Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 475
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Да, типично е! Аз когато го видях за пръв път, стоях на слънце, а бях с черни дънки и усетих как ми пари през дънките чак на този крак, който беше от към слънцето. Като се прибрах у дома и се съблякох, направо се втрещих! Такова нещо виждах за първи път - розово-червен обрив, като на квадратчета, като мрежа, от глезена до горе. Бавно избледня за няколко часа и напълно се скри. След време се появяваше пак след баня.
Само те предупреждавам, не се шашкай, може от нищо да е. Какви ли изследвания не ми правиха, нищо не откриха. Появи се още 2-3 пъти по-бледо и от 2-3 години не се е показвало повече.

# 526
Да, типично е! Аз когато го видях за пръв път, стоях на слънце, а бях с черни дънки и усетих как ми пари през дънките чак на този крак, който беше от към слънцето. Като се прибрах у дома и се съблякох, направо се втрещих! Такова нещо виждах за първи път - розово-червен обрив, като на квадратчета, като мрежа, от глезена до горе. Бавно избледня за няколко часа и напълно се скри. След време се появяваше пак след баня.
Само те предупреждавам, не се шашкай, може от нищо да е. Какви ли изследвания не ми правиха, нищо не откриха. Появи се още 2-3 пъти по-бледо и от 2-3 години не се е показвало повече.

Лошото е, че моето не се скрива, стои си, просто на моменти става супер червено, през останалото време е като на петна червени... стреснах се  като прочетох за тромб или за някакво онкологично  заболяване

# 527
При всички случаи трябва да отидеш на лекар. Аз понеже си страдам от постоянни обриви, които след час се скриват, свикнах да снимам, за да имам какво да покажа когато отида след два дни на лекар. В мига, в който го показах на ЛЛ, ми даде направление за ревматолог.
И всъщност, излъгах, но просто съм забравила, отдавна беше - когато се появи за пръв път обривът и беше най-наситен, се скри след почти три дни.

# 528
Аз, преди много години, за известно време получавах точно такива петна по бедрата. Май понякога е било и след употреба на алкохол /разширяване на кръвоносните съдове, придружено с топлина, даже парене/. Вече не помня много добре дали съм ходила на лекар, но в главата ми се върти диагноза "еритема". Тя може да бъде и на крайници, и по лице, по тялото също. Не знам дали същото е и при съфорумката. При мен се проявяваше от нищото и изчезваше пак така. Дали съм пила нещо, дали съм се мазала с нещо /някакви кортикостероидни кремчета/ пак не помня. Но, както се появяваше от време на време, след това изчезна и повече май не се е случвало. Все пак не е лошо да се посети лекар, а той по симптоми да постави евентуално диагноза. По-скоро е за съдов лекар, но може и кожен.

# 529
Здравейте, за излседване на гликиран
 хемоглобин и инсулин трябва ли задължително да е сутрин на гладно?

# 530
Инсулинът - да, след 12 часа без храна, сутринта не се яде, пе кафе, пуши и от сорта.

# 531
Бърз въпрос : Вчера имах алергична реакция с подуване на езика и сърбяща, зачервена кожа веднага ми сложиха една банка урбазон в  спешното. Трябва ли да пия още други хапчета? Оттогава минаха 17 часа.

# 532
Не ти ли казаха?

За гликиран хемоглобин не е важно да е на гладно, но за инсулин да, при спазване на 12 часа пауза без храна и напитки. Само вода може. И без цигари сутринта.

# 533
Предполагам знаеш от какво е реакцията и ако се избягва не би следвало да имаш нужда, а и щом не са казали 🤔

Мъжът ми направи алергия от ужилвания от много пчели, а не му беше за първи път. Разпитаха го, биха му 2 инжекции и нищо не казаха за последващ прием. Изчисти се обривът за минути и това беше.

# 534
Бърз въпрос : Вчера имах алергична реакция с подуване на езика и сърбяща, зачервена кожа веднага ми сложиха една банка урбазон в  спешното. Трябва ли да пия още други хапчета? Оттогава минаха 17 часа.
Вероятно не. Аз имах тежка алергична реакция от китайска храна, наблъскаха ме с урбазон и адреналин, та 24 часа бях като ракета, но след този случай не пих нищо допълнително. Винаги си нося две ампули метилпреднизолон и спринцовка в чантата. И понякога при някой инцидентен обрив гълтам нещо, каквото имам - Ериус, Кларитин, Зодак.

# 535
Разбира се че са ми казали всичко просто питах тук дали е нужно да пия хапчетата, които са ми дали, защото те се презастраховат и за всеки случай изписват. Тя рецептата беше и без това по едно хапче на вечеря. Ама все пак от спешното минаха 17 часа. То ако трябваше нещо Досега щеше да става, нали? Веднага след като изтече банката с Урбазон всичко ми мина , само лекичко съм подута от едната страна. Ама това само аз си го виждам. А може и да си въобразявам.

# 536
Ако направление за изследвания е издадено на 21 януари, коя е последната дата, на която може да се отиде в лаборатория?

# 537
19.02.според мен.
Броя и 21.01 защото на практика още същият ден то е използваемо.
30 дни.

# 538
Да, за рецепти и направления се брои и денят на издаването защото са си валидни и през него.

# 539
Разбира се че са ми казали всичко просто питах тук дали е нужно да пия хапчетата, които са ми дали, защото те се презастраховат и за всеки случай изписват. Тя рецептата беше и без това по едно хапче на вечеря. Ама все пак от спешното минаха 17 часа. То ако трябваше нещо Досега щеше да става, нали? Веднага след като изтече банката с Урбазон всичко ми мина , само лекичко съм подута от едната страна. Ама това само аз си го виждам. А може и да си въобразявам.

Пийте още 10 дни хапчета. На майка ми й сложиха урбазон и казаха 10 дни да пие хапче.

Общи условия

Активация на акаунт