Антихистамин и имунитет

• 453
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! Въпроса ми е антихистамините понижават ли имунитета и в каква степен? И хранителните добавките които се дават за алергия на същия принцип ли са? Благодаря!

# 1
  • София
Има теория, че при алергии и автоимунни заболявания, имунната система е толкова превъзбудена, че вирус не може да мине. Синът ми имаше атопичен дерматит, сърбежи ужасни, давала съм антихистамин, а пък не боледуваше въобще.

# 2
Не понижават имунната система.
Антихистамините противодействат на хистамина - химикал, който се произвежда от тялото по време на алергична реакция.

# 3
Благодаря ви за отговорите! Това бях го чела някъде, че имунната система толкова се засилва за да унищожи дразнителя, че вреди на самия организъм чрез алергията. Точно за дете ме интересува защото му давам през зимните месеци Ксизал и същевременно природни неща за засилване на имунитета и се зачудих как действа точно този антихистамин.

# 4
  • София
Не трябва да се дават "природни неща". Особено бъз е забранено!

# 5
Така ли? Защо? Предизвиква алергия?

# 6
  • София
Черният бъз е много силен имуностимулатор. Наистина толкова силен, че е забранен да се дава при автоимунни заболявания и лечение на рак.
С две думи - може да тласне имунната система не знам накъде, може и нова алергия да отключи.
Общо взето при алергия - минимум билки.

# 7
При алергии не се дават имуностимулатори.  Синът ни е на 3г, с множество алергии  и за първи път наистина боледува тази Коледа. Ксизал пие сега по схема за 6 месеца.

# 8
Ами производството на хистамин се повишава и при вирусни инфекции и въобще при различни възпаления, не само при алергии. Хистамина е компонент на имунната система. Когато обаче се натрупа в повече се повяват неприятни симптоми и по-скоро трябва да "укротим" имунната система, не да я подсилваме. Така че антихистамините когато се дават по показание и наситина има нужда от тях успокоявят имунната система, но не в смисъл, че понижават имунитета. Хората с алергии като цяло боледуват по-често и по-тежко, не е вярно, че "вирус не може да премине".
Не давайте никакви имуностимуланти!

# 9
Голямата ми дъщеря няма алергии, малката има към определени храни. Боледуват еднакво и обикновено тежко - температури към 40 градуса и много високи стойности на CRP, което е маркер на възпалението. Та искам да кажа - не съм забелязала детето с алергии да кара вирусите по-леко от детето без алергии Simple Smile

# 10
Ами неговата алергия се проявява когато се разболее. Това не знам точно как се нарича. Вируса я провокира.

# 11
Ами неговата алергия се проявява когато се разболее. Това не знам точно как се нарича. Вируса я провокира.
Тялото алергизира на самия вирус. В такъв случай, се дава антихистаминно, не имуностимулатор. Това е свръхреакция. И на мен ми се е случвало. Антихистаминът подтиска реакцията и оздравявам по-бързо.

Може да направите един тест с чесън - натурален имуностимулатор. Ще видите как след прием на чесън алергията се засилва. Това потвърждава теорията, че имуностимулаторите продиводействат ефекта на антихистаминните. И също се разбира с чесъна, дали е алергия или симптоми причинени от вируса.

# 12

И дъщеря ми е така. Това е често срещано при респираторните алергии. Не е от антихистамина, със сигурност.

# 13
Разбрах, благодаря за подробните отговори. А вит. С предполагам не е проблем. Ние го даваме защото често му тече кръв от носа. А между другото доктора, алерголога ни каза че може да пие разни сиропи като Имунобор и подобни, но аз предпочетох да не го давам.

# 14
Витамин С може да се дава.
За имуностимулаторите вие си преценявате, аз преди давах от време на време, но откакто открихме алергиите не давам. Така или иначе не помагаха, дори още повече боледуваше. Като цяло витамини и микроелементи няма проблем. С пробиотиците трябва да се внимава защото повечето щамове предизвикват отделяне на хистамин и не са ОК. Ако ще давайте някакъв вземете Вая, той е подходящ защото регулира хистамина.

Общи условия

Активация на акаунт