Майчинство в бг осигуровки в чужбина

• 565
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, преди няколко месеца се приместихме да живеем в Австрия. Преди това бях на трудов договор в бг и след това излезнах в майчинство. Все още съм в майчинство, първата година изтече сега трябва да попълня декларация за втората година. Въпросът ми е дали ако започна да се осигурявам в Австрия чрез мъжа ми, има възможност да ми спрат майчинството. Тъй като в декларацията трябва да се попълни осигурител. Незнам дали трябва да напиша фирмата, в която работех или осигурителя в чужбина. Моля за съвети, че тотално се обърках. 😬

# 1
Аз не разбрах, ти ще работиш в тази фирма заедно с мъжа ти в Австрия или какво точно имаш предвид под осигуряване чрез мъжа ти?

# 2
Аз не разбрах, ти ще работиш в тази фирма заедно с мъжа ти в Австрия или какво точно имаш предвид под осигуряване чрез мъжа ти?

В Германия е така, предполагам и в Австрия е подобно - ако единият от дватама се осигурява от работата си, а другият е безработен, то безработният може да бъде осигуряван (здравно) от другия през неговата застраховка.

# 3

Няма да работя. Той си работи в Австрия, а ние с децата живеем при него. Мога да се осигурявам чрез него ако не работя, тъй като той работи и плаща данък на държавата.

# 4
Не бях чувала, че така се осигуряват безработните там.
Според мен, би трябвало да напишеш българския си осигурител, защото осигуряването ти, докато си работила в България, е основание да полочаваш тези плащания.
Ето от КСО:
Чл. 52а. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

# 5
Не бях чувала, че така се осигуряват безработните там.
Според мен, би трябвало да напишеш българския си осигурител, защото осигуряването ти, докато си работила в България, е основание да полочаваш тези плащания.
Ето от КСО:
Чл. 52а. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
. Благодаря! За да започват да ме осигуряват в Австрия пращат запитване в бг до кога съм се осигурявала там за да може от тази дата да ми вървят осигуровките в Австрия. Значи или тук ще се осигурявам или в бг. Така  го разбирам

# 6
Доколкото ми е известно, за изплащането на българското майчинство няма никакво значение местопребиваването.

# 7
Ти работодател имаш ли в БГ?
За да получаваш майчинство, то трябва да си на трудов договор в България!
Без договор няма да имаш 2-ра година обезщетение!
Здравното осигуряване няма нищо общо с майчинството.

# 8
Ти работодател имаш ли в БГ?
За да получаваш майчинство, то трябва да си на трудов договор в България!
Без договор няма да имаш 2-ра година обезщетение!
Здравното осигуряване няма нищо общо с майчинството.
. Да на трудов договор съм в бг. И ми предстои да попълня декларация за втората година майчинство. Там трябва да попълня наименование на осигурител. В Австрия все още нямам здравни осигуровки. Чудя се дали въобще да подам документи за да се осигурявам чрез мъжа ми или ако това ще обърка нещата въобще да не се занимвам.

# 9
https://nssi.bg/kontakti/kontakten-centyr/

Как ще останете без здравно осигуряване в Австрия? Ами ако се наложи да ползвате лекар и болница? За попълването на декларацията може да се консултирате с НОИ
 Отговорите на националния стационарен телефон са без лични данни, питате вие или някой близък в България.

# 10
Не познавам системата в Австрия, но ако е като немската ще ти изпратят формуляр за попълване. После периодично ти изпращат да попълваш. Имай предвид, че не може да има двойно облагане, т.е. осигуровки на две места. Ако прекратиш българското ще ти спрат майчинството. От друга страна пък без осигуровки нямаш право на здравеопазване в Австрия (по здравна каса, предполагам по аналогия на Германия). Не на последно място трябва да провериш не подлежиш ли задължително на осигуряване в Австрия. Може би в австрийскита група да ти помогнат. Важно е да се знаят местните закони.

# 11
Двете години майчинство си здравноосигурена в България, мисля, че важеше и за ЕС.

# 12
Двете години майчинство си здравноосигурена в България, мисля, че важеше и за ЕС.
Важи, но трябва да ползва ЕЗОК, която и само за спешни случаи. А щом живее там и твърде вероятно да искат да се осигурява там. Може би едно запитване до НЗОК ще даде най-верен отговор.
Другото, което се сещам е, че то си е отпуск по майчинство и не знам самото трайно установяване в чужбина как се отразява на договора и дали няма някакво противоречие.

# 13
Не познавам системата в Австрия, но ако е като немската ще ти изпратят формуляр за попълване. После периодично ти изпращат да попълваш. Имай предвид, че не може да има двойно облагане, т.е. осигуровки на две места. Ако прекратиш българското ще ти спрат майчинството. От друга страна пък без осигуровки нямаш право на здравеопазване в Австрия (по здравна каса, предполагам по аналогия на Германия). Не на последно място трябва да провериш не подлежиш ли задължително на осигуряване в Австрия. Може би в австрийскита група да ти помогнат. Важно е да се знаят местните закони.
затова се чудя как да постъпя, но може би наистина ще е най-добре да звънна в НОИ да попитам.

# 14
Осигуровки за майчинство и здравни осигуровки са две различни неща.
В България те питат, кой ти е осигурителя за майчинство.
В Австрия осигуровките на мъжа ти покриват и твоите здравни осигуровки, но не са за майчинство.
Може да имаш здравни осигуровки само в една европейска държава и те важат за всички от ЕС.
Ако живееш в Австрия трябва да имаш австрийски здравни осигуровки.
Като попълваш документа в България за майчинство пишеш работодателя  ти. Той ти е плащал осигуровките за майчинство.
Може да получаваш българско майчинство в чужбина и може да имаш здравни осигуровки в Австрия.
Детски добавки може да получаваш само от една държава.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 01:39 от marsie

Общи условия

Активация на акаунт