Главоблие при 9 год. дете след физическа активност

• 422
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Дъщеричката ми на 9 год. от известно време има главоболие след физическа активност. Ходи на тренировки по баскетбол, които да кажем са интензивни. Всичко е наред по време на тренировката, но след като си тръгнем 10 мин ни е пътя не знам от по - хладното време ли е уж е с качулката, но започва още по пътя да отпада и да я боли глава. Лятото е доста активна, туризъм преходи, на фитнес уреди, един два пъти е отпадала но не и с главоболие. Но октомври месец изкара май някакъв вирус , всеки ден в продължение на седмица по едно и също време вечер  я болеше глава, нямаше други симптоми темепратура, хрема. Без гадене и повръщане. Не ходи тогава на училище, водихме я на педиатър, офталмолог, нямаше проблем. За тогава главоболието отшумя. На 13.11 пак след тренировката имаше. После имаше две без проблем. Тази неделя 23.11. ходи да скача на едни батути, и след тях по пътя към вкъщи пак я заболя глава. Донякъде го свързвам или с обезводняване, хладното време (обикновено когато я боли глава е хладно, не обича да носи стегнати шапки а е само с качулка) или с падане на кръвна захар. Започнах да си записвам, затова го разказвам по - подробно, понеже знам страданието. Главоболието не е характерно май за мигрена. Аз имам мигрена на нейната възраст вече имах сериозни главоболия с повръщане. Болката ѝ е в средата на челото над носа. Не знам дали е някакъв синузит, няма хрема запушен нос. НО на нея много бързо ѝ минава като хапне шоколад след това - след  половин - един час вече е весела и пак си беснее. Но не може само шоколад. Винаги сме я ограничавали от сокчета газирано, сладко ... Кръвните ѝ изследвания средата на септември бяха наред.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 03:16 от Seiko7075

# 1
  • София
А на невролог защо не я заведохте?

# 2
  • София
Най-гадното главоболие съм имала, когато тръгнат да ми се възпаляват синусите. Идете и на УНГ.

# 3
Не я водихме защото отшумя, педиатъра ни изписа Хексалгин октомври, и каза да видим офталмолога какво ще каже и ако има още оплаквания да ходим пак за други изследвания. Не сме ѝ давали течния аналгин т..к. ѝ минаваше след 1-2 часа. Но вече се повтаря трети път тоя месец тая схема и вероятно ще я водим пак да ни даде направление - невролог, УНГ.

# 4
  • София
Добре е да се изключи синузит например и да я види невролог. Може да назначат допълнителни изследвания и нещо, което педиатъра пропуска.

# 5
  • София
Проверете кръвното в спокойно състояние и при главоболие. В студ и при физическо напрежение може да боли така. А ако всеки път ѝ минава от шоколад не я пускайте гладна на тренировки. Дъщеря ми имаше такова главоболие при всяка тренировка заради челните стойки и мостове. Сега плува и въпреки, че излиза с влажна коса нито веднъж не се е оплакала.

# 6
Проверете кръвното в спокойно състояние и при главоболие. В студ и при физическо напрежение може да боли така. А ако всеки път ѝ минава от шоколад не я пускайте гладна на тренировки. Дъщеря ми имаше такова главоболие при всяка тренировка заради челните стойки и мостове. Сега плува и въпреки, че излиза с влажна коса нито веднъж не се е оплакала.

Засега това е плана, ако и утре, когато пак има тренировка се повтори главоболието, в петък, когато е приемен ден на педиатъра отиваме при него. Тя наистина все гладна е отивала повече от 4-5 часа от последното хранене. Но е факт, че винаги така от години си е ходила и е нямало проблем. Сега, от тази година октомври започнаха тези тренировки по баскет. Преди е ходила на разни танци, спортове. Свързвам го с някакво израстване, хормонално, дори и оформяне на синусите в тази възраст.

# 7
За съжаление пак излезе  дъщеря ми от съблекалнята на залата по баскетбол отпаднала и с леко главоболие. Бяхме заредни с шоколадче, плътна шапка. Но си я болеше лекичко главата и аз знам вече защо. В залата е много шумно, нали си представяте 15 деца в голяма зала тупат баскетболни топки. Не е някакво силно главоболие, 10 мин ни е пътя пеша тича си подскача си в момента вечеря,  смее се но е факт че я боли в средата на челото. Гладна беше, яде и сега и преди тренировката. Но още от детската градина имаше такива главоболия от крясъците на децата, предучилищна, имаше една учителка малко по - гръмогласна на занималнята (отписахме я заради това, често я заболяваше глава), на различни извънкласни активности като ходеше си избираше предподавателите по гръмогласност и се отказваше да ходи. Все излизаше с главоболие. Но не свързвах баскетбола със шум, но топки, крещят че правят щафетни игри ... Аз се заблудих от физическото натоварване. Когато е навън издържа на много по - натоварващи спортове.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 19:25 от Seiko7075

# 8
Значи проблемът при нас се задълбочава. Мислех че е само от тренировката и шума, но в събота (29.11) започна пак главоболие вкъщи, следобяд за около 2-3 часа, в неделя пак за 2-3 часа следобяд, снощи (01.12) пак от 16 часа за 2-3 часа. Много е характерно за мигрена. Аз имах такива мигрени от 9 годишен ( с гадене и повръщане, при нея Слава Богу няма такива симптоми). Много я усещам кога ще ѝ дойде болката, както и моята (отпада, започва да се прозява, умълчава се, гледа малко разсеяно) и детето започна да усеща. Има ралични тригери - пише домашните, натоварва се след училище, физическо натоварване, започвам да си мисля и за хормонални промени поради наближаващ пубертет (по - едра си е за възрастта, носи дрехи и обувки 12-14 годишни). Характерно е и, че след пристъпа 2-3 часа е приповдигнато еуфорична. Скача пее смее се. Засега педиатърът ни даде направлние за изследване на кръв малко по подробно и той смята че не е нещо опасно. Ще ни даде направление и за детски невролог. Проблемът е, че нямаме възможност да пътуваме. В нашия град няма детски невролог. Ще намерим вариант казаха ни София или Плевен. Ще търся мнения. В нашия град има невролози за възрастни, на които имам доверие. Чудя се с какво точно са по - различни детските от другите невролози? Тя вече си е на 9 години?

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 04:36 от Seiko7075

# 9
  • София
На 9 години си е за детски невролог

# 10
На 9 години си е за детски невролог

Ясно. ЩЕ търсим такъв в София вероятно.

Общи условия

Активация на акаунт