя каза, че ако има нещо нередно и там, скенера ще покаже. Както казах, на скенера уж нямаше нищо нередно, но на мен си ми е доста притеснено. . 😞
Относно скенера - не знам какви части на главата включва, може и да е на цялата, не съм правила. Но, може да отидете на офталмолог да прегледа очите, може да се извърши и с разширяване на зениците. След това, ако няма резултат, може и с рентгенова снимка на шийни прешлени. Може и вашият невролог да не предполага, че на млада възраст не може да има ошипяване и затова да не ви е предложила и това. При мен докторът го направи, но все повтаряше, нещо друго е, млада си. След това беше много учуден като видя рентгена. Аз, преди това, на ученически години имах и мигрена, майка ми ме заведе при някакъв познат лекар, не помня дали са ми правили нещо, май снимка /тогава нямаше скенери/, след това направи някакво заключение, че може да е от възраста /емоции, хормони/, но все пак видя някакво удебеление на черепните кости на едно място и предположи, че би могло и да има някакво притискане на мозъка, слабо оросяване. Мина от самосебе си, но доста често съм имала обикновено главоболие, но такова, което всеки получава повече или по-малко вследствие на начин на живот. Но, прегледайте и очите.

Общи условия

Активация на акаунт