Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 046
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Диорела, тези симптоми с изтръпване на ръка ги имам от стеснен карпален канал и също от шипове в шийните прешлени. Неприятни са, но преминават.

Герито, щях да питам в другата тема как си след каналина, но очевидно си добре. Grinning

За кардиолозите съм на същото мнение. Не съм от малък град, но ако бях слушала нашите, досега да съм на торба хапчета и да нощувам/осъмвам през няколко дни в спешното. Токуда беше моето спасение.

# 211
  • Бургас
Относно главоболията разбира се причините може да са всякакви, но проверете и възможността за проблеми със шийни прешлени. Аз работя на компютър и имам шийна лордоза. Понякога получавам такива болки от едната страна.

Относно паник атаките. Моите се оказаха заради проблем с щитовидната. Иначе тогавашната ЛЛ упорито ме караше да ходя на психиатър заради хипохондрия. Нищо ми нямало, въобразявала съм си. Изписа ми успокоителни от които се чувствах като на забавен каданс. Разбира се има много други причини за ПА, но трябва да настояваш, защото повечето лекари няма да си направят труда да търсят причината.

Иначе аз в момента имам едно специфично постоянно подуване на краката, което никой специалист не можа за припознае като проблем от неговата област. Кардиолога дори каза, че си въобразявам. Така, че хора, давайте идеи. Подуванено е само около, по-скоро под кокалчетата отвътре и отвън. На какъв специалист да отида вече не знам.

# 212
Правих ПКК , Щитовидна, Витамини. Също така ходих и на хематолог.. проблем няма ...

Как така "проблем няма"? Нали изследва щитовидната и се оказа, че проблем има, при това - доста сериозен?! Май вече почна да ни мяташ по върбите. Simple Smile

# 213
Иначе аз в момента имам едно специфично постоянно подуване на краката, което никой специалист не можа за припознае като проблем от неговата област. Кардиолога дори каза, че си въобразявам. Така, че хора, давайте идеи. Подуванено е само около, по-скоро под кокалчетата отвътре и отвън. На какъв специалист да отида вече не знам.
Не мога да дам идеи, но имам същото оплакване. Подуват се по-скоро под глезена и над стъпалото. По-често само десния крак. Никой не може да ми каже от какво е. Кардиологично не е. Странното е, че дори като взема диуретик, този оток не спада напълно. Всички кръвни изследвания са ми в норма. Единствено имам оплаквания от болки в коленете. Но по-голям ми е проблема в лявото коляно, а по-често и повече се подува десния глезен. Направи ми впечатление, че от аналгин или друго обезболяващо, което съм взела заради болките в коляното, се появава отока. Примерно, ако много ме е боляло и три дни поред пия по 1 аналгин, на четвъртия почва да се подува. От аспирин не се надува.

# 214
Нужен ми кардиолог интернист, за да направи ехокардиограф, който ще показвам при професора на консултация. Добър ли е Васил Начев от Токуда? Благодаря за всяко мнение и помощ.

# 215
  • Бургас
Не мога да дам идеи, но имам същото оплакване. Подуват се по-скоро под глезена и над стъпалото. По-често само десния крак. Никой не може да ми каже от какво е. Кардиологично не е. Странното е, че дори като взема диуретик, този оток не спада напълно. Всички кръвни изследвания са ми в норма. Единствено имам оплаквания от болки в коленете. Но по-голям ми е проблема в лявото коляно, а по-често и повече се подува десния глезен. Направи ми впечатление, че от аналгин или друго обезболяващо, което съм взела заради болките в коляното, се появава отока. Примерно, ако много ме е боляло и три дни поред пия по 1 аналгин, на четвъртия почва да се подува. От аспирин не се надува.
Аз нямам болки в коленете. При мен това подуване се появи изведнъж миналото лято и е постоянно, т.е. не се влияе от това дали съм вървяла дълго или съм стояла на стол цял ден, доли съм легнало положение или права, дали съм вдигнала краката нависоко и т.н. Преди това нямах такова и винаги съм имала слаби глезени въпреки няколкото кила в повече.

# 216
Диорела, тези симптоми с изтръпване на ръка ги имам от стеснен карпален канал и също от шипове в шийните прешлени. Неприятни са, но преминават.
При мен се оправи с антихистамин. Simple Smile

За подуването на краката, това са причините, които са ми известни, че се свързват с такива симптоми:
Съдов хирург - да се види на доплер за тромбоза, особено ако един крак е отекъл
нефролог - от бъбреци
кардиолог - сърцето
ревматолог - ревматологичен проблем
травма

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 06:01 от Diorela

# 217
Правих ПКК , Щитовидна, Витамини. Също така ходих и на хематолог.. проблем няма ...

Как така "проблем няма"? Нали изследва щитовидната и се оказа, че проблем има, при това - доста сериозен?! Май вече почна да ни мяташ по върбите. Simple Smile
След изследването ходих на ендокринолог. Изписа ми тирохелп засега до края на февруари. Защото стойността не била висока. Може ли от нея да се получава така? Или е от преумората цял ден на крак?

# 218
  • София
Irene Adler, отоците в краката може да се страничен ефект от някое лекарство, което пиеш. Лекарите не те ли питаха за нещо такова? Лекарство, което си започнала приблизително по същото време или малко по-рано, от това, в което са започнали да се появяват отоците.

# 219
  • Бургас
Не пия лекарства. За кратко пих Л тироксин, но го спряха след като TSH стана ниско. Иначе отоците ги имам от преди да пия Л тироксина. Ходих на съдов, ортопед, ревматолог и кардиолог - нищо. Единствено ми казаха, че свода ми не бил толкова висок  колкото трябвало. Но аз съм с такъв свод цял живот, а това подуване е от скоро.
Имам миома, което говори за хормонален дисбаланс. Имам и инсулинова резистевтност, но тя е от много преди това.

# 220
Irene Adler, отоците в краката може да се страничен ефект от някое лекарство, което пиеш.
Да. Ето, аз забелязах, че взимам ли няколко дни поред болкоуспокояващо, получавам оток.

# 221
За кратко пих Л тироксин, но го спряха след като TSH стана ниско.

По принцип, синтетичният хормон не се почва и спира. За да стартираш с приема му, значи жлезата не е работила добре по някаква причина, а това рядко е временно явление. Бих задълбочила в тази насока - да проверя дали хормоните ми (TSH, FT4, FT3) са с оптимални стойности, а именно: THS - под 1.5, FT4 и FT3 - в горната третина на референтните граници.
Друг вариант е Инсулиновата да е прогресирала, т.е. там нещата да са се влошили и от това да е подуването.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 14:25 от Гърне без похлупак

# 222
  • Бургас
Писала съм, че на изследването TSH беше твърде нисък. Под 1. Според лекарката ми оптималната стойност е 2.5. Когато започнах да го пия беше 7 и нещо. ТАТ и МАТ са ми ОК.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 14:13 от Irene Adler

# 223
Гърненце, направила си грешка при писане - не ТАТ и МАТ, а Т4 и Т3 Simple Smile

# 224
Ох, сори, объркала съм се, редактирам. Simple Smile Малко съм с махмурлук днес. Joy

Писала съм, че на изследването TSH беше твърде нисък. Под 1.
Аз може би не разбрах съвсем, но нали това изследване е било проведено, когато си пила хормон? Ако е така, логично би следвало, че със спирането на хормона, TSH отново се е покачил и проблемът, един вид, се е върнал. Изследвала ли си го няколко месеца, след като си прекратила приема на синтетичния хормон?
Освен това, самият TSH не е от такова значение. Много по-важни са стойностите на FT4 и FT3 - това са щитовидните хормони. TSH е хормон на хипофизата.

Общи условия

Активация на акаунт