Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 932
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Чак пък много тежки. Спокойно. СУЕ спада по-бавно след боледуване. ЦРП може да пуснеш за справка.
За хемоглобина се допитай до лекуващия лекар за начало. Мисля че тревогите ти са излишни.

# 466
ЦРП е добре. Не би ли следвало щом СУЕ е високо и този показател да е ? Дали е възпаление, не вървят ли заедно тези два показателя? ЦРП нали показва пак възпаления, каква е разликата между двата, кой показва по-лоши неща?
А дали има нещо общо с възпалението на зъба, бях с подут венец?
Благодаря за отговора!
Чак пък много тежки. Спокойно. СУЕ спада по-бавно след боледуване. ЦРП може да пуснеш за справка.
За хемоглобина се допитай до лекуващия лекар за начало. Мисля че тревогите ти са излишни.

# 467
Ми писах по горе. СУЕ СПАДА БАВНО. Црп реагира първо.
Възможно е да има общо и с възпалението на зъба.

# 468
Никакви лоши неща нямаш. От вируса е. Ще спадне, но не става бързо. Хемоглобина не е най-зле.

# 469
Имам ужасна кашлица. От тази, която за да можеш да се изкашляш трябва да ги правиш много ниско. Направо едва спя нощем, защото се засилва. Изпих една опаковка Аугуметин и една Клацид предписана от лекар. Не ми минава. Бронхит било. Направо като астматична кашлица. Какво да си взема,за да си облекча положението. Не съм карала дълго боледуване. Прпстпефха сутрин се събудих в това състояние.

# 470
СУЕ се вдига и от една обикновена настинка. После един месец може да остане повишен след излекуване. Не се филмирайте прекалено. Чак страшни неща ..

# 471
  • София
Имам ужасна кашлица. От тази, която за да можеш да се изкашляш трябва да ги правиш много ниско. Направо едва спя нощем, защото се засилва. Изпих една опаковка Аугуметин и една Клацид предписана от лекар. Не ми минава. Бронхит било. Направо като астматична кашлица. Какво да си взема,за да си облекча положението. Не съм карала дълго боледуване. Прпстпефха сутрин се събудих в това състояние.

Аз съм същата,даже медрол изписаха ...ами още кашлям. Вчера изписаха атусин таблетки,вече нз..😩

# 472
И какво пиете за висок холестерол, щом не трябва да е статини? Аз също съм пила статин симвастатин, още преди 20 години, когато за пръв път в живота открих че имам холестерол 6,5. Но 1 месец пих и го спрях.
  Сега пия също, но за 1 месец тинтарос10 или 5 мг ( активна съставка розувастатин). Не пия редовно.

# 473
И какво пиете за висок холестерол, щом не трябва да е статини? Аз също съм пила статин симвастатин, още преди 20 години, когато за пръв път в живота открих че имам холестерол 6,5. Но 1 месец пих и го спрях.
  Сега пия също, но за 1 месец тинтарос10 или 5 мг ( активна съставка розувастатин). Не пия редовно.

То няма много варианти, от това което е изследвано и съществува в момента, статините са най-безвредни.

Има и от скоро инхибитори на PCSK9, обаче те тепърва навлизат на пазара, все още са под патент и са много скъпи, (почти 4-цифрена сума на месец) ако не се пусне протокол от лекарска комисия, и все пак тогава има по-специални изисквания за отпускане.

Иначе статините, както повечето лекарства, ако не се пият редовно няма много файда от тях.

# 474
  • София
По спешност през нощта посетих болница и ми помогнаха в спешния кабинет. Но сега как може да продължи лечението по каса? Първо, трябва със сигурност пак през нощта да отида втори път в същия кабинет, ще ме приемат ли?
А как междувременно да отида по каса при специалист, трябва ми направление от ЛЛ, нали?
Ще се кръстосат във времето двете линии, затова искам да знам предварително.
Благодаря!

# 475
По спешност през нощта посетих болница и ми помогнаха в спешния кабинет. Но сега как може да продължи лечението по каса? Първо, трябва със сигурност пак през нощта да отида втори път в същия кабинет, ще ме приемат ли?
А как междувременно да отида по каса при специалист, трябва ми направление от ЛЛ, нали?
Ще се кръстосат във времето двете линии, затова искам да знам предварително.
Благодаря!

Какво ще рече лечение по каса, лекарствата ли? Или искате да бъдете хоспитализирани? Нищо не става ясно.

Лекарства по каса, трудно. Ако не е хронично или раково заболяване, шансовете да се поеме лечението по каса клони към 0. Хоспитализация лесна работа, ама вие можеше и снощи да постъпите в болница, ако е имало нужда, и вие сте съгласни. Нещо не мога да разбера какво искате да попитате.

Иначе, спешния кабинет е за спешности, щом можете да предвидите че пак ще идете там, значи не е нещо спешно и не сте за спешен кабинет. Отивате на личния лекар, взимате си направление за каквото ви трябва и отивате да ви прегледат амбулаторно. Не е коректно да се задръстват спешните отделения защото някой го мързи да си вземе направление, макар в конкретния случай да не става ясно какви са ви оплакванията. После хората се чудят защо се чака по 3-4 часа за преглед по спешните звена.

# 476
Отивате днес при ЛЛ.
Аз водих детето на спешен кабинет. На следващ ден посетихме ЛЛ . Той прегледа, обсъдихме..даде направление за специалист / невролог/.
Това е редът..

# 477
  • София
От спешния кабинет казаха да се върна пак там, за да премахнат това, което са сложили. Затова се обърквам. Не съм искала да задръствам спешен кабинет. Нито искам по каса лекарства. Но поради това, че от спешния кабинет въобще не казаха за никакви изследвания или друго лечение, освен тяхната намеса, затова се чудя как ще реагира ЛЛ. Ще си искам направление днес. Благодаря!

# 478
При мен ЛЛ реагира съвсем нормално. Обадих се, обясних че си е ударил главата и сме посетили спешен кабинет, казах притесненията ми и тя предложи да отидем да го види и тя.
Щом са ви извикали отново, отидете да ви го махнат. После за последващо лечение, наблюдение и т.н...при ЛЛ според мен.

# 479
От спешния кабинет казаха да се върна пак там, за да премахнат това, което са сложили. Затова се обърквам. Не съм искала да задръствам спешен кабинет. Нито искам по каса лекарства. Но поради това, че от спешния кабинет въобще не казаха за никакви изследвания или друго лечение, освен тяхната намеса, затова се чудя как ще реагира ЛЛ. Ще си искам направление днес. Благодаря!
Какво да премахнат, шев ли са сложили? Наистина много зависи от естеството на проблема, но ако е нещо от сорта на шев и са ви казали да се върнете, то няма проблем. Но с информацията "бях до спешното, да ида ли пак" просто не можем да бъдем особено полезни, като не знаем за какво става въпрос. Със сигурност няма да сбъркате ако идете до ЛЛ.

Общи условия

Активация на акаунт